-
jaki pokarm?
czy to prawda że jeżeli nauczę mojego gekona jeść z reki i tylko z ręki to potem nie będzie musie chciało samemu łapać swierszcza gdy mu go puszcze do terrarium
a wogóle to słyszałem żeby nie zostawiać zywych zwierzat w terrarium bo moga być przyczyną pogryzień gekonika czy to prawda?
i jeszcze coś czy gekoniki nie jedza martwych ofiar np. zdechłego świerszcza czy konika?
pozdro
-
Re: jaki pokarm?
-Czy to prawda że jeżeli nauczę mojego gekona jeść z reki i tylko z ręki to potem nie będzie musie chciało samemu łapać swierszcza gdy mu go puszcze do terrarium?.
ODP: Tak, istnieje takie prawdopodobieństwo że rozleniwisz gekona .
-A wogóle to słyszałem żeby nie zostawiać zywych zwierzat w terrarium bo moga być przyczyną pogryzień gekonika czy to prawda?.
ODP: Jeśli są to duże owady w stosunku do gekona to istnieje takie nie bezpieczęstwo ze strony owada. Zwłaszcza trzeba bacznie uważać na młodziutkie jaszczurki i podawać im pokarm odpowiedni do jego wielkości.
-I jeszcze coś czy gekoniki nie jedza martwych ofiar np. zdechłego świerszcza czy konika?
ODP: Słyszałem o suszonych, czy smażonych świerszczach w panierce witaminowej, ale to chyba dla agam. Z tego co zaobserwowałem to gekony lamparcie nie jadają tego co się nie rusza.
-
Gekony lamparcie nie sa padlinozercami dlatego martwego swierszcza nie zjedza
-
Niektorym wystarczy pomachac martwym swierszczem przed nosem by zjadl Ale to zalezy od osobnika i lepiej jednak podawac zywe swierszcze.
Pozdrawiam,
Piotrek
-
umnie np geki by zjadly zdechlego swierszcza bo jak poruszalem swierszcza kilka razy przed nosem geka to atakowal go jak zywego ale podaje zawsze zywe
-
-
a czy można spaść gekona bo takie pogłoski słyszałem?moze za dużo jesć?bo mi czasami on potrafi zjeść 8 świerszczy na dzień?czy to nie za duzo
ale ja w sumie sądzę ze on musi duzo jeść bo to jest mały gekon i rośnie dlatego potrzebuje dużo pokarmu - zresztą chyba jak człowiek
-
Mozna spasc gekona, czemu nie? Mlode faktycznie wiekszosc pokarmu ładują we wzrost, dlatego ciezko spotkac mlodego gekona z grubym ogonem.
-
tzn rozumiem ze młodym gekonom nie grozi spaśnięcie jezeli chce jeść mam mu dawać?
-
Tak. Mlode gekony potrafia naprawde duzo jesc.
Uprawnienia umieszczania postów