-
-
-
Re: swiatelko :)
hmm... nie no tak tak, ale to musi byc
swietlowka, nie tam zadna zarowka tak ?
no i powiedz mi jeszcze (a wogole to Marek czyli Ty :>)
co dac im na podloze, bo ten czips kokosowy bedzie
zly bo malenstwa nie zlapia swierszczy bo swierszcze
sa male (bo i gekony sa malenkie) a swierszcze uciekna
pomiedzy kawalki kokosu i dupa
no i jak z witaminkami ? tak samo ja z duzym ? 3-4 razy
w tygodniu, male swierszcze codziennie, wapno kiedy chca
(zrobilam im miseczke na wapno ale nie wiem czy jedza)
czy mlode trzeba tuczyc czy nie wiem :P
-
tak, najlepiej żeby to była świetlówka. W sumie mogła byś naświetlać je taką jedną żarówką osram (czy tam osikam, jak to Double mówi :P)tyle że po pierwsze to jest ona droga (coś pod 150zł?) a po drugie codziennie musiała byś maluchy wyjmować z terra i poświęcać na każdego z jakieś 15-20min...
Na podłoże mogła byś im wysypać wapno. Myśle że będzie to najbardziej rozsądne.
W sumie mogła byś też je 3mać na papierowych ręcznikach, tyle że nie jest to zbyt ładne (ale napewno bezpieczne), jednak mimo wszystko poszedłbym na ten pierwszy wariant.
Co do świerszczy, to najlepiej podawaj takie po lekkim knock-out'cie urwij im nóżki tyle albo jakoś ogłusz, żeby nie były aż tak ruchliwe. Ciapciaj je najlepiej za każdym razem w wapnie (wapna nigdy za dużo) natomiast uważaj z witaminami. Te podawaj max 3 razy w tygodniu.
Tuczyć to też nie jest wskazane. Jakbyś je nafaszerowała świerszczami, mogły by mieć poważne problemy z przetrawieniem tego... Sama zdecydujesz ile im dawać (ja myśle że nie więcej jak 2-3 małe świerszcze dziennie).
-
-
-
Po co okaleczać świerszcze- dać je na max minutę do zamrażarki tuż przed podaniem- robią się ospałe i bardzo wolno się ruszają, jeśli gekon jest głodny napewno się skusi.
Sam aktualnie mam trzy maluchy i czekam na następne, moje małe gekony mają trzy tygodnie, a bez problemu radzą sobie z całkiem sporymi świerszczami domowymi- dziś spałaszowały nimfy tzn świerszcze tuż przed ostatnią wylinką.
Warto podawać im świerszcze domowe, a nie na przykład bananowe, które faktycznie są bardzo szybkie, osobiście odradzam też świerszcze śródziemnomorskie, mają za gruby pancerz i gekony musza być naprawdę bardzo wygłodzone żeby się na nie skusić.
Co jeszcze- ja swoim podaję od czasu do czasu muchy plujki i domowe, świerzo po wylęgu nakarmione wysoko kloryczną papka z witaminami też schłodzone. Co do wapna to nic prostrzego jak do pojemniczka z nałapanymi świerszczami wsypać trochę sepii, niech się świerszcze w niej upaprzą przez pół godziny przed podaniem gekonom, będą wyglądaly jak po wypadku we młynie- całe białe.
Pozdrawiam
szarobury
Uprawnienia umieszczania postów