-
Terrarium, oswietlenie, ogrzewanie itd
Prawdopodobnie rodzice zgodza sie na gekona wiec... potrzebuje (jak juz pisalam wczesniej) jakis plan terrarium, nie wiem za bardzo jak je zbudowac... nie wiem jakie oswietlenie jest potrzebne i ogrzewanie... pomozcie ;P bo jak sie rodzice zgodza to zaczynam zakupywac wszyskto co jest potrzebne tyle tego wszystrkiego jest w zoologach internetowych ze idzie sie pogubic...
-
Re: Terrarium, oswietlenie, ogrzewanie itd
-
czytalam juz to wszystko.....
-
o to chodzi ze nie mam mozliwosci kupic w zwyklym sklepie... i obejrzec towar dobrze bo u mnie w zoologicznym nie ma takich rzeczy, chodzilo mi raczej o firme i model odpowiedni
-
Kupujesz w zwyklym sklepie budowlanym styropian, klej gipsowy lub cekol.
Wypalasz styropian pokrywasz go cekolem zmieszanym z piaskiem i masz tylna sciane.
Jako podloze piasek (najlepiej wyplucz go pozadnie i wypraz w piekarniku).
W sklepach ogrodniczych mozna kupic lupki z piaskowca i wapienia, z nich mozesz zrobic kryjowki.
Do tego potrzebujesz terrarium (moze byc przerobione akwarium) z pokrywą z metalowej siatki - wielkosc taka jak w opisie... Jako oswietlenie i zarazem ogrzewanie zarowka 60 W (punktowa) i kabel grzewczy (trzeba go poprowadzic po dnie terra i przykryc podlozem).
Poza terarium (akwarium) calośc nie powinna kosztowac wiecej niz 100-130 PLN.
-
a taka zarowka ma zarazem UVB? i trzeba miec tez czerwona zarowke na noc?
-
UVB nie jest potrzebny. Czerwona zarówka tez nie.
-
A nie trzeba kabla dodatkowo zabezpieczyć? Gekony go niewykopią?
-
ja slyszalam ze trzeba przykryc kawalkiem terakoty albo czegos podobnego
-
Kabel grzewczy jest zbedny jezeli terrarium nie stoi na ziemi albo bliso okna, a dawanie piasku jako podloza to ryzykowanie ze gekon sie zapcha bo bardzo czesto lubia pozerac piach a w szczegolnosci mlode, takze jako podloza najlepiej uzyc kostki kokosowej przynajmniej bedziesz miala pewnosc ze nie polknie tego
Uprawnienia umieszczania postów