Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Agresywny gekon

pallida
    Guest

Agresywny gekon

Witajcie
    Zaczne na wstępie od tego że gekony mam od 4 lat w zeszłym roku dochowałem się nawet przychówku. Trzy miesiące temu zakupiłem szejścio miesięczną samiczke jest to odmiana snow. Problem jest z jej agresją i nie jest to typowe zachowanie obronne, gdyż atakuje wszystko co się rusza bezwzględu w jakiej odległości się znajduje. Ostatnio wymieniałem wode, pojnik znajdował się na jednym końcu terrarium a gekon na drugim końcu siedział w norze, gdy zobaczył moją ręke podbiegł i bezczelnie machając ogonem ugryzł mnie. To już 8 raz. Terrarium jest dosyć duże jak na niego ma 65x50x50

Metall
    Guest

Re: Agresywny gekon

To musisz sie bardziej starac zeby Cie nie gryzl, musisz byc szybszy . JA to tego sie nauczylem ze swoim gekonem, ale ja mam Toke a to normalne ze agresywny. Tylko raz mnie ugryzl, jak go dostalem Popracuj nad refleksem

koksik
    Guest

po pierwsze chcialem sie spytac ile kosztwal ten gekonik, a po drugie co do jego agresywnosci to moze byl zle traktowany przez poprzedniego wlasciciela, i moze mu zostaly jakies tiki nerwowe, a co do refleksu to chyba nie na tym polega oswajanie geka musisz poswiecic mu wiecej czasu, sprobowac go oswoic, bo szczerze mowac takie zachowanie nie pasuje mi do gekona lamparciego napisz jak ida postepy w oswajaniu, jestem ciekawy

Hari
    Guest

dobra dobra, dawaj zdjęcie!! ;D Snow to moja najwieksza miłosc :]

FRED17
    Guest

Kurde to dziwne że gek tak sie zachowuje!!Pierwsze co może być nie tak to karmienie może dostawać za mało (to tylko pomoc:] nie sugestja) ,a po drugie tak jak wspomniał kolega powyżej może to być reakcja na wcześniejsze złe traktowanie właściciel móg go straszy itd ,albo przebywał z innymi gekonami i coś nie tak było gryzły się albo coś .Czy on jak wsadzisz ręke do terrarium i naprzykład położysz przednim odrazu atakuje?

pallida
    Guest

Jak wsadzam ręke staje się pobudzony i szybkim krokiem podbiega do ręki

vida
    Guest

Potwierdzam opinie innych-dziwne zachowanie! Ja mogę tylko tyle ci powiedzieć, ze geki nie lubią szybkich gwałtownych ruchów! Oswajając staraj się wkładać rękę bardzo powoli i przez jalis czas trzymać ja w terra1(nawet narazajac sie na początku na ugryzienie. Rób tak często a może w końcu sie przekona że ta ręka jest dla niego bezpiczna!(być może w przeciwieństwie do poprzedniej)
    Pozdrawiam-vida

rysiosz
    Guest

Ja myśle, że jak go kupiłeś to on wcześniej był źle się nim opiekowali straszyli go, może nawet go płoszyli dotykając pinsętą albo jakimś patykiem kiedy on spał i to go wkurzało i teraz tak sie zachowuje myśli że ty mu coś zrobisz ale nie poddawaj się rób mu często w terrarium zmieniaj codziennie wode, często siedz prz terrarium, itd. i niech cię gryzie później się to skończy kiedy będzie wiedziec ze ty jesteś dla niego dobry i mu nic nie zrobisz i juz cie nie bedzie gryzł

Uprawnienia umieszczania postów