-
Re: jakie wapno??
Konrad von Bushe Drożdże napisał(a):
> Jerenimo.... Double napisal ze te wapno co polecala Aleksanndra
> jest z dodatkiem witaminy D3 i dlatego o tym napisalem...
jakbys przeczytal uwaznie to zauwazylbys ze ja mam ten sam preparat!
BTW fajny masz adres strony :P
-
Prosze Płci Piękna, zacytuje wnioski z dlugiej wypowiedzi dr Jarka. Pewnie sie nie obrazi
"1.Pewnym (?) jest to że gady są "dziećmi słońca", że przebiega w ich skórze biosynteza aktywnej wit D regulującej szcz. w młodym wieku wzrost i rozwój tkanki kostnej i chrzęstnej - wniosek - w niewoli NIEZBĘDNE JEST NAŚWIETLANIE ZWIERZĄT PROMIENNIKAMI UVB O DŁUGOŚCI FALI ŚWIETLNEJ 290-315 nm
2. Pewnym jest, że biorąc pod uwagę jednostajność (w porównaniu z Naturą) składu pożywienia, powinno się wzbogacać jedzenie preparatami witaminowymi. Jak pamiętam w 1996-97 wprowadziłem w grupie dyskusyjnej Yahoo Terrarium.pl Calcium pantothenicum jako dobre źródło wapnia. Było skuteczne w dawce 100-200 mg/kgcc. Nie było tam jednak fosforu. Od niedawna stosuję w profilaktyce i terapii bogatszy w składniki Pantosal New - wyniki jak dla mnie rewelacyjne (Kudłaty - jak tam Twoja legwanka?) - jako kąpiele dla żółwi lądowych i wodno-lądowych, dla legwanów i innych jaszczurek, węży.
Na tych dwóch "pewnikach" oraz na badaniach surowicy krwi określających stężenie Ca i P zamierzam oprzeć badania mogące wyjaśnić wyżej postawione pytania co do wchłaniania D3 u jaszczurek "mięsożernych", żółwi i węży mechanizmu powstawania oraz metody leczenia MBD.
JEŚLI D3 JEST NIEWCHŁANIALNA - KROPELKI NIE ZASZKODZĄ - JEŚLI SIĘ WCHŁANIA - OSTROŻNOŚĆ ZALECANA - NIE ZNAM DAWKI A ŁATWO PRZEDAWKOWAĆ (ANALOGICZNIE JAK U SSAKÓW).
MOŻA SIĘ OPRZEĆ NA DOŚWIADCZENIU HODOWCÓW........JEDNAK JAKO LEKARZ MAM ZAWSZE OBOWIĄZEK ZAPYTAĆ, DLACZEGO SĄDZISZ HODOWCO WŁAŚNIE TAK A NIE INACZEJ...........
CZY STOSUJĄC LEK NA PEWNO NIE ZASZKODZĘ PACJENTOWI. MUSZĘ MIEĆ 100 % PEWNOŚCI (to oczywiście ideał trudny do osiągnięcia).
Pozdrawiam Jarek Zajączkowski DVM"
Wiecej chyba nie trzeba dodawac
-
Konrad von Bushe Drożdże
Guest
Jerenimo nie nazwa strony jest najwazniejsza ale jej tresc. Na twojej stronie jakos nie zauwazylem opisow przygotowanych przez ciebie tylko same linki i zdjecia... No tak, ale fachowca to zawsze mozna zgrywac , co? .
-
Konrad von Bushe Drożdże napisał(a):
> Jerenimo nie nazwa strony jest najwazniejsza ale jej tresc. Na
> twojej stronie jakos nie zauwazylem opisow przygotowanych przez
> ciebie tylko same linki i zdjecia... No tak, ale fachowca to
> zawsze mozna zgrywac , co? .
czy ty znowu probujesz jakas mala wojne wzniecic?
Ty sie czasami zastanow co piszesz...
- napisalem
< cytat >
BTW fajny masz adres strony :P
< /cytat >
zrodlo: http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=1673&t=1658
Wiec nie napisalem ze adres jest podobny do mojego, glupi czy cos w tym stylu, a tymbardziej nic! nie napisalem o tresci twojej strony - wiec wogle nie wiem o co ci chodzi. Poprostu znowu sie czepiasz.
Po drugie chyba masz jakis problem z oczami? O co ci chodzi.. jakie opisy jakie linki. Moje strona to GALERIA ZDJEC powtarzam GALERIA ZDJEC! a nie jakas strona z opisami. Juz kiedys pisalem ze jedna strona (oczywiscie mowie o tej) wystarczy i nie bede sie bawil w pisanie jakis bzdurnych przerobek... dogadalem sie z Nookiem (admin terrarium.com.pl) ze u mnie sa linki do jego opisow oraz banery no i wszyscy sa szczesliwy.
Tez oprocz galerii reklamuje strone jako bogata w linki do stron terrarystycznych... aktualinie albo umozliwie dodawanie automatyczne linkow przez odwiedzajach lub zamieszcze tylko banner http://www.reveille.prv.pl - czy wtedy znowu bedziesz mnie atakowal ze ide na latwizne i nie chce mi sie robic linkow???
A tak wogle to gdyby nie terrarysci ktorzy zaopatruja mnie w zdjecia swoich pupili to moja strona nie miala by racji bytu... jakos z innymi sie dogaduje ale z toba niepotrafie.
I wcale sie na fachowca nie zgrywam ... i niegdy za takiego sie nie uwazalem. Fachowca to moze byc dr Jarek, Pepre i wiele innych... (i oczywiscie to moja opinia - i zawsze moze ktos miec inne zdanie).
Mam tylko jednego gekona lamparciego.. przeczytalem wiele publikacji w internecie na jego temat ... staram sie na ile moje mozliwosci finansowe mi na to pomoga dac mu jak najlepsze warunki i to tyle... Kocham wszyskie moje zwierzaki :-) no i tyle..
<big><u> !!! tak wiec od dzis wogle nie bede z Toba dyskutowal bo to nie ma najmniejszego sensu !!! </u></big>
-
dzieki ci wielkie, Hari, czuje sie juz madrzejsza ;-)
-
słuchajcie, mój żółw dostaje witaminy dla gadów w płynie niemieckiej firmy hagen, w skład których wchodzi głownie witamina B i D3 :-I i gdzie tu logika??
-
oki, jak długo takie wapno trzyma sie świerszcza, bo wezme go wytarzam w wapnie wrzuce do terra, on sie przebiegnie pare razy i wapno jest na ściółce, czy trzyma sie go troche dłużej?
-
tak, proponuję obkleić świerszcza klejem super-glue, obtoczyć w wapnie, polakierować i ubiezpieczyć taśmą klejącą ))) sprawdź po prostu w praktyce, polecam najpierw zamoczenie i przy okazji podtopienie robala w wodzie i obtoczeniew wapnie. jeśli gad jest głodny, zje robaka szybko, zanim się oprószy, a jeśli go zostawi na później, no to nie ma bata, coś się w końcu obsypie potem wyciągasz takiego delikwetna i tarzasz jeszcze raz...dobrze mu tak....
-
namocze go w witaminkach i puźniej do wapna:-) samo zdrowie
-
jeszcze jedno pytanie, można przedawkować wapno, za każdym razem mam dodawać wapno??
Uprawnienia umieszczania postów