-
Czy można gekonom podawać pokruszone skorupki kurzych jajek.
Witam.
Zauważyłem iz moje gekony próbują zjadać kamienie. Jako iż kamienie są średnicy 3,5-4,5cm więc nie ma problemu iż je połkna i sie zaczopują. Na nieszczęście geki niechetnie można by powiedzieć prawie wogóle nie chcą jeść świerszczy posypywanych wapnem lub witaminami wraz z zestawem mikreoelementów. Stąd moje pytanie czy można im podać w niskiej miseczce drobniutko pokruszone skorupki z kurzych jajek. Czy to im może zaszkodzić - skorupki beda naprawde drobno pokruszkone.
-
Re: Czy można gekonom podawać pokruszone skorupki kurzych jajek.
ja bym nie dawał. Ale nie za wiele wiem na ten temat więc nie sugeruj sie za bardzo moją wypowiedzią.
-
Re: Czy można gekonom podawać pokruszone skorupki kurzych jajek.
Myśle ze lepiej nie dawac skorupki są dość ostre i mogą pokaleczyć jelita gekona.
Pozdrawiam.
-
-
Re: a zmielone...
.....jako dodatek wapnia?
-
nawet 10 razy przejechane przez walec itak bałbym sie podać gekowi :P
-
-
Ale zes siie uparl:[ Przeczytaj se moja wypowiedz na samym dole! Mysle ze jest dosc wyczerpujaca.
-
Ja daje gekom i nic sie im nie dzieje po za tym zasiegnolem rady u specjalistow!!!!!!!!!
-
Re: Czy można gekonom podawać pokruszone skorupki kurzych ja
Mariusz Sekściński napisał(a):
> Na nieszczęście geki niechetnie można
> by powiedzieć prawie wogóle nie chcą jeść świerszczy
> posypywanych wapnem lub witaminami wraz z zestawem
> mikreoelementów.
to musza sie nauczyc... jakos u wiekszosci hodowcow nie ma z tym problemu!
>Stąd moje pytanie czy można im podać w niskiej
> miseczce drobniutko pokruszone skorupki z kurzych jajek. Czy to
> im może zaszkodzić - skorupki beda naprawde drobno pokruszkone.
troche dziwny pomysl delikatnie mowiac... ostre skorupki jajek moga im rozwalic bebzolki .... nawet jesli zmielisz na pyl skorupki to IMHO glupi pomysl (nigdy nie wiadomo czym te skorupy sa zanieczyszczone). a zreszta jak juz masz cos zmielone to czym sie rozni sproszkowane wapno czy jakies inne witaminy.
Naucz gekony jesc to co wszyscy im podaja... wapno itp..
BTW juz rozne diety i udziwnienia slyszalem no ale zeby skorupki jaj .. buuuehhehe :-)
Pozdro
Uprawnienia umieszczania postów