-
Re: nie wiem co mam zrobić
Facet jerzeli dr.Robert tak dobija zwierzaki to polska weterynaria lerzy na plecach!!!!Sory ale zwierzak też czuje sam sie wsadź do zamrażalki będziesz czuł to co on szkoda ci wydać 10zł na uśpienie??Nazar to sadyści to było w formie żartu niemam zamiaru niekogo obrażać ale te sposoby są nieetyczne!!
-
Ja nie napisalem zeby go wsadzac do zamrażalki:P
-
grejfrut, chyba nie bardzo łapiesz o co chodzi.
Wsadzając GADA najpierw do lodówki wywołujesz u niego coś jak zapadnięcie w sen zimowy. Dopiero potem wsadza się go do zamrażalnika w celu... zamrożenia. Przykre, ale ponoć najbardziej humanitarne (bo wydaje sie być bezbolesnym).
Skąd wiesz, co zierze czuje po wstrzyknięciu trucizny do jego organizmu?
-
Nie wiem czy polska weterynaria leży na plecach bo weterynarzem nie jestem.
Niestety trudno o 100% pewne i humanitarne metody usypiania w warunkach domowych, weterynarze w Polsce rzadko używają w miarę humanitarnych wziewnych metod usypiania (nie mówię tu o eterze czy chloroformie) i chyba chodzi o cenę. Dawanie zastrzyku tak małemu zwierzęciu też jest bolesne.
Szybkie przerwanie rdzenia wydaje się może mało estetyczne, ale skuteczne. Nie chodzi o to aby było elegancko tylko bezboleśnie.
Sprawa wprowadzania najpierw w stan przechłodzenia a potem zamrożenia wydaje się racjonalna, ale nie mam pewności czy jest bezbolesna. Ważne aby stan przechłodzenia w lodówce trwał długo zanim zwierzę wstawi się do zamrażarki - centralny układ nerwowy główne narządy wewnętrzne są najdłużej chronione przed zimnem. Warto pamiętać, że zwierzę, które powoli się porusza wskutek zimna odczuwa nadal ból.
-
Może i leży..... ODPOCZYWA ))
Nie stosuję eutanazji jako metody szybkiego rozwiązywania problemu. Jeśli jednak jest konieczna. Najpierw narkoza - ketamina domięśniowo a następnie preparat do eutanazji. Przerwanie rdzenia, zamrażanie itp uważam za niehumanitarne.
ps. Dr. Robercie - proszę Cię o pilny kontakt tel.
-
Bez obrazy dla nikogo, ale to jest oburzające. nie wiem, czy przypadkiem bardziej humanitarne nie jest pozwolic zwierzątkowi umrzeć w ciszy i spokoju, niz sie zastanawiać, po jakim czasie w lodówce wpadnie w anabioze.powiedzcie, czy wy byście wyszli w środku zimy na golasa na mróz? Przecież zwykłe dotykanie śniegu boli jak nie-wiem-co, a wy chcecie oziebiać geki i mowicie , że to humanitarne!!!
Jakoś na wolności nikt im nie pomaga umierać i chyba gatunek ma sie dobrze. Mysle ze najlepszą formą hodowli jest upodobnieniewarunków terra do środowiska naturalnego, nie? To znajdzcie mi tam lodówke...
Uprawnienia umieszczania postów