Popieram.
A przede wszystkim piszmy jak najwiecej, bo to co dla jednego jest oczywiste dla drugiego szanownego terrarysty moze byc odkryciem.
Na przyklad ja w wyniku dyskusji dotyczacej zywienia wynioslem jedno wazne stwierdzenie przypomniane przez kolege v.Silicon'a, ze wazne jest oprocz tego jak nasze pociechy jedza, to jak sie zachowuja po posilku, jakie maja brzuchy, przez jaki czas sa mniej aktywne, po jakim czasie wydalaja i jak, itd. Tak wiec trafiamy na to co jest najwazniejsze - wnikliwej obserwacji naszych pupili. Po przeczytaniu tego postu zastanawiam sie czy moja agama nie jest przekarmiana - musze przyjrzec sie co z jej aktywnoscia i w razie czego zaserwowac jej gimnastyke - tzn. spacerek po tapczanie - co zreszta uwielbia .
Pamietam jak przy pierwszych probach rozmnazania swierszczy probowalem przerodzic w czyn lakoniczne stwierdzenie, ze owad ten sklada jajeczka do wilgotnego torfu i stad sie biora male swierszczyki.
Troche sie nabiedzilem aby czynnosc te na tyle uproscic aby hodowla swierszczy nie zabierala mi calego dnia - a wlasna nawet mala hodowla
tego owada to podstawa. Mozemy w ten sposob nawet regulowac diete naszych gadziorkow poprzez podawanie swierszczom roznego pozywienia.
A z tym co zlapiemy w terenie moze byc roznie - wiadomo - zanieczyszczenie srodowiska, metale ciezkie, itd.
Dlatego tez ze swojej strony obiecuje napisanie artykulu o optymalnym chowie swierszcza domowego wraz z ilustracjami. Na pewno niektore rzeczy bedzie mozna jeszcze bardziej usprawnic - na co licze. Przewidywany termin dostarczenia materialow na strone - okolo 1 - 2 tygodni.
pozdrawiam wszystkich terrarystow
nang