Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Ratunku mój gek nie chce jeść?

elyahoo
    Guest

Ratunku mój gek nie chce jeść?

Pomocy!!! jestem początkującym terrarystom i zaczynam się martwić o mojego geka! Kupiłem go w sobotę (29.10.03) od tamtej pory nic nie jadł i nie znalazłem żadnych kup. W terra jest 6 świerszczy różnej wielkości (od ok 0.5 do ok 1 cm). To maluch ma ok 13 do14cm dł. Podkład to kostka bukowa (nie wiem czy nie za drobna) zresztą przesyłam zdjęcie sami zobaczcie. Temp w terra wacha się od 21 w nocy przy wyłączonym świetle (mam 40 wat czerwoną żarówkę + 8 watowa mata grzewcza. Terra jest wlk 60x30x40)do 29.5 przy dłuższym nagrzewaniu żarówką (średnia ok 25 stopni). Gek jak go przyniosłem zwiedził terra poczym zaszył się w jednej z kryjówek. od tej pory wychodzi tylko jak jest wieczór albo noc i raczej nie może nikogo przy tym być. Martwie się bo do tej pory nic nie jadł ale i się nie wypróżnił. Pomocy doradźcie coś.

elyahoo
    Guest

Re: Ratunku mój gek nie chce jeść?

PS. Czytałem FAQ - mączniaków na pewno nie dostawał w sklepie, natomiast nie wiem jak wyglądają drewnojady. W sklepie latały po terarium małe ok 0.5 cm chrząszcze koloru brązowego, nie wiem co to było ale pewnie go tym karmili.

koksik
    Guest

a w jakim sklepie go kupowales??

jey
    Guest

nie martw sie poczekaj jeszcze troszke z moim bylo tak samo tez z poczatku ciagle lezal moze bedzie przechodzil wylinke niedlugo glowa do gory sprobuj mu podzucic swierszcza pod sam pyszczek ja tak zrobilem mojemu i zjadl z poczatku jest zabardzo wystraszony zeby polowac pozatym z tego co widze na zdjeciu ma duzo wolnej przestrzeni na ktorej nie czuje sie zbyt pewnie w pierwsze dni dlatego ciagle siedzi w kryjowce

jey
    Guest

moim zdaniem masz zla wentylacje ta tylna wogule sie nie spraedza bo z tego co widze przylega do sciany

elyahoo
    Guest

Z tyłu między wentylacją a ścianą jest ok 5 do 10 cm. To nie wystarczy?

elyahoo
    Guest

To mały sklepik niedaleko skrzyżowania ul. Broniewskiego i ul. Reymonta w Wawie

koksik
    Guest

bez obrazy, ale ja tego wogole nie nazwalbym terrarium pudelko ze szkla, troche podloza, kokos i zucona galazka, sciany nie wyklejone i moze dlatego gek sie boi bo nie jest z zadnej strony zaslaniety i jak ktos przechodzi to gek sie ploszy i siedzi caly czas w kryjowce.

elyahoo
    Guest

Dzięki za cenną sugestie, myślisz, że to może być przyczyną? Co byś proponował do oklejenia ścianek i jakie masz jeszcze sugestie co do wystroju jakiś kamień, co z podłożem - może być?

elyahoo
    Guest

Ps. wykleić będe mógł dopiero za mies. czy za póltora mies. będzie można przenieść geka do innego terra czy jest to nie wskazane ze wględu na stres. Doradź coś Koksik please!

Uprawnienia umieszczania postów