Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: gekon i kleszcze

Mieszany widok

worm
    Guest

gekon i kleszcze

czesc.

jak juz pisalem chce sie wybrac z gekonem na dzialke w wakacje, a raczej musze
    Moje psy zbieraja wsezon ok 50% kleszczy z okolicy :P a co sie stanie jesli kleszcz dopadnie gekona ?

kleszcze lgna do ofiary reagujac na temp. wiec jesli gekon bedzie cieplutki to moze potencjalnie "zaprosic" kleszcza. Przez kratke wentylacyjna kleszcz przejdzie bez problemu. I co robic jesli juz kleszcz zaatakuje gekona ?

Hari
    Guest

Re: gekon i kleszcze

Nasze polskie jaszczurki są masowo atakowane przez kleszcze. Mysle jednak, ze na działce tak łatwo gekon nie złapie kleszcza. Kleszcze nie scigają swoich ofiar. Musialbys go wsadzic gdzies w krzaki. Jezeli sie jednak obawiasz to po prostu oglądaj go codziennie. Nie wiem jak z roztoczami czy mogą zaatakowac gekona.

worm
    Guest

a jesli juz jaaszczurke zaatakuje kleszcz to co trzeba robic?

Krzysztof.W
    Guest

Kleszcze które atakują zwierzęta ciepłokrwiste nie atakuja gadów ani płazów.
    I na odwrót kleszcze atakujące jaszczurki nie atakują zwierząt stałocieplnych.
    Nie polecam wyjeżdzać z gekonem na kilka dni poza dom to nie chomik ani pies.
    Pozatym taka sytyłacja dla jaszczurki była by stresująca.

worm
    Guest

no tak, stresujaca, ale nie moge jej zostawic samej w domu wiec musze ja wziac
    poza tym to zalezy mi na tym by pobyla troszke na sloneczku, bo to dobrze robi.

Jeronimo
    Guest

eh..............
    wez zostaw gekona w domu .. juz lepsza dla niego bedzie glodowka niz targanie go na dzialke :/

Uprawnienia umieszczania postów