Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: ewentualne konsekwencje

gadziok
    Guest

ewentualne konsekwencje

Mam pytanie:

Mam takie oto pytanie:czy jak ktoś ma papiery na urodzenie w niewoli boa constrictora ale go niezarejestrował w starostwie (czy gdzieś tam )i policja(czy ktoś tam )postanowią sprawdzić czy ma na tego boasa papiery a on im pokaże to zaświadczenie ale bez zarejestrowania to co oni takiej osobie mogą zrobić??

PS:chodzi mi tutaj o kolege

PPS:Troche chaotycznie ale mam nadzieje żę ktoś skuma

kymon
    Guest

Re: ewentualne konsekwencje

Witam,

To, że są papiery to nic. Na bank się przyczepią z jednego prostego powodu (wiem, że to bez sensu, ale tak będzie). Mianowicie ustawodawca przewidział przepisy karne dla osób, które nie dopełniły obowiązku zgłoszenia do rejestru w ciągu 14 dni od dnia wejścia w posiadanie zwierzaka. Ty, czy tam Twój kolega nie zastosowaliście się do obowiązku ustawowego, określonego w UP i w tej ustawie są na tą okoliczność przewidziane przepisy karne.

Pzdr.

kymon
    Guest

Aha, o ile dobrze pamiętam (nie mam przed sobą ustawy) do 12 000 zł. grzywny i do 5 lat pozbawienia wolności.

Pzdr.

gadziok
    Guest

a czy teraz jak te 14 dni mineły to czy temu nierozsądnemu koledze uda sie go zarejestrowac? czy może trzeba coś dopłacić...albo co??? wdzięczny bymbył za jeszcze tą odpowiedź

kymon
    Guest

W świetle prawa nie ma takiej możliwości. Jednak można spróbować uśmiechnąć się do WIELKIEJ PANI URZĘDNICZKI i udać głupiego, że niby nie wiedział, a dopiero teraz w internecie wyczytał, że jest taki obowiązek, a dokumenty ma i chciałby hodować zwierzaki całkowicie zgodnie z prawem nie omijając obowiązujących przepisów. Znam przypadki, w których urzędnicy nie chcąc SOBIE robić problemów patrzą przychylnie na takie prośby i udaje się szczęśliwie zarejestrować zwierzaka. Życzę powodzenia w zdobywaniu serc NASZYCH URZĘDNIKÓW, a naprawdę radzę to zrobić. Ja posiadałem na zwierzaki legalne dokumenty, ale wystarczył jeden głupi donos, a miałem z tego powodu wiele nieprzyjemności. Poczytaj moje posty w temacie DEPOZYT W WARSZAWSKIM ZOO, a zobaczysz co może się stać z niezarejestrowanymi zwierzętami. (tak na marginesie te legwany były zarejestrowane) Jeszcze raz POWODZENIA!

Pzdr.

gadziok
    Guest

thx

Samael
    Guest

Tu masz 2 watki z podobna sprawa,ktora dla wlasciciela niezajestrowanego weza skonczyla sie przykro... -http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=40816&t=40816 , http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=41078&t=41078

Uprawnienia umieszczania postów