-
grrr
to jak to ? wylinka z palcow sama nie zejdzie ?
w koncu zrobilam tak - jest 1,5 cm warstwy piasku a na to kamienie wielkosci mniej wiecej 2-3 cm okragle owalne itp i duzy korzen w terarium. tylko boje sie ze gekonik moj nie wydlubie sobie swierszcza z tych kamieni.
oczywiscie jak kazda dziewczyna wpadam w panike ale boje sie o malego.
czy gekoniki maja wech ?
wiec z poprzedniego posta wnioskuje ze jak gekonik przechodzi wylinke to trzeba zwiekszyc wilgotnosc tak ? a do ilu ?
buziaki
Ulka
-
Re: grrr
a i jeszcze jedno...
Tak piszecie o podlozu koksowym..
ale czy to mi sie nie zjara albo cos ?
bo mam pod terarium mate grzewcza dla gekonikia, wiec jak to sie nagrzeje bedzie suche itp to nie zapali sie czy cos ? :/ bo piasek to sie tylko nagrzeje...
-
http://www.pjwstk.edu.pl/~s3290/01.JPG
http://www.pjwstk.edu.pl/~s3290/02.JPG
dzieki uprzejmosci kolegi moglam umiescic zdjecia na serwerze, to moje
terarium nie smiejecie sie mam je AŻ 3-4 dni...
pomozcie mi zeby cos z tym zrobic ?
i co z tym koksem, przeczytalam CALE archiwum i w sumie
dowiedzialam sie tyle ze piasek fuj ble i wogole, a nie wiadomo
czy koks z kamieniami czy kamienie czy koks czy wiorki...
pozdrawiam,
Ula i jej gekonik
-
Ja bym mate wogole usunoł a dal dodatkowa zarowke, np moj egekony doslownie ryją w terra jak cholerne krety, raz na tudzien musze przegarniac gory kamieni, wiec przykrycie piasku kamlotami tez nic ci nie da bo gekony i tak sie do niego dokopią, podobni ejak do maty gzewczej, widzialem gekony w sklepi ektore mialy rany na łapkach od maty gzewczej..zgroza. Co do wilgotnosci wystarczy ze spryskasz terrarium zraszaczem.
-
daj email to ci wysle moja fote terra. tylko torszke wiekszego
-
-
jeżeli wylinka mu nie zeszła to musisz wziąść i wsadzić go do ciepłej wody (ale nie gorącej!) żeby sobie połaził w niej chwilke a potem delikatnie ją ściągnąć. Żeby zapobiec takim akcją na przyszłość jak będziesz widziała że zbliża sie wylinka podnieś wilgodność, myślę że tak gdzieś do 60-65%. O to podłoże kokosowe sie nie martw, napewno sie nic z tym nie stanie Jak juz m.Lab wspomniał w sumie mata grzewcza nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Kiedyś już o tym pisałem. Moim zdaniem nie jest to naturalne źródło ciepła dla zwierzęcia (od dołu) dlatego lepiej (i taniej) zainwestować w dodatkową żarówke, słabszą od tej 'głównej' która ogrzewa terra, dzięki której podniesiesz temp o te pare stopni. m.Lab, jeżeli saya ma mate grzewczą a nie kabel to sprawa nie wygląda tak jak napisałeś. Mate grzewczą umieszcza sie pod terrarium, a kabel w terra, więc tutaj nie ma obawy że zwierz może ją wykopać czy coś w tym stylu. No, myśle że to wszystko :P
-
Tak, gekony mają węch, ale przy polowaniu poslugują sie glownie wzrokiem. Jezeli swierszcz sie schowa miedzy kamieniami, to predzej czy pozniej wyjdzie (chyba, ze zdechnie, ale to nie problem, bo wtedy wyschnie szybko). Kazdy ma swoj sposob na podloze. Jezeli nie bedzie rył, to w porządku (malo prawdopodobne, ze nie bedzie) :> Ja mam włokno kokosowe + kruszywo granitowe i nie narzekam. Sam kokos tez nie jest dobrym rozwiązaniem, jest to zbyt miękkie podloze jak dla tych jaszczurek. O ogien sie nie martw, musialabys je chyba węglem ogrzewać, zeby sie zapaliło podłoze. Przy dobrze skonstruowanym terrarium nie ma mozliwosci zapalenia sie jego elementow. Jak nie wierzysz, to zmierz temperature do jakiej nagrzewa sie mata grzewcza.
-
co do wylinki:
Spryskaj terrarium, mozesz nawet obficie. Krotkotrwaly, nawet duzy wzwost wilgotnosci nie zaszkodzi gekonowi. Wylinke na palcach namocz, albo palcami, albo tak jak pisał MareQ. Sciągac ją nalezy głaszcząc wielokrotnie i delikatnie łapke gekona, a nie zrywac na sile, bo mozesz mu uszkodzic palce.
-
Pozatym jezeli geki mają za podloze kamienie a dodatkow scianki z granitu i duz ekamloty po ktorych moga hasac to same zcierają wylinkę...
Uprawnienia umieszczania postów