-
Jaka żarówka
Właśnie zamierzam kupić sobie gekona lamparciego i chce mu nagrzewać terra żarówką.
Jakiej mocy musi być żarówka aby miał odpowiednią temperaturę?? Chciałbym zamontować żarówki na zewnątrz, chyba że trzeba w środku to nie ma sprawy.
-
-
Re: Jaka żarówka
120*42*40 (będe trzymał kilka osobników) samiec + samice
-
no według mnie 75W to minimum ja mam taką w terra 80/40/50 + kabel grzewczy i mam 30 C wiec możesz spróbować z mocniejszą (żarówke mam na zewnątrz) ale jak mocniejsze to jest tez ryzyko że szyba pęknie
-
dokładnie 75W minimum ja bym dał 100W
-
A jak tam żarówke do środka tak żeby ta szyba nie pękła to może być żarówka słabsza? albo np 2 żarówki po 50 W?
-
Oczywiscie ze moga byc dwie, takie rozwiazanie jest nawet lepsze niz jedna zarowka bo rozlozysz cieplo na cale terra !! A co do mocy to jak juz bedziesz nagrzewac to wtedy sam sprawdzisz jaka masz temp. i dasz albo slabsza albo mocniejsza!!
-
Według mnie co najmniej 90 wat, ja ogrzewam terra 50 na 40 60 wat i temperature mam 30 stopnia w drugim kącie terra jest zaledwie 24 stopni więc 75 wat to troszke za mało.
-
kisiel rozwiązanie z 2 żarówkami niejest dobre ponieważ gad niema możliwości wybrania sobie temperatury w jakiej chce przebywać!chrzanu do góry masz kratke wentylacyjną robisz otwór około 10/15cm od krawedzi terrarium i wkładas tam oprawke oczywiście rozkręć oprawke i wsadź tam sam kabel a nie że będziesz taką wielką dziure na oprawke kotłował!!
Uprawnienia umieszczania postów