-
samotniki
Czesc mam takie pytanko odnosnie waszych doswiadczen z samotnymi gekonami.
Czy gekon ktory od urodzenia przebywa z jakimis swoimi towarzyszami, po przeprowadzce do innego domku w ktorym jest zupelnie sam moze zachowywac sie bojazliwie, nie jesc zbyt wiele itd.??
moja samica jest u mnie juz 1,5 tygodnia. nie zjadla zbyt wiele jakies 4 swierszcze
boi sie strasznie jak tylko sie zbliza ktos to spiernicza do "dziupli"
ZAstanawiam sie czy jesli bym w terarium ulokowal kolege lub kolezanke, to czy by sie zmienila?? Jak sadzicie??
-
Re: samotniki
Nazar daj jej czas,ona sie aklimatyzuje,skoro je to wszystko jest w porzadku.W koncu sie oswoi,przyzwyczai do zabiegow wykonywanych w terrarium,ciekawosc wezmie gore i bedzie wychodzic zobaczyc co sie dzieje.Jesli chodzi o nowego lokatora to nie sadze zebys zauwazylbys jakies gwaltowne zmiany,jednak napewno byloby jej "weselej".pozdro
-
Re: samotniki
Nazar, nic sie nie przejmuj. Musi sie zaaklimatyzować. Każdy zwierzak potrzebuje czasu żeby sie przyzwyczaić do nowego otoczenia. Chociaż moja samiczka jest chyba ewenementem, jak ją przywiozłem odrazu jadła z pensety po 2-4świerszcze. Ale tak czy tak płoszy sie jeszcze do dzisiaj jak otwieram terra a jest u mnie już ponad 3 tygodnie.
Jak wykonujesz jakieś zabiegi pielęgnacyjne w terrarium, nie wykonywaj gwałtownych ruchów, zachowuj sie tak jakbyś zwierzaka wogóle nie zauważał. Po jakimś czasie (nie nastawiaj sie że po tygodniu czy dwóch) Twój pupil przyzwyczai sie do Ciebie i wtedy możesz spróbować brać na ręce. Jednak pamiętaj (napewno już to wiesz, ale przypomnę że gad to nie chomik, piesek czy kotek, za każdym razem, kiedy będziesz chciał wziąść ją na ręce będzie to dla niej duży stres.
Uprawnienia umieszczania postów