-
Re: Przyłapany
To nie jest prawda. Tzw. gastrolity to domena pozbawionych zębów i wyposażonych w dwa żołądki (gruczołowy i mięśniowy) ptaków. Piasek gadom nie jest potrzebny do trawienia a jego nadmiar czy nagromadzenie w dłuższym czasie doprowadza do zatkania jelit (szcz. jelita grubego) i do śmierci.
-
Zgadzam się z przdmówcą, b sam mało nie straciłem jaszczurki jak sie najadła pisaku, radzę zmienić piasek na inne podłoże które będzie niemożliwe do zjedenia.
Guest
A ja sie nie zgadzam. Piasek w malych ilosciach, wspomaga procesy trawienne, niszczac pancerze owadow w zoladku. W duzych prowadzi do zapchania, ale w malych, czyli wraz ze zdobytym pkarmem nic geowi nie zaszkodzi, ew. pomoze.
-
No cóż masz prawo.
Tylko jak przetłumaczysz gadzinie, że ma jeść małe ilości. Niestety praktyka pokazuje, że jest inaczej. Widziałem w swoim życiu wiele gekonów, agam, legwanów..... z zapiaszczonym przewodem pokarmowym - trudno to chol.....stwo usunąć z jelit. W związku z powyższym lepiej przeciwdziałać niż leczyć. "1 g prewencji i profilaktyki równoważy 10000000 kg leczenia".
Do rozgniatania żywności (robali) gady owadożerne używają zębów - podobnie jak ludzie. Czy sądzisz, że ludzie dla lepszego trawienia powinni połykać żwirek?
-
-
Konrad von Bushe Drożdże
Guest
Fakt, ze gekony bardzo czesto wsuwaja piasek. Ale jezeli nie jedza piasku samego(lizac go z podloza), to moga polykac go wraz ze zdobytym pokarmem. I taki piasek przechodzac przez kolejne odcinki jelit, przepycha pokarm w kierunku kloaki, zarazem miazdzac go, co ulatwia w trawieniu.
Wydaje mi sie ze uklad trawienny czlowieka jest lepiej zbudowany i sprawniej funkcjonuje niz u gadow, i gdyby czlowiek nazarl sie spore ilosci piasku czy zwirku, na pewno by go wydalil, a gady nie potrafilyby.
Nie porownujmy ludzi do gadow.
Podsumujac, ja takze uwazam ze lamparcich nie powinno sie trzymac na piasku, jednak caly czas uwazam ze w malych ilosciach piasek nie zaszkodzi, wrecz pomoze.
-
Ja mam takie pytanie od nośnie rozmowy o piasku:
Czy naturalnym środowiskiem Gekona Lamparciego nie są tereny suche typu pustynne i półpustynne , skalne - tam występuje piasek nawet w dużych ilościach i jakoś lamparty se muszą radzić? -więc chyba trzymanie na piasku z kamieniami bardziej przypomina jego naturalny biotop niż włókno kokosowe czy kostka. To są moje własne przemyślenia więc jeśli nie mam racji to mnie sprostujcie.
-
Konrad von Bushe Drożdże
Guest
Tylko ze czesto gekony zjadaja piasek, bo maja niedobory wapna mikroelementow lub makroelemntow. Czesto w warunkach hodowlanych im tego brak, wiedz zjadaja piasek.
Czasami, mimo ze jaszczurka jest dobrze odzywiana i dostaje regularnie wiatminy oraz wapno, takze zjada piasek. Robi to instynktownie. Wtedy nie wiem dlaczego zjada... Po prostu tak jest w terrarium :P.
-
No fajnie. Aby wszystko było tak piękne i proste. Kamyczek do pozmiatanego ogródka
1. aby stwierdzić, czy jakaś reakcja organizmu jest skutkiem konkretnej sytuacji należy przeprowadzić wnikliwe badania, powtarzalne. Jeśli więc twierdzisz, że zjadanie piasku jest wynikiem niedoborów minerałów np. wapnia to musisz się powoływać na wyniki badań (swoich albo cudzych)tego dotyczących. Np. poziom wapnia (i fosforu) w surowicy krwi badanej populacji gadów. Jeśli nie ma takich badań - twoje twierdzenie jest nie do udowodnienia - przyda się w praktyce jak ..... Może jedynie namieszać.
2. Inne potencjalne możliwe przyczyny łykania pisaku? Proszę bardzo:
-anormalne reakcje behawioralne mogące być skutkiem stresu środowiskowego - ograniczenie przestrzeni bytowej, zbyt mały zbiornik, mało lub brak kryjówek, nieodpowiednie oświetlenie (za silne, za słabe), brakm słońca, nieodpowiednie dobowe, miesięczne amplitudy temperaturowe, monotonny pokarm, brak odpowiedniego pokarmu, zbyt duża wilgotność, zbyt mała wilgotność itp, itd
_ zarobaczenie przewodu pokarmowego (nicienie, tasiemce....)
- chroniczne stany zapalne przewodu pokarmowego
"Robi to instynktownie. Wtedy nie wiem dlaczego zjada... Po prostu tak jest w terrarium :P."
Jeśli coś starasz się udowodnić to nie zaprzeczaj samemu sobie. Albo wiesz "robi to instynktownie" ponieważ podobnie jak kura potrzebuje piachu do lepszego trawienia świerszcza albo nie wiesz.
Zważ że pancerze owadów nie są wogóle trawione przez gady. Wykorzystywane jest jedynie to co w środku - miękkie i łatwoprzyswajalne - wydobywane z owada nie przez piasek ale przez zęby żuchwy i szczęki oraz mięsisty język.
WNIOSEK: Uważam, że twierdzenie o konieczności obecności piasku w terrarium jest niebezpieczne dla zdrowia zwierząt
-
Konrad von Bushe Drożdże
Guest
Moje twierdzenie dotyczace tego, ze jasczurka zjada piasek bo ma niedobor wapnia makroelementow lub mikroelementow jest udowodnione zarowno moja wiedza ( bo moj gekon mial zapchanie i wiem dlaczego je mial ( niedobor wapna ) i jak go z niego wyleczyc) jak i widza weterynarza, u ktorego dowiedzialem sie jak zapchanego gekona leczyc. I wiem ze to prawda ze gekon zjada piasek bo moze miec niedobor witamin badz wapna. Czasami jednak mimo ze jasczurka odzywiana jest dobrze, takze polyka piasek. Robi to instynktownie, nie wiem jaka jest tego przyczyna. ( co juz wczesiej napisalem.......) Nie zaprzeczam samemu sobie.. Niby gdzie sobie zaprzeczam? Napisalem ze zjada czesto piasek instynktownie mimo ze odzywiana jest prawidlowo ale nie wiem jaka jest tego przyczyna.
A ja wniosek Pana znowu podwazam i bede podwazal bo wiem ze MAM RACJE, ze w malych ilosciach piasek jest zdrowy. Jezeli nadal ktos ma pewne watpliwosci, prosze przeczytac opis gekona lamparciego. Cytuje zdania:
" Gekon zjada wraz z owadami karmowymi nie rzadko kawałeczki podłoża (ziarna piasku, żwirek) wspomagają one funkcje trawienne żołądka (gastrolity pomagają rozetrzeć twarde pancerzyki stawonogów). "
Zarowno ten opis na tym serwcie terrarium.com, jak i moje doswiadczenia i wiedza weterynarzy potwierdzja ze w malych ilosciach piasek JEST ZDROWY.
Uprawnienia umieszczania postów