-
Re: Gekon sie boi.... :(
Wypadałoby urozmaicać pokarm, chociaz w praktyce wiem, ze to ciezko wychodzi, kiedy nie mamy dostępu do planktonu łąkowego.
Moj gekon przepada za larwami drewnojadow, jednak ta musi sie poruszac. Z karaczanami to roznie bywa, jak ma dobry dzień to zje. Oseska odmawia. Czyli co gekon to inne upodobania. Jak widzać jestesmy skazani głownie na świerszcze. Te są jednymi z lepszych owadów karmowych (dobry stosunek Ca:P). Jezeli chcesz urozmaicic pokarm, to polecam rózne gatunki świerszczy, oraz oczywiscie urozmaicona dieta owadów karmowch.
Z karaczanów spróbuj Panchlora nivea (miękki pancerzyk i imago są nieduze). Mozesz sprobowac rozmnozyc, to bedziesz mial alternatywe dla swierszczy.
-
PaWeL^ napisał(a):
>
> a co do tego - "gekonowi starcza same swierszcze" - niezgadzam
> sie z tym a ludzi co karmią wyłącznie świerszczami uwarzam za
> nienoramalnych, każde zwierza (a w tym i człowiek) musi miec
> urozmaicony pokarm !!
nie wiem dlaczego mnie obrazasz? nie podaje gekonowi swierszczy bo tak mi wygodnie ... tylko dlatego ze on tylo je wcina :-) Moj gekon nie chce nic innego jesc!
Zanim zaczniesz pisac te durne porownania i obrazac innych najpierw sie zastanow!
-
przeciez pawel cie nie obrazil cob poprostu napisal zeby starac sie urozmaicac pokarm chocby mączniakami w zimie tak samo jak i otoczenie w terarium powinno byc urozmaicone i ciekawe dla porownania gekona mozna trzymac w terra w ktorym wystarczy ze sie obroci i nie zdechnie czlowieka mozna wsadzic w kaftan bezpieczenstwa dawac mu jakies scierwo do zarcia i pigulki i nie umrze :P ale przeciez nie oto chodzi, juz niemoge doczekac sie wiosny nalapie mu konikow cmy i inne robactwo i bedzie mial chlopak frajde
-
Jeronimo male wyjaśnienie: tekst "gekonowi starcza same swierszcze" pochodzi z wypowiedzi COB'a
"wiekszośc podaje same swierszcze i jest dobrze skoro nie hcce jesc myszu to dawaj swierszcze i nie wyskakuj z takimi tekstami typu jedz tylko chleb bo to jest zadne porównanie gekonowi starcza same swierszcze ale jak chcesz miec zabawe i widziec jak zjada myszy to twoja sprawa"
więc w żadnym wypadku nie chciałem Cie obrazic, tekst nie tyczył się Ciebie, ale jeśli jestes urażony to sorx !!
ps. ja nikogo nie obrażam !
-
i jeszcze jedno - nie wiem czy dobrze zinterpretowałem wypowiedz Jey'a ale jeśli tak to o to mi właśnie chodziło ))
-
ja tez cie sorry PaweL bo jestm dzisiaj troche wkurw.. no co ty przecież sie nie obraziłem
-
kup w sklepie wedkarski larwy much (biale robaki) po kilku dniach w cieplym ok 30 stopni na wilgotnym torfie wylegna sie much. sa tak wolne i slabo lataja, ze bez problemu pozbawisz je skrzydelek. I juz masz urozmaicenie. Bylem zmuszony do tego z braku swierszczy i sie przyjelo. POLECAM
-
ok. nikomu nic sie nie stalo, wszyscy żyją - normalnie Happy End :P
Bayzel_lamparci - próbowalem pare razy ale mój gekon jakos nie chce much, za to ptaszory i modlicha je uwielbiają :P
w lecie jest git bo gekona ma ciągle urozmaicony pokarm, mieszkam w domku jednorodzinnym mam duuuży ogródek i tam łapie dla geka koniki polne, male szarańcze, takie chrząszcze (nie wiem jak sie nazywają na śląsku sie na nie mówi "lipnioki" chyba z tego względu, ze spotkać je można w lipcu)
odrazu nasowa mi sie pytanie czy można w lecie złapac troche więcej planktonu łąkowego i go zamrozić ? nie straci żadnych witaminek ? próbowalem z świerszczami 2 zamroziłem, po paru dniach odmroziłem (delikatnie nie gwałtownie do temp. 25-30*C) i pomachalem przed pyszczkiem mojej gadzinki zjadła bez problemu
-
PaWeL^ napisał(a):
> ok. nikomu nic sie nie stalo, wszyscy żyją - normalnie Happy
no wlasnie jestem w szoku :] ehehe fajny klimacik....
GEKONY SA THE BEST :-)))
-
no, kultura musi byc mała sprzeczka ale trzeba wszystko wyjasnic i sie przeprosic
Uprawnienia umieszczania postów