Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Czy sa jakies szanse...

John_Y
    Guest

Czy sa jakies szanse...

Mam takie pytanko: jesli mam pare gekonow lamparcich(ubarwienie podstawowe), czy sa jakies szanse, zeby mialy one albinotyczne male?????

QBEUSZ
    Guest

Re: Czy sa jakies szanse...

z tego co wiem to cecha albinotyczna ma podloze w genach czy DNA:P nie wiem jak to jest i ukazuja sie ona zadko w takich krzyzowkach. predzej bedziesz mial male albinoski z krzyzowki albinosow. jesli cos pokrecilem sprostujcie mnie pisze to co pamietam pozdro

GREJFRUT
    Guest

Był już taki temat bardzo rozległy poszukaj

MareQ
    Guest

albinosy 'powstają' przez ujawnienie sie genu recesywnego, tak? Chyba tak jakoś to kojarze. W każdym razie, szanse uzyskania albinosa z parki standartów jest porównywalne do wygrania w totka.

saya
    Guest

nie, bo w totka masz jakies szanse
    a tu nie dosc ze dochodzi nie wyobrazalna ilosc sekwencji to jeszcze
    masz dwa osobniki jak to nazywasz "podstawowe"
    to tak jakbys chcial z polaczenia dwoch niebieskich dostac zielonego
    buzka

mantid
    Guest

A myślicie że skąd wzieły sie albinosy ?
    Co jakiś czas pojawia się mutacja. Efekem tej mutacji jest pojawienie się nowego allelu. Mimo to szansa przy dwóch normalnych gekonach jest nikla (chyba, ze jeden z nich ma szanse byc nosicielem allelu recesywnego).
    Z krzyzówki 2 albinosów całe potomstwo jest albinotyczne (chyba, ze dojdzie do ewersji mutacji - wprzypadku albino jest to dosyc rzadkie)

Bazyl
    Guest

jeżali obydwoje są heterozygoty (czyli Aa), lub jedno z nach jest homozyg.recesywną(aa), a drugie heterozygotą(Aa) to jest szansa 25%.
    ale jeżeli jedno z nich to homozygota dominująca(AA) to nie ma szans. Musiałbyś znać ich rodziców i dziadków zeby wiedzieć

Uprawnienia umieszczania postów