-
wilgotność
Qrcze mam za duza wilgotnosc w terrarium bo nie dokonca sie wypiekl torf kokosowy na torf polozone sa plaskie kamienie i żwir. Co sie może stać gekonowi jezeli jest za duza wilgotnosc?? maximum jaka może być?? podaje swojemu gekowi wapno i witaminy.....
-
Re: wilgotność
jakie rośliny dać do terrarium?? Moge do pojemniczka z wodą wsypać wapno albo witaminy??
-
Jezeli twoj gekon pije z mieseczki, to mozesz wsypac witaminki albo wapno, nie wsypuj tego razem
Jak jest za duza wilgotnosc to gekon moze dostac grzybicy
Moge sie mylic wiec prosze o sprostowanie (ale chyba sie nie myle haha
-
Jak masz jakis promiennik w srodku to on powinien szybkoprzesuszyc torf. Nie zraszaj mu w ogole. Grzybcy by dostal gdyby przez dluzszy czas siedzial w wilgoci, a tu mysle ze jest sprawa max kilku dni i torf bedzie suchy. Oczywiscie zalezy ile go masz, jak bardzo byl nasiąkniety i jaka masz wetylacje. Mysle ze nic gekonowi sie nie stanie. Masz na tym jakis zwir czy sam kokos??
-
Konrad von Bushe Drożdże
Guest
Ja bym wogole wymienil te podloze torf na kostke kokosowa lub wiorki. Trof w cieplym i suchym terrarium pyli a to jest niekorzystne.
-
-
-
ale moge sie mylic
-
Konrad von Bushe Drożdże
Guest
O kurde... Hyoma na podstawie jednego postu podsumowales mnie, ze sie nie znam na gekonach.. LOL..
A wiec tak
Piasek jest w naturze i owszem, gekony go jednak tam nie jedza, poniewaz ich organizm jest w pelni zaspokojony przez wapn, mikroelementy i makroelementy. W niewoli niestety trudno zapewnic im takie warunki jak w naturze, wobec czego gekon poszukuje mineralow w piasku, lize je a w koncu sie nim zapycha...(robi to instynktownie) A wiec to nie jest bzdura, poniewaz moj gekon zapchal sie piaskiem i musialm go ratowac roznymi lekarstwami (co dla niego i dla mnie przyjemne nie bylo)
na mjej stronie www.gekonek.prv.pl w dziale choroby mozesz zobaczyc jak wyglada zapchany brzuszek gekona piaskiem, moze uwierzysz.
Torf pyli w terrarium suchym i w wysokiej temperaturze, a to jest niezdrowe dla jaszczurki, tak nieraz slyszalem i czytalem wiec uwazam ze tak jest.
Uwazasz ze w polsce maja takie slabe informacje na temat gekonow? Mysle ze ta dzidzina sie coraz bardziej rozwija, a gdybys dobrze poszukal to informacje znajdziesz.
-
Uprawnienia umieszczania postów