Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nowy Gekonik

saya
    Guest

Nowy Gekonik

Czesc,
    własnie stalam sie wlascicielka Gekonika i bardzo prosze o kilka wskazowek, wiem ze jest mn00stwo tego na forum, ale jest tyle roznych wersji na te same pytania ze zwariowalam
    Otoz... kupilam genkonikowi mate grzewcza wiec mam ja miec wlaczona 24h na dobe ?
    Pytanie drugie : co z tym piaskiem ? Moj gekonik od czasu do czasu przejedzie jezyczkiem po piasku, ale boje sie ze cos mu sie stanie :/
    No i jeszcze jedno : Jak z oswietleniem i zraszaniem ? Wieczorem zraszac ?
    A oswietlenie. .. mam jarzeniowke REPTI SUN 2.0 14 watow i mate grzewcza 16W (27x26cm). Co z tym robic ??? swiatlo to wiem, nasladujac dzien i noc ale mata ? heeelp

dzieki wielkie za ewentualna pomoc,
    Ula

MareQ
    Guest

Re: Nowy Gekonik

1) mata grzewcza w mojej opinii nie jest najlepszym rozwiązaniem :P ale skoro juz ją masz... W zależności od tego jaka panuje temperatura w nocy w terra to albo ją włączaj albo nie, logiczne.
    2)jeżeli gekon śmiga jęzorem po piasku to nie jest dobrze. Gadzinka może sie zapchać i będą jaja jak balony. Lepiej zmień podłoże na coś bezpieczniejszego. Na co? A no np na chips kokosowy.
    3)Oświetlenie oznacza również ogrzewanie. Średnio powinno sie w terra świecić jakieś 10h, w zależności od pory roku... Zraszać nie koniecznie codziennie, zależy od ogólnej wilgotności panującej w terrarium. Możesz ewentualnie, tak jak jest napisane w opisie geka lamparciego, delikatnie zraszać terra wieczorem.

saya
    Guest

dziekuje za tak szybka odpowiedz
    w takim razie jutro smigam po koks (jak to dziwnie brzmi)
    rozumiem ze lubi skalki, tam gdzie sie moze schowac, ukryc itp. ?
    ale... musiala bym sprawdzic temp maty, bo widze ze piasek sie nagrzewa
    jest cieply, jak dla mnie. Jak na plazy. to zostawiac go na noc wlaczonego ?
    *mate?* gekonik lezy sobie tak w polowie, czyli nie tam gdzie jest najceplej
    ale nie tez tam gdzie najzimniej, czytalam Twoj post o kablach do grzania,
    w sumie masz racje ale jak na polskie realia to ja w domu mam teraz 20 stopni
    a to za malo, jak wlacze lampe to nie wiem ile... bede musiala sprawdzic.
    wilgotnosc od 40 do 50. dobrze?

pozdrawiam i jeszcze raz dzieki
    Ula

worm
    Guest

najlepiej bedzie jak zalatwisz sobie termometr do terra

jak gekon lezy sobie po srodku tzn, polowa na cieplej i polowa na chlodnej czesci terra to jest ok

sam soibie wybral gdzie chce lezec i oto chodz. jak zrobi mu sie zimno to pojddzie w cieplejze miejsce.

a i pamietaj, szybkosc to specjalnosc MarQ'a hehe :P

gekon13
    Guest

A można zrobic do terrarium z masy solnej??

MareQ
    Guest

hehe, no cóż... ja wiem czy taka szybka odpowiedź :P

No, ale wracajmy do tematu. Otóż jeżeli w nocy temp Ci spada do 20st to w sumie nie ma tragedii. Słyszałem opinie że nawet 19st jest ok. Ale jak sie boisz o gada, a nie chciała byś stosować maty, to zastosuj czerwoną lub niebieską żarówke 15W która podniesie Ci temp o te pare stopni (wszystko zależy jeszcze od wielkości terra)

Uprawnienia umieszczania postów