-
Re: Znalezione ale ciekawe ;-)
I jeszcze jedno.
Gdzie jest napisane, że masz zarejestrować okaz?????????????????????
NIGDZIE, masz jedynie w okresie 14 dni od wejścia w posiadanie zwierzaka zgłosić go do rejestru właściwemu Staroście, czyli złożyć pisemny wniosek. Potwierdzenie złożenia jest dla Ciebie spełnieniem obowiązku ustawowego.
Wyobraź sobie teraz następującą sytuację: Idzie gość do Starostwa i zgłasza do rej. okaz wym. w aneksie B podlegający rejestracji. Jako źródło pochodzenia pisze, że okaz znalazł w pobliskim parku na trawie. I co??????????, zabiorą mu go?, na jakiej podstawie?, ukarają?, za co?, przecież zgłosił okaz, a żadne prawo nie zabrania zaopiekowania się bezdomnym zwierzęciem.
Takie dziurawe prawo nie ma prawa być w żaden sposób egzekwowane, no bo w jaki???????????????????/.
Pzdr.
-
Jeśli chodzi o rejestrację pająków to obwiązkowi rejestracji w starostwie takowe niepodlegają. starostwo nie chce rejestrować bo zasłaniają się art 64 ust o ochronie przyrody w którym napisano, że pająków się nie rejestruje i basta. w tym momencie mają racje bo nigdzie nie jest napisane, że muszę zarajestrować pajęczaka.
Ale posiadanie citesa na pająki to juz inna sprawa. po pierwsze trzeba mieć dokumenty na brachypelmy i aphonopelmy. inne pająki nie są objęte cites.
I teraz tak: gdy starostwo odsyła do powiatowego lekarza weterynarii ten mówi, że citesa powinienem dostać od sprzedawcy. Jeśli sprzedawca mi go nie dał to według powiatowego koleś ozenił mi pająka z odłowu( co jest mało prawdopodobne) albo sam go sobie przywiozłem np z mexyku( co jest jeszcze wiekszą głupotą)
Sam powiatowy nie zna procedur na takie sytuacje, kiedy oświadcza się, ze pająki pochodzą z krajowej hodowli ale nie ma się na nie zaświadczenia o urodzeniu w niewoli. Ja znam swoje pająki od pierwszej wylinki i wiem że są urodzone w polsce. Jedyną głupotę jaką zrobiłem to to, że nie pytałem o zaświadczenia bo nic o tym nie wiedziałem. ale co z tego jak organów ścigania to nie obchodzi.
Jest pewne, że ten kto ma brachypelmy i/lub aphonopelmy musi mieć zaświadczenie i to niezależnie od tego czy będzie te pajaki wystawiał, sprzedawał czy straszył nimi swoją babcię.
Jest tylko pytanie: jak uzyskać zaświadczenie o urodzeniu w niewoli? Może trzeba kupic na allegro.
-
Witam,
Nie musisz posiadać Cites, bo po co Ci Cites wystawione na inną osobę (importera)?
Cites jest dokumentem podlegającym kontroli granicznej i może go posiadać tylko importer. Ty musisz posiadać dowód legalnego nabycia pająka, którym może być paragon z kasy fiskalnej, ze sklepu w którym kupiłeś tego pająka, bądź umowa kupna - sprzedaży zawarta pomiędzy Tobą a innym hodowcą. Przedstawiasz taki dokument i kropka. Urząd lub Starostwo może, ale nie musi sprawdzić sprzedawcy. Ty nabyłeś zwierzaka legalnie. Poczytaj przepisy, które jasno mówią, że dokumenty pochodzenia zwierzęcia, takie jak Cites, czy zezwolenie importowe, musi posiadać tylko firma prowadząca działalność gospodarczą, nie zaś prywatny kolekcjoner.
Pzdr.
Uprawnienia umieszczania postów