Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: świerszcze są straszne!

Bazia8
    Guest

świerszcze są straszne!

Dziś kupiłam lampartka. Oczywiście przedtem wszystkiego się dowiedziałam o tym gatunku. Doskonale wiedziałam, że jedzą świerszcze, widziałam je też na zdjęciu w necie. Ale przy pierwszym zakupie, jak zobaczyłam, jakie są szybkie i "kolczaste" to nie mogę przełamać obrzydzenia! A właściwie strachu przed dotknięciem ich. No ale przecież musiałam nakarmić gekonka, więc zebrałam się w sobie, uchyliłam pudełko i potrząsnęłam, ale wypadło za dużo i teraz ich nie wyłapię z terra... Jak Wy karmicie nimi swoje zwierzaki? Tak po prosu bierzecie je w palce? Jest jakiś sposób żeby nimi "manewrować" bez dotykania?:/ Słyszałam coś o mrożeniu i rozmrażaniu do nakarmienia, ale to odbiera całą "frajdę" polowania... poradźcie coś!

EKOLOGRP
    Guest

Re: świerszcze są straszne!

Z całą pewnością gekon o wiele chętniej bedzie polował na żywego świerszcza (martwego może nawet nie ruszyć) i w Twoim przypadku nie ma potrzeby stosowania martwego pokarmu. To że wrzuciłeś więcej niż zamierzałeś nie powinno mu zaszkodzić pod warunkiem, że przed zakupem otrzymywał wystarczającą ilość pokarmu. Jeśli tego nie wiesz to lepiej wyłap niezjedzone świerszcze żeby się nie przekręcił z przejedzenia po ewentualnej głodówce.

A co do świerszczy to musisz się po prostu przełamać. Jak im się przypatrzysz w terrarium i weźmiesz kilka razy do ręki to nawet je polubisz. Nie powinny zrobić Ci nic złego najwyżej uszczypnać. jeżeli bierzesz świerszcza do ręki to z góry wtedy nic Ci nie zrobi z całą pewnością . Jeśli się nie przełamiesz to podawaj owady pensetą, ale tutaj musisz uważać, żeby za bardzo nie zgnieść świerszcza i trzymać pudełko z świerszczami trochę w terrerium, żeby nie spadł z pensety poza terrarium i uciekł. Jak współlokatorzy zobaczą to moga się wkurzać.

pozdrawiam

EKOLOG

koleś
    Guest

ja łapie palcami, lecz jeżeli się boisz możesz używać pęsety lub rękawiczek.
    W metodzie w której mówiłaś coś o zamrażaniu to według mnie chodziło o schładzanie w lodówce. wkładasz świerszcze na 5 minut do lodówki i w tym momencie spowalniają się ich wszystkie procesy życiowe, w związku z czym są mniej ruchliwe i łątwiej je złapać, a po chwili w ciepełku wracają do dawnej sprawności.

Bazia8
    Guest

najwyżej uszczypnie?! Mój Boże, więc one szczypią? Raju, co za gadziny Wygrzebałam jakąś grubą rękawiczkę i ruszam na podbój...

EKOLOGRP
    Guest

Bez paniki, propomuję żebyś zrobił to bez rękawiczki. nawet jak cię uszczypnie to co. Nawet krew nie poleci. Musisz się przemuc. Nie łapałeś nigdy pasikoników???

Bazia8
    Guest

klęska. Zapomniałam, jakie one są szybkie Mój gekon na razie ich nie je, w ogóle na nic nie reaguje tylko siedzi smętnie w kącie - musi się zaaklimatyzować w nowym miejscu. Myślę, że dopóki zacznie jeść, jakoś wyłapię nadmiar świerszczy.

Bazia8
    Guest

aaaaaa, pasikoniki nie szczypią!

koleś
    Guest

jak będziesz miała suchą ręke to nic nie powinny zrobić, lecz mokrej ręki nie radze do nich wsadzać:P (ale my cię tu straszymy:P)

Bazia8
    Guest

one SKACZĄ!!!!!!!!!!!!!!!!! Już prawie go złapałam a on mi skoczył na twarz! Aż gekon się poruszył od mojego wrzasku... Chyba na dziś zostawię je w spokoju, bo gekon zawału dostanie...

jey
    Guest

hahaha ludzie przestancie straszyc swierszcze nie gryza!!!!!!!! ja tez mialem pierwszy dzien male opory a teraz je polubilem i nawet fajnie sie je lapie ja zawsze zaganiam do rogu i dociskam do akwarium wtedy sam wlazi na reke zamykam ja i jest git ani razu mnie nie ugryzl wiec bez paniki przyjzyj sie im i je polubisz a jak sie boisz to proponuje nie kupowac czarnych srodziemnomorskich sa najwieksze i troche moga byc odpychajace ale te male biale przy nich to mieciutkie pupilki ja jednak wole srodziemnomorskie bo nie skacza tak latwo sie je lapie i hoduje. Glowa do gory

Uprawnienia umieszczania postów