-
podłoże dla gekona
Temat podłoża dla gekona pojawia się w wielu postach i za każdym razem każdy mówi co innego. Trochę mnie to skołowało, bo w najbliższych dniach zagości u mnie gekon i nie wiedziałam, że wybór podłoża jest taki ważny. Przeczytałam, że ma być piasek z torfem i dobra, nie przyszło mi do głowy, że lamparcik może to jeść. Napiszcie co sądzicie o podłożu, bo jestem w kropce. Z góry dzięki
Pozdro
-
Re: podłoże dla gekona
najbezpieczniej kosttka kokosowa....
-
siemka!
najbezpieczniej żwirek dosc duzy ale ja mam koste i nienarzekam)
-
-
-
ja sie chyba przezuce na piasek swietnie wyglada a jakos nie widze zeby moj gekon mial tendencje do zjadania podloza mam narazie drobna kostke kokosowa z kamieniami i jakby polkna ta kostke to mysle gorzej niz piasek
-
WItam.
Wspanialy wybor.
Mam parke od niedawna i zmienilem juz podloze na drobna kostke bukowa natomiast w niepodgrzewanej czesci na koncu terrarium mam torf z 2 powodow. Zawsze geki wlasnie tam zostawiaja odchody latwo je sprzatac, co wazniejsze dzieki torfowi wspaniale mozna kontrolowac wilgoc w terrarium.
torf zajmuje ok 1/4 podloza.
Pozdrawiam i zycze powodzenia
-
Moim zdaniem najbardziej sprawdzonym podłożem jest takie do którego gekony najlepiej się przystosowały w środowisku naturalnym, czyli kamienie i piach (właściwie żwir) z kępami sucholubnej roślinności. Takie rozumowanie odrzuca torf ponieważ zwierzęta te nie zyją na torfowiskach, które najczęściej są miejscami wilgotne.
-
czesc
EKOLOGRP - "Moim zdaniem najbardziej sprawdzonym podłożem jest takie do którego gekony najlepiej się przystosowały w środowisku naturalnym, czyli kamienie i piach (właściwie żwir) z kępami sucholubnej roślinności" jak wiadomo taki rodzaj podłoża występuje w środowisku naturalnym Gekonów lamparcich, lecz należy również zwrócic uwagę na to, ze terrarium, podawany pokarm, witaminy nie zastąpią tego co naturalne więc gekony mogą zjadac piasek a to moze doprowadzic do zaczopowania układu pokarmowego i ... RIP. Jeśli juz chcesz zrobic terra o warunkach zbliżonych do naturalnych to jako podłoze zastosuj żwirek i kamienie o odpowiedniej wielkości (taki, aby gekon nie był w stanie go zjesc), chociaż kostka kokosowa jest również sprawdzonym i dobrym podłozem
-
Ja trzymam swojego geka na czyms co sie nazwya "podloze do sadzenia roslin wodnych" i jest to zwirek kosztuje 3,30 za2 kg jest drobny ale akurat moj gek był hodowany na takim czyms w sklepie i baba mowila ze nie interesuje go ten typ podłoża....
Uprawnienia umieszczania postów