-
Re: Przyłapany
wy wszyscy pierniczycie takie głupoty że szkoda gadać(bez obrazy)
nawet doktorek niema racji owszem gekon niemoże jeść ani piasku ani żwirku a je to z powodu braku wtamin (wiem bo miałem identycznie tylko ze żwirkiem)zostaw takie podłoże jakie masz kup takie jakby wawpno dla gołębi(czasami jak powiesz w zologicznym że gekon je piasek polecom ci to kosztuje to 1 zł) pokrój aby były kosteczki wielkości głuwki od szpilki i rozsyp dużo tego na podłoże gekon nażre się tego i uzupełni witaminy tym mój gekon zjadł to i już nieje żwirku (nie musiałem go usuwać)
jak tak zrobisz będzie wszystko OK
3maj się
-
Ja wogóle nierozumiem dlaczego sie kłucicie :| Owszem może piasek w małych ilościach nie jest szkodliwy (czyli np. przy łapaniu żarełka) ale niewiątpliwie szkodliwe i NIEBEZPIECZNE jest trzymanie gekona na podłożu piaskowym bądź ze sporą domieszką piasku. Dlatego Konrad von Bushe Drożdże gadasz NIE NA TEMAT. Dr Zajączkowski pisze ogólnie o trzymaniu gekona na podłożu piaskowym a nie o połykaniu przez gekona piasku przy połowie świerszcza... A więc reasumując konstruktywnie dochodzimy do konkluzji iż idiotyzmy na ten temat są wręcz apatyczne
_-_-_-_-_-_-_-_-_
PoZdRaWiAm
MareQ
Eublepharis Macularius 1.0.0
-
Konrad, chłopie, dlaczego nie chcesz uwierzyć specjaliście?? Na poparcie doktora Jarka dodam, że specjalistka od gadów, do której my chodzimy z naszymi zwierzętami też kategorycznie odradziła nam trzymanie ich na piasku, bądź żwirku. To już dwa głosy fachowców )
-
Zbyt wiele witamin i wapnia w piasku to raczej nie ma (kwarcyt to raczej Si niż Ca). Jeśli odżywiana dobrze jaszczurka zjada piasek to nie można jednoznacznie i bezdyskusyjnie twierdzić, że połykanie piachu związane jest z niedoborami witamin czy wapnia. No chyba, że niedobory witamin (wapnia) rzucają się jej na mózg i je co popadnie. Może być ale wcale nie musi! Lekarz podejmujący się leczenia musi to wiedzieć na pewno albo spekuluje dorabiając jakieś ciekawe teorie. Jeśli wiedza pochodzi od lekarza wet. warto poznać źródło tej wiedzy (literatura) - chętnie się zapoznam bo sam takich danych nie znalazłem - Uważam, że problem jest wielowątkowy i nie wyjaśniony do końca.
Dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć i zrezygnować z pisaku (żwirku) jako podłoża.
Aby nie być gołosłownym - opublikuję fotografie z najbliższej sekcji "zapiaszczonego " gekona. Może widoki przekonają niezdecydowanych...
ps.
wydaje się dobrym pomysłem umieszczenie w terrarium jakiejś skały wapiennej np. wapienia i regularne jej spryskiwanie wodą - zlizywanie takiej wody ze skały może faktycznie uzupełniać niedobory.
ps. chyba warto skorygować opis.
-
No właśnie
-
Konrad von Bushe Drożdże napisał(a):
> Podsumujac, ja takze uwazam ze lamparcich nie powinno sie
> trzymac na piasku, jednak caly czas uwazam ze w malych
> ilosciach piasek nie zaszkodzi, wrecz pomoze.
i po co ta dyskusja..
Przyjdzie tutaj poczatkujacy terrarysta i czyta te twoje przemyslania... Pozniej hoduje na piasku gekona i dr Jarek poszerza swoja wiedze w udraznianiu przewodu pokarmowego gekona :P ... zastanow sie co piszesz. Takie wywody nad piaskiem czy nad paroma ziarnkami piasku do niczego dobrego nie prowadza.
Od pewnego czasu na forum o jaszczurkach jest ciebie pelno, piszesz o swoich doswiadczeniach i wogle.. jestes tu w sumie od niedawna i uwazasz sie za jakiegos lokalnego guru.. kucisz sie z weterynarzem ktory od lat sie zajmuje ... poprostu siejesz tyko zament.
-
Dyskusja pobudza do myślenia, poszukiwania, czytania, łamania dogmatów (wiele jest ich jeszcze w terrarystyce). Dlatego jest cenna. Tą uważam za szczególną, ponieważ odbywa się w kulturalnej atmosferze, bez docinków, szamotaniny.....
To lubię i dziękuję Wszystkim uczestnikom.
-
Sprawa obecności piasku w przewodach pokarmowych nie jest sprawą poglądów tylko wiedzy. Spośród gadów tylko najbliżsi krewniacy ptaków - krokodyle połykają kamyki w celu polepszenia trawienia i w ich żołądkach można znaleźć całkiem sporo kamieni. Żadne inne gady, według mojej wiedzy, nie potrzebują do trawienia piasku.
-
Myślę dokrtorze żę powinien pan spróbować to przetłumaczyć Konradowi... Mam pytanie zarówno do dr Roberta jak i dr Zajączkowskiego: czy mogli by panowi umieścić jakieś tytuły książek w których będzie cokolwiek napisane na ten temat (jakaś książka o chorobach gadów) ? Żeby każdy mógł sobie przeczytać o co dokładnie z tym piaskiem chodzi. Jak już wcześniej Jeronimo wspomniał na to forum zaglądają również początkujący terraryści, którzy zupełnie nie mają pojęcia o co chodzi (nie mówie że ja jestem super zorientowany, również jestem początkujący). Wydaje mi sie że bardzo by to pomogło w rozwianiu wątpliwości, jak nie wszystkim, to przynajmniej części osób.
_-_-_-_-_-_-_-_-_
Pozdrawiam
MareQ
Eublepharis Macularius 1.0.0
-
Nie wiem czy jest jakaś polska książka, gdzie to można przeczytać. Więc postulat "żeby każdy mógł sobie przeczytać" raczej nie będzie miał szans na spełnienie. Zajrzałem do "Anatomii porównawczej kręgowców" Szarskiego, ale tam tylko o tym, że krokodyle łykają kamienie, ale, uwaga, nie wiadomo nawet na pewno czy pomagają one w rozcieraniu pokarmu tak jak u ptaków czy, jak uważają niektórzy, pełnią jedynie rolę balastu.
Uprawnienia umieszczania postów