Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: zimowanie....

Nook
    Guest

zimowanie....

Witam, pytanie kieruje właściwie do osób które rozmnażały g. lamparcie.

Czy zimujecie swoich podopiecznych (a moze sa tacy hodowcy którym bez problemu rozmnażają gekony nie zimowane tylko oddzielone od samca?), na jak długi okres czasu? (zimowanie - chodzi mi o spoczynek zimowy a nie absolutne zimowanie).

Zastanawiam się właśnie co zrobić z samcem.. zabardzo nie mam go gdzie przełożyć i musze cos z nim zrobić... zastanawiam sie ogolnie nad wylaczeniem swiatla i ogrzewania na 2 miesiace, i zostawieniem samca z samicami, lecz nie wiem jaki będzie do konca skutek za owy czas, czy bez problemu znowu beda gekony znowu beda sie rozmnażały. (w literaturze sugeruje się oddzielenie samca).

Niech ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami

pallida
    Guest

Re: zimowanie....

Dobrze by było samca oddzielić bynajmniej ja tak robiłem. Okres spoczynku może być krótszy 1 miesiąc.

Nook
    Guest

Wlasnie, a moze komus udawalo sie bez oddzielenia samca? Ale to chyba jednak mogą byc wylacznie przypadkowe sytuacje..?

koksik
    Guest

Nook, moja samica zlozyla mi 10 jaj bez zimowania, jak oddzielilem samca o samicy zeby sobie odpoczela, na jakies 3 miechy, to jak wpuscilem samca i juz wtedy mialem dwie samice bo dokupilem jedna to od tego czasu mi sie nie chca pykac i nie ma jajek, wiec chyba tez przezimuje, a co do oddzielenia samca to wstaw jakas szybke dzialowa pozdro

Uprawnienia umieszczania postów