Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Gekon sie boi.... :(

PaWeL^
    Guest

Gekon sie boi.... :(

czesc

mam problem z moją gekonicą a mianowicie nie wiem co mam jej podawa do jedzenia (aby urozmaicic pokarm) karmie ją świerszczami, (co 7-10 dni) dostaje 2 mączniaki (wybieram te świeżo po wylince :P), w lecie plankton łąkowy - na tym sie kończą "kolacje" mojej gekonicy mimo tego ze ma ponad 25 cm nie umie zjesc noworodka mysiego (1 dniowy) oraz drewnojadów :/ jedyne co to noworodka i drewnojady liże :P spróbuje jeszcze z karaczanami tylko musze je gdzies dostac :d

teraz pytanie - czy to jest normalne ze mój gekon "boi" sie zjesc troche większy pokarm ?

PaWeL^
    Guest

Re: Gekon sie boi.... :(

"(co 7-10 dni)" tyczy sie mączników oczywiście - tak na wszelki wypadek zeby ktoś nie pomyślał, ze podaje świerszcze co 7-10 dni :/

COB
    Guest

podawaj swierszcze i niekombinuj

farmer
    Guest

kurde niewiedzialem ze gekony naprawde takie duze wyrastaja myslalem ze w opisie swoje a w naturze swoije.. moj ma ok. 14 cm... chcialbym zeby byl 2 razy wiekszy

farmer
    Guest

acha a co tego ze sie boi... no mysle ze sensowym roziazaniem jest podawania siwerszczy i maczniakow co tydzien tyle urozmaicic posypki witaminowe... to nie to samo co naturalne w pokarmie ale zawsze cos...

PaWeL^
    Guest

COB & Farmer - jak nie macie nic ciekawego do powiedzenia to nie piszcie !

"podawaj swierszcze i niekombinuj" - ok. to Ty jedz tylko chleb i nic innego zobaczymy jak długo wytrzymasz ? mślisz ze w naturalnych warunkach zwierzęta jedzą przez całe życie jeden i ten sam rodzaj pokarmu ?

"acha a co tego ze sie boi... no mysle ze sensowym roziazaniem jest podawania siwerszczy i maczniakow co tydzien tyle urozmaicic posypki witaminowe... to nie to samo co naturalne w pokarmie ale zawsze cos..." - podaje witaminy, ale dla dobra, zdrowia gadzinek dobrze jest częste urozmaicanie pokarmu !

ps. czekam na odpowiedzi osób, którzy mogą cos sensownego doradzic Koksik, Hari itp.

Jeronimo
    Guest

moj gekon tez nie chce jesc oseskow mysich....
    a od kiedy zobaczyl takiego oseska to tak sie przerazil ze je tylko swierszcze.. nawet macznikow nie chce... glodowalem go... no ale on teraz rusza tylko swierszcze

PaWeL^
    Guest

thx Jeronimo )

spróbuj jeszcze z karaczanami tylko musze jeszcze namierzyc jakiegos hodowce ewentualnie sklep gdzie dostane karaczany karmowe ! jak myślicie, ktore będą najbardziej odpowiednie dla gekona ? karaczany zielone ?

COB
    Guest

wiekszośc podaje same swierszcze i jest dobrze skoro nie hcce jesc myszu to dawaj swierszcze i nie wyskakuj z takimi tekstami typu jedz tylko chleb bo to jest zadne porównanie gekonowi starcza same swierszcze ale jak chcesz miec zabawe i widziec jak zjada myszy to twoja sprawa

PaWeL^
    Guest

co do myszy to nie mam z tego zadnej przyjemności - byly u mnie tylko 0,5-1 cm świerszcze - dla mojego skorpiona za male, gosciu z zoologa wcisnol mi noworodka mysiego, skorpion go nie zjadł więc podałem gekonowi !!

a co do tego - "gekonowi starcza same swierszcze" - niezgadzam sie z tym a ludzi co karmią wyłącznie świerszczami uwarzam za nienoramalnych, każde zwierza (a w tym i człowiek) musi miec urozmaicony pokarm !!

Uprawnienia umieszczania postów