Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: oswajanie!

rdw
    Guest

oswajanie!

Mam problem z oswojeniem gekona.Jak wsadzam ręke do terrarium to on patrzy na palca jak na pokarm i żuca się na palca!!(gryzie)Ale nie tak że trzyma i nie chce puscić tylko tak gryzie i puszcza!!Nie myślcie sobi że go nie karmie!!Regularnie łapie koniki polne i jak wpuszczam mu 3 koniki to rano już przynajmiej 2 nie ma.Czy wy też mieliście podobny problem w oswajaniu??

Pawllo
    Guest

Re: oswajanie!

jak ja wsadzałem ręke do terrarium to gekon patrzył z zaciekawieniem na ręke ale wogule nie chciał podejść ale jak odkryłem że reaguje jak lekko poruszam którymś paluszkiem to podchodzi na kilka cm jak do świerszcza i wtedy przestałem ruszać paluszkiem a gekuś normalnie podszedł polizał, wlazł i sobie chodził po ręce niezła metoda :-)

P.S.1 Ile dni masz tego gekona?
    P.S.2 Jeden z moich raz nawet na mnie nasyczał jak sprzątałem w terra ;[
    P.S.3 Zarąbiście geki merdaja ogonkiem jak polują GEKONY RULEZZ!!!!

Kmieciu
    Guest

na mnie się nie rzucił nigdy. raz nasyczał jak się wkur....zył :P zależy ile go masz

The_Answer
    Guest

ja dzis kupilem swojego geka, kiedy moge go zaczac oswajac, dodam ze dzis juz jadl nawet pokarm ktory mu pod sam pyszczek palcem podsunalem, aha gek jest mlody ma jaakies 8cm

afrox
    Guest

daj mu kilka dni spokoju! niech się zaaklimatyzuje do nowego otoczenia...

rdw
    Guest

On już się dawno zaklimatyzował ale już problem rozwiązany dziś chodził mi po ręce ale nie wyciągałem go narazie z terra tylko chodził po ręce w środku.Jutro go wyjme.Już jak mu daje ręke to sam wchodzi!!

rdw
    Guest

P.S zrobiłem podoblie jak Pawllo!!

The_Answer
    Guest

Witam
    Dziasiaj zaczalem siedzenie z reka w terra, ku memu zdziwieniu gek odrazu wykazal zainteresowanie, nie podchodzil ale sie patrzyl, gdy delikatnie przesuwalem palec w jego strone on delikatnie przysuwal glowe, gdy miedzy gekiem a moim palcem pozostal centymetr to on przysunalem glowe i polizal palca, potem zaczal sie zblizac i co chwile lizal palca, wywabilem go z kryjówki, ale on poszedl za kokosa w róg terra, wiec zaczalem stukac, ruszac delikatkie palcem przed nim, znow wykazywal zainteresowanie, i wyciagal glowe jaknajbardziej mógl w strone palca, lecz nie zrobil ani kroku, po chwili stukania i obwachiwania-lizania mego palca przez geka wyciagnalem reke i wzialem w dwa palce maczniaka, pomyslalem sobie ze sprobuje, podalem mu maczniaka przez chwile trzymajac z 2 centy przed nim, potem zblizylem maczniak sie wil i ku mojemu zaskoczeniu gek probowal go chwycic lecz maczniak sie krecil i gek trafil w mego palca, za druga proba trafil, bylem bardzo szczesliwy ze tak daleko zaszedlem za pierwszym zarez po tygodniu siedzenia przed terra, jednak nie cieszylem sie zbyt dlugo gdy gek zjadl maczniaka, palcem dalej wodzilem przed jego nosem, to delikatnie rozprostowywalem inne palce i przez przypadek dotknolem delikatnie jego grzbietu, wtedy on zaskrzeczal podskoczyl i pobiegl do kokosa, szkoda jutro bede musial od poczatku z wodzeniem palcem w duzej odleglosci 5cm, pozdro i napiszcie jakie bledy popelnilem lub jakies porady z gory dzieki pozdro 4 all

Pawllo
    Guest

przyzwyczai sie, to zależy od geka, u mnie jeden wchodzi już na ręke a drugi poliże popatrzy i odchodzi, cierpliwości!!!

The_Answer
    Guest

jestem cierpliwy ale chodzi mi o to czy bede mial teraz trudnosci w oswajaniu czy jak odczekam dzien to zapomni i znowu szybko sie bedzie "uczyl" :P

Uprawnienia umieszczania postów