-
Re: Zywienie gadów
Moja Agama brodata - prawie 4 miesieczny samiec o dlugosci juz dobre ponad 30 cm zjada dziennie 25 duzych swierszczy. Karmie go trzy razy dziennie. Wlasciwie trudno tu mowic o jakims polowaniu na te swierszcze - jest to prawie polykanie w locie. Po daniu wlasciwym moj jaszczor przechodzi do deserow tzn. kiwi, koperek, awokado, salata. I tak naprawde to nie wiem czy nie zjadl by jeszcze paru owadow - tylko przez rozsadek i po ogledzinach jego brzuszka - nie daje mu wiecej. Bynajmniej nie jest jakis otluszczony i jest bardzo zwawy. Poranna porcje swierszczy obtaczam w mieszance vibovitu-junior, weglanu wapnia i Tetra Repto Life.
Stosuje swietlowke ReptiGlo 8.0 (8% UVB). Odchody wydala jeden - dwa razy dziennie (dosyc pokazne). Na dzien dzisiejszy nie wyobrazam sobie zywienia jakiegokolwiek jaszczura owadozernego bez wlasnej hodowli swierszczy i to najlepiej zalozonej 2 miesiace przed zakupem gada. Inaczej zawsze bedziemy liczyc sie z kosztami i nasz podopieczny moze byc niedozywiony. Moja hodowla swierszczy sklada sie z insektarium rozrodowego (30 litrowe akwa przykryte metalowa siatka), w ktorej jest zawsze okolo 100 - 200 doroslych swierszczy, oraz z pojemnikow plastikowych (5 litrowe) dla mlodych swierszczy. Hodowle mam tak ustawiona, ze jest przy niej minimum pracy. Zainteresowanym
moge udostepnic szczegoly.
Dlaczego staram sie o wszystkim dokladnie pisac. Mysle, ze kazdy moglby napisac jak zywi swojego gada. Chetnie bym sie dowiedzial ile i jakie owady zjada np. dorosly Gekon lamparci, ale konkretny osobnik trzymany w konkretnych, opisanych warunkach. Ze swojej strony umiescze do piatku zdjecia swojego terrarium, hodowli swierszczy no i gadziorka.
pozdrawiam wszystkich
i prosze piszcie jak najwiecej o swoich pociechach - stad bierzemy doswiadczenie...
Uprawnienia umieszczania postów