Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: CZY TO NIE PRZESZKADZA ???

QBEUSZ
    Guest

CZY TO NIE PRZESZKADZA ???

w sumie chodzi o to ze mam w terra z samiczka lamparta tylko czerwona zarowke. i pale ja prawie caly czas na noc wylaczam. chodzi mi o to ze gek jej nie widzi i chyba sie lepiej czuje. takze powiedzcie mi czy musi byc normalna dniowka(zarowka) teraz musze napisac ze mam ta samiczke juz 2 tygodnie i bardzo bardzo mi sie podoba. oswoila sie juz elegancko wchodzi sama na reke, chasa po sciance, po domu tez :P nastrasza sie tylko jak otwieram szybe ale jak zobaczy ze to ja to juz jest loozik GEKONY SA THE BEST pozdrawiam wszystkich gekomaniakow :P i wogole wszyskich terrarystow.

MareQ
    Guest

Re: CZY TO NIE PRZESZKADZA ???

tak tak, wiemy że gekony są the best

Co do żarówki. Myślę, że jednak mimo wszystko powinieneś zapewnić jakieś źródło jasnego światła. Jaką masz temp w terra? Ogrzewasz tylko tą czerwoną żarówką? Jak tak to jaka moc tej żarówki i ile W?

QBEUSZ
    Guest

w zasadzie to ja mam tak ze mam kabel grzewczy i zarowke czerwona 75 W ale ona lezy na gornej szybie terra(czyli za poza terra) i wtedy jak rano wlaczam to jakies 5 minut i jest te 30 stopni i wiecej juz nie idzie czyli idealnie mam

MareQ
    Guest

nie bardzo rozumiem. Czy Ty włączasz żarówke na 5min a następnie, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyłączasz ją? Czyli że przez cały dzień urzywasz kabla grzewczego. Jeżeli tak, to proponowałbym to zmienić. Już kiedyś tutaj dyskutowaliśmy na temat kabli grzewczych. Mogą one służyć jako pomoc w podniesieniu temperatury o kilka stopni (chociaż ja itak uważam, że kable są porażką) ale nie jako główny 'grzejnik' w terra :/ W naturze grzeje zwierzakom z góry a nie z dołu... Jeżeli więc w Twoim terra jest tak jak ja to opisałem to proponuje Ci wprowadzić zmiany. Jeżeli nie to poprostu zapomnij że cokolwiek pisałem :P

QBEUSZ
    Guest

u mnie jest tak ze po 5 minutahc temperatura dochodzi do 30 C i dalej juz nie idzie mimo ze zarowa i kabel dzialaja. ale raczej zmienie tak jak mowisz w koncu chodzi o jak najlepsze samopoczucie zwierzaka. dzieki za rade pozdro

piotrek
    Guest

Myślę że zwierzaczką grzeje i z góry i z dołu , gryż kamienie się nagrzewają a póżniej odpromieniowują to ciepło.

Uprawnienia umieszczania postów