-
Pożywienie
Mam pytanie : czy gekony mogą jeść martwe świerszcze ( chodzi mi o takie króre zdechły tego samego dnia w którym szły by na karmienie)???Czy gekony polują tylko na to co się rusza bo tylko to widzą czy też może swoje pożywienie wyczuwają jakoś słuchem???
-
Re: Pożywienie
Ja czasami oszukuje gekona.....biorę zdechłego świerszcza(ale to tylko w wypadku gdy nie mam żywych) i rzucam jak najbliżej gekona on mysli że to żywe i zjada....on widzi ruch...zauważa świerszcza w locie.
-
jeżeli padł w tym samym dniu, względnie dzień wcześniej (ale już nie starsze niż ten jeden dzień) to można mu śmiało dawać do zjedzenia. Zjeść je zje, z tym nie powinno być problemu. Weźmiesz takiego padalca w pensete, poruszasz gadowi przed nosem (tylko nie za blisko bo mu sie ogniskowa nie zejdzie :P) i on sobie go zchrupie.
-
raz, kiedy mi padlo naraz 7 swierszczy (chyba zapomnialem je nakarmic =] ) dalem mojej panience ( gekonowi rzecz jasna ) rzucila sie na nie, nawet nie musialem nimi poruszac
-
Tez przeprowadzilem test z martwym swierszczem, po prostu zostawilem go na skalce, na ktorej lubi w nocy siedziec i rano swierszcza nie bylo Na poruszajaca sie pencete tez sie nabral Ale na szczescie juz mi swierszcze nie padaja wiec karmie mojego Leopolda wylacznie zywymi.
Pozdrawiam,
Piotrek
-
dzięki wszystkim za odpowiedzi. Też daje mojemu martwe z dnia dzisiejszego lub jednodniowe ale zdarza się że on ich nie chce nawet jeśli nimi poruszam na pensecie..Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów