-
Re: Biofil i chore zwierzeta
Do obu Panow. Zadajcie sobie odrobine trudu i przeczytajcie wczesniejsze posty o warunkach w terra, a dopiero pozniej piszcie ze nie byly dobre ( wzmianke o kasie pomijam bo jest zalosna, podejrzewam ze wielu z was zainwestowalo znacznie mniej)
Nigdzie nie napisalam zlego slowa o Łukaszu Sułkowskim,co wiecej chwale go za wiele rzeczy, to tez we wczesniejszych postach mozna wyczytac. To NIE atak na niego, tylko powiadomienie o zaistnialym fakcie.
Z tego co jest napisane widze, ze jest to atak na mnie bo smialam zakwestionowas wspanialosc Biofilu. Moze czasem prawda w oczy kole.
Nie wiem dlaczego akurat moje byly chore. Ale byly i nie jest to moje subiektywne zdanie tyko osob ktore znaly cala zaistniala sytuacje i z calym szacunkiem wiedza wiecej od Was. (to tez mozna wczesniej przeczytac)
Co do wyciagania jaszczurek to wyjmowalam je tylko wtedy kiedy zaistniala taka koniecznosc.
Ta co zostala tez jes zieloniutka, sliczna, ruchliwa, duzo je i jest zadowolona. Tyle ze robila kupe z duza iloscia krwi, ale to przeciez szczegol.
I jeszcze raz, nie mialy sie od czego zarazic.
Kropka
Dalsza dyskusja na ten temat chyba nie ma sensu bo i tak p. Sulek i jego koledzy wiedza lepiej jak bylo, jest i bedzie.
-
Ja nie wnikam ile Ty wydalas, a Ty nie wnikaj ile ja wydalem lub ktokolwiek inny. Nie o to chodzi. Co prawda kasa jest potrzebna do stwarzania odpowiednich warunkow, ale wazniejsze jest doswiadczenie. Mniemam, ze to byly Twoje pierwsze zwierzeta terraryjne. Jesli sie myle, to szczerze przepraszam, ale nie ma informacji, czy chodowalas cos wczesniej, a phelsumy nie sa dobre na poczatek. co do tej "zalosnej wzmiance o kasie" to powiedzialem tylko, zebys zadala sobie pytanie, czy podolasz kolejny raz (jesli sprobjesz).
Tak na marginesie to pokopalem troche w archiwum i znalazlem Twojego posta o hotelu dla tych phelsumek. Nie ujelas w poscie gdzie spedzaly Twoj urlop, a to jest istotne. Ja wysune taka hipoteze, ze moze w smoku sie zarazily (jesli tam przebywaly)? Moze nie kupilas od Lukasza chorych phelsum, tylko zdrowe, a one sie nalapaly tego w smoku? W sklepach zologicznych jest strasznie duzo zwiezakow z odlowu z pasozytami w ciele na kilogramy, a phelsumki sa wyjatkawo podatne na pasozyty.
-
Rzabciu w tym roku w hodowle zainwestowałem ponad 4000zł(moge to udokumentować rachunkami)nie mówie o takich rzeczach i pierdołach które musiałem podokupywać na które nie brałem rachunków.Ta kasa poszła tylko na rozwój już w dość dużym stopniu zaawansowanej hodowli.Nawet nie posiadam terra tak małych rozmiarów jak to twoje(ale rozumiem to są tylko nie wielkie felsumy i powinno im wystarczyć i zgadzam się z tym-widziałem felsumy mnożące się w znacznie mniejszych terra-nie tu jest pies pogrzebany)
-
Upsss, nie spojzalem na date tego posta o hotelu
Przeprzaszam, moj blad
-
Urlop zaczyna mi sie za tydzien :-) wiec jest nadal w domku
A wczesniej nigdzie nie byly
-
no to wiemy juz gdzie :-) A to o kasie to bylo do kolegi nie do Ciebie :-) Nie o kase tu chodzi.
-
moze jakis fink na strone tej formy?
-
Stał się wypadek
Krakowski sklep Sułka należy do najlepszych w kraju (takie jest moje zdanie po wizycie) a widziałem ich wiele... Wiedza terrarystyczna i herpetologiczna Sułka imponująca!
Przypadek felsumy Rzaby może się jednak przydarzyć niestety każdemu i nie chodzi tu o jakość sklepu. Przez terraria w każdym sklepie przewija się co miesiąc dziesiątki jak nie setki zwierząt pochodzących z rozmaitych źródeł (legalny import, hodowle, giełdy, wymiany, przemyt....) Wystarczy jedno zwierzę zarobaczone, zakażone amebą, nosiciel Salmonelli aby w krótkim czasie kłopot rozszerzył się na całą kolekcję zwierząt.
Przeprowadzony przeze mnie monitoring stanu zdrowia sułkowych zwierzaków nie wykazał odstępstw od normy!
Jak zapobiegać przykrym sytuacjom, stracie zwierząt?
W sklepie - powinny się znaleźć zwierzęta z "dobrego domu"
Raz w miesiącu lub co 2 miesiące monitoring zdrowia - losowe pobranie próbek odchodów, wymazów z kloaki do badań parazytologicznych i bakteriologicznych. Systematyczna dezynfekcja terrariów (Virkon) po sprzedaży zwierząt.
W domu - niezależnie od źródła zakupu - zapewnienie 6-tygodniowej KWARANTANNY. Przeprowadzenie możliwie pełnych badań klinicznych i laboratoryjnych nowo zakupionego zwierzęcia i możliwie szybkie podjecie leczenia w razie powstania takiej konieczności.
-
czy virkon nalezy spłukiwac po przemyciu terrarii?
-
Uprawnienia umieszczania postów