Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: podłoże dla gekona

Bazia8
    Guest

podłoże dla gekona

Temat podłoża dla gekona pojawia się w wielu postach i za każdym razem każdy mówi co innego. Trochę mnie to skołowało, bo w najbliższych dniach zagości u mnie gekon i nie wiedziałam, że wybór podłoża jest taki ważny. Przeczytałam, że ma być piasek z torfem i dobra, nie przyszło mi do głowy, że lamparcik może to jeść. Napiszcie co sądzicie o podłożu, bo jestem w kropce. Z góry dzięki
    Pozdro

farmer
    Guest

Re: podłoże dla gekona

najbezpieczniej kosttka kokosowa....

budyniek
    Guest

siemka!
    najbezpieczniej żwirek dosc duzy ale ja mam koste i nienarzekam)

vida
    Guest

Teraz to dopiero sie skołujesz!-kazdy bedzie proponował co innego ale do ciebie należy wybór. Ja hoduje geki juz od 2 lat i od samego początku mam podłoże złożone ze żwirku z piaskiem i większymi kamieniami-takie jak jest w ich naturalnym środowisku.Była tu na forum ogromna dyskusja na ten temat!Moje geki mają sie dobrze nigdy sie nie zapchały a mam je od noworodkówSama musisz zdecydować jakie podłoże- bez sensu wydaje mi sie torf, który gdy jest suchy strasznie pyli. Życzę ci wiele radosci z hodowli tych wspaniałych zwierzaków

Jeronimo
    Guest

kostka kokosowa...

jey
    Guest

ja sie chyba przezuce na piasek swietnie wyglada a jakos nie widze zeby moj gekon mial tendencje do zjadania podloza mam narazie drobna kostke kokosowa z kamieniami i jakby polkna ta kostke to mysle gorzej niz piasek

Bayzel_lamparci
    Guest

WItam.

Wspanialy wybor.
    Mam parke od niedawna i zmienilem juz podloze na drobna kostke bukowa natomiast w niepodgrzewanej czesci na koncu terrarium mam torf z 2 powodow. Zawsze geki wlasnie tam zostawiaja odchody latwo je sprzatac, co wazniejsze dzieki torfowi wspaniale mozna kontrolowac wilgoc w terrarium.
    torf zajmuje ok 1/4 podloza.
    Pozdrawiam i zycze powodzenia

EKOLOGRP
    Guest

Moim zdaniem najbardziej sprawdzonym podłożem jest takie do którego gekony najlepiej się przystosowały w środowisku naturalnym, czyli kamienie i piach (właściwie żwir) z kępami sucholubnej roślinności. Takie rozumowanie odrzuca torf ponieważ zwierzęta te nie zyją na torfowiskach, które najczęściej są miejscami wilgotne.

PaWeL^
    Guest

czesc

EKOLOGRP - "Moim zdaniem najbardziej sprawdzonym podłożem jest takie do którego gekony najlepiej się przystosowały w środowisku naturalnym, czyli kamienie i piach (właściwie żwir) z kępami sucholubnej roślinności" jak wiadomo taki rodzaj podłoża występuje w środowisku naturalnym Gekonów lamparcich, lecz należy również zwrócic uwagę na to, ze terrarium, podawany pokarm, witaminy nie zastąpią tego co naturalne więc gekony mogą zjadac piasek a to moze doprowadzic do zaczopowania układu pokarmowego i ... RIP. Jeśli juz chcesz zrobic terra o warunkach zbliżonych do naturalnych to jako podłoze zastosuj żwirek i kamienie o odpowiedniej wielkości (taki, aby gekon nie był w stanie go zjesc), chociaż kostka kokosowa jest również sprawdzonym i dobrym podłozem

Amatorek
    Guest

Ja trzymam swojego geka na czyms co sie nazwya "podloze do sadzenia roslin wodnych" i jest to zwirek kosztuje 3,30 za2 kg jest drobny ale akurat moj gek był hodowany na takim czyms w sklepie i baba mowila ze nie interesuje go ten typ podłoża....

Uprawnienia umieszczania postów