Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Osowiały Gek

Sebastian Burcicki (Geko)
    Guest

Osowiały Gek

Witam.
    Od tygodnia stałem się nowym posiadaczem Geka.
    Nie wiem, czy pytanie ktore zadam, jest warte rozpoczynania nowego tematu.
    Ale do rzeczy.
    Gek jak już napisałem jest umnie tydzien.
    Ma ok 6miesiecy i jest strasznie osowiały, tzn. reaguje na podaniu pokarmu z eki, ale noca nie łapie świerszczy.
    Cały dzień śpi, tylko kiedy spryskuje terra to wychodzi żeby sie załapać na "deszczyk".
    Co może być przyczyna jego osowiałości?

Nazar
    Guest

Re: Osowiały Gek

TO kwestia aklimatyzacji. Gekon jest u Ciebie dopiero tydzien. POstaraj sie podac mu wlasnie noca swierszcza a nie z reki w dzien( bo przypuszczam ze tak wlasnie robisz) NIe wiem czy masz czerwona zarowke. Jak nie masz to kup i bedziesz wszystko widzial. Ja podaje tylko w nocy przy czerwonym swiatelku mojej gekonce. Czasami to musze naprowadzic na nia tego swierszca a czasami sama go sledzi
    I je tylko po jednym dziennie.
    A wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi:

Przyczyną osowiałości jest brak aklimatyzacji))

vida
    Guest

Ja tez jestem przeciwniczka podawania gekom jedzenia z ręki-to są zwierzęta polujące i w ten sposób odbieramy im radość ze zdobytego pokarmu. Jjeśli chodzi o porę wrzucania świerszczy to ja stosuję tzw. wieczorną wrzucam moim gekom (2 dorosłe samice) ok.6 świerszczy co 2 dni a od czasu do czasu oseska lub mączniki - zauważyłam że już nie za bardzo je lubią odkąd dorosły. Dziwi mnie nie osowiałoś twojego geka - bo to na początku normalne, ale jego zachowanie kiedy spryskujesz terrarium!!!! Przewżnie geki w tym czasie właśnie się chowają a nawet potrafią zasyczeć!!! Nie lubią deszczyku ale może twój ma inne upodobania. Staraj się jednak nie pryskać bezpośrednio na geka moze mu zaszkodzić.
    Życzę sukcesów w hodowli

MareQ
    Guest

podpisuje sie pod tym co powiedział nazar

Daj gadzince czas na oswojenie sie z nowym otoczeniem

Sebastian Burcicki (Geko)
    Guest

Ok.
    Żarowke czerwona mam i podgladam, ale gek sie swierszczem nie interesuje.
    Świerszcza z reki to dostal tylko jednego.
    Ale dzis byl taki przypadek, kiedy wlaczylem czerwona zarowke, to po kilku min. gek wyszedl.Świerszcz zaczal chodzic po geku, a ten zero reakcji ....

Nazar
    Guest

Spokojnie brak apetytu rowniez zwiazany jest z brakiem aklimatyzacji Mialem to samo

Uprawnienia umieszczania postów