Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Czerwonolicy jest nielegalny!!!

Dodi
    Guest

Czerwonolicy jest nielegalny!!!

Żółw czerwonolicy jest od jakis 2 lat nielegalny gdyż Ministestwo Środowiska nie udziela zgody na jego import do nas( istnieje prawdopodobienstwo zasiedlenia sie tego gatunku w naszych warunkach klimatycznych ) Pozatym dorosłe czerwonolice to prawdziwa zmora wędkarzy i ogrodów zoologicznych gdyż jak ''przerosną'' to sa wypuszczane gdziekolwiek. Podobny zakaz obowiązuje już prawie w całej Europie i bardzo dobrze bo w miejsce tego gatunku można hodować coś ciekawszego.
    Co wcale nie oznacza że za jakieś 2-3 tygodnie jak zaczną się ich wylęgi w USA niebędzie ich pełno w Polsce ( niestety).

Re: Czerwonolicy jest nielegalny!!!

Masz racje, już teraz młodziutkie okazy żółwia czerwonolicego są praktycznie nie do zdobycia i bardzo dobrze. Ale za to pojawiły się na ich miejsce maleńkie żółwiaki chińskie.

Korgan
    Guest

No tak ale chińskie raczej nie mają szans w naszych warunkach
    Pozatym nie są tak tanie ale kiedyś co by było gdy by ludzie wypuszczali takie pół metrowe agresywne chińskie w lato do stawów rzek jezior a to jest możliwe bo przecież czerwonolice jakiś czas temu nie były tak pogardzane jak teraz.

Co wy tak z tymi czerwonolicymi? ja moge je spokojnie w żadnym specjalistycznym zoologu dostać....
    A poaztym często zoologiki kupuja od hodowców a nie z importu....

takim hodoca jestem ja, i bede ja sprzedawal! co wy chcecie od czerwonolicowych?? czym one sie roznia od naszych blotnych?? w wiekiem zolwie przechodza na pokarm roslinny, mlode jedzq pokarm miesny ale im wiekszy, straszy to na roslinki sie przezuca, ja mysle ze fajnie by bylo gdyby u nas w rzekach plywaly te piekne gady.

POZDRAWIAM ADEMAR

Korgan
    Guest

Przedewszystkim niszczą środowisko.

A w jaki sposób? ..... to że podjadaja np. małe rybki naszym błotnym to nie oznacza głodówki dla błotnych.......

Czerwonolicy najczęściej zasiedlają te same miejsca co błotne, a że są bardziej agresywne to wypierają je z ich siedlisk. Nie jest tak do konica że zjadają tylko kilka małych rybek bo są bardzo żarłczne. I nie jest tak że dorosłe jedzą głównie rośliny bo jedzą rośliny i mięso pół na pół. Prawie każde dziecko wie że wprowadzenie nowego drapierznika (roślinożercy też ale nie aż tak) do ustabilizowanego ekosystemu grozi katasrtofą. I tak właśnie sie dzieje Polsce. Nie wiem czy to lepiej że są za miast tego żółwiaki gdyż te są jeszcze bardziej agresywne i rosną większe. A może jeśli nie przezimują u nas to zdąrzą narobić szkud w lato.

"Żółw czerwonolicy jest od jakis 2 lat nielegalny gdyż Ministestwo Środowiska nie udziela zgody na jego import do nas" - tak, ale nie od 2 lat tylko od 20 maja 2002 roku (więc nieco ponad rok). Poza tym nie jest nielagalny. Jest JAK NAJBARDZIEJ LEGALNYM GATUNKIEM! Nielegalny jest jego import. Hodowla, sprzedaz i posiadanie są jak najbardziej legalne.

Dodi
    Guest

Tak tylko gwarantuje ci że wszystkie żółwie czerwonolice jakie pojawią się za moment w sklepach w całym kraju będą pochodzić z przemytu . Jeżeli sądzisz że jest inaczej to po prostu jesteś naiwny i nie znasz tematu . Pozatym są kraje gdzie ten gatunek podlega rejestracji np. Słowacja.

Uprawnienia umieszczania postów