Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: HODOWLE ŻÓŁWI BŁOTNYCH

slick
    Guest

HODOWLE ŻÓŁWI BŁOTNYCH

czy ktos wie gdzie znajduje sie jakas hodowla zolwi blotnych w polsce? thx!

Re: HODOWLE ŻÓŁWI BŁOTNYCH

W Polce na hodowle gatunków krajowych trzeba mieć specjalne pozwolenie i ma szansę dostać takie pozwolenie tylko instytut naukowy czy ogród zoologiczny. Oczywiście można kupić na czarnym rynku żółwie błotne ale jest to nielegalne (jak pójdziesz do weterynarza to może Cię zapytać o pozwolenie). Te nielegalne żółwie to często osobniki przywiezione przez Rosjan w strasznych warunkach np. w oponach kół zapasowych i itp. W Polsce jest kilka hodowli (stacji) reintrodukcji żółwi błotnych. W nich tez się nie rozmnaża żółwi tylko wyciąga jaja ze stanowisk naturalnych inkubuje się i przetrzymuje się młode żółwiki około 1 roku i wypuszcza.

Przykładem takiej stacji o jakiej wspomniał uroplatus jest Poleski Park Krajobrazowy.

A można gdzieś kupić błotnego legalnie i ile to kosztuje?

dr Robert
    Guest

Niestety legalnie nie można go kupić. Zezwolenia na czasowe przetrzymywanie (a potem trzeba wypuścić) wydawane są tylko niektórym instytucjom naukowym, a na stałą hodowlę tylko ogrodom zoologicznym.

a to mnie dziwi-bo przecież gdyby istniała zarejestrowana hodowla,nie dość ze mogłą by się przyczynić do zwiększenia ilości sztuk tego zółwia to zmiejszyła by popyt na odławiane gady!!!
    Ja sam o coś podobnego chciałem sie zwrócić do jakiegoś zoo -by móc je hodować w domu- to dziwnę ze można trzytmać w domach zwierzęta które są w cites ,a naszych krajowych nie można legalnie hodować.Uważam ze pst powinno zająć się tą sprawą i myślę ze skoro już istnieje <mówię o pst> może przyczynić się dla tych jakże miluskich gadów!!!

Poim zdaniem powinien istnieć przepeis umożliwajający hodowlę gaów i płazów polski za pozwojeniem oczywiście i żeby taki chodowca musiał wypuszczaś jakiś procent swojej hodowli np. co roku. Nie u wszystkich gatunków mogło by to sprawnie funkcjonować niestety...

MataManX
    Guest

dobre by to było ale nie realne przede wszystkim przez to że nie ma materiału rozrodowego żeby to zacząć a co do stacji hodowlanych to na nie mała szansa bo to wyaga dość dużych pieniędzy , jak wyobrażacie sobie hodowlę domową i pozyskanie zwierzęcia którego w naturze jest 300-600w polsce ( w najlepszym wypadku szt) i praktycznie nie rozmnaża się w niewoli ??

Uprawnienia umieszczania postów