Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: łaczenie odmian

SNAKES
    Guest

Re: łaczenie odmian

Witaj,

z tego co się orientuję, odmiana high-yellow w przypadku gekonów lamparcich to nie jest wada genetyczna, dziedziczona w taki sam sposób jak np. amleanizm (albinizm). Jest to odmiana wyhodowana poprzez selektywne rozmnażanie osobników o wyjątkowo dużej ilości żółtego koloru przez kilka pokoleń i nie ma heterozygot na high yellow.
    Jeśli rzeczywiście tak jest (ale mogę się mylić tutaj - może się np. okazać iż są dwa rodzaje odmiany high-yellow) to high yellow uzyskasz wyłącznie pokrywając samicę high-yellow takim samcem. W przypadku pokrycia zwykłym samcem, powinieneś uzyskać młode o zwiększonej ilości koloru żółtego, ale możesz też uzyskać wtedy zupełnie normalne młode.

Jeśli high-yellow jest rzeczywiście wadą genetyczną i jest dziedziczone tak jak wszystkie wady - masz już odpowiedź od pepre.

Pozdrawiam

koksik
    Guest

dzięki snakes

POZDRAWIAM koksik

pepre
    Guest

tak, snakes ma racje, mój błąd, co niezmienia faktu ze to co pisalem o high yellow jest schematem dziedziczynych odmian

eublepharis m.
    Guest

snakes ma racje.
    oprocz tego z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze wszystkie mlode maja dosyc duzo zoltego koloru.
    jesli chcesz kupic high yellow to Lukasz Sulowski bedzie mial troche ode mnie w ofercie we wrzesniu

Uprawnienia umieszczania postów