Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: znalazieony "bez papierów"

hanzel
    Guest

znalazieony "bez papierów"

pare dni temu trafil do mnie znaleziony przez moja kuzynke dorosły Żółw Stepowy. Co powinienem teraz zrobic zeby go zarejestrowac?? Czy istnieje wogole taka mozliwosc??

Kubuś
    Guest

Re: znalazieony "bez papierów"

hehehe - wg polskiego prawa nie bardzo wolno Ci go znaleść

a jak już coś takiego zrobiłeś, to pewnie musisz go oddać do zooooo, bo to bardzo niebezpieczny gatunek - mógłby Ci przecież zwinąć sałatę z niedzielnego obiadu!!

a jak go już oddasz do zoo, to może pozwolą Ci pooglądać, jak będzie wyglądał jego nowy wspaniały domek o wielkości metra kwadratowego na 10 żółwików!!

po prostu życie!!

ale moze nie mam racji

..... a moze dostaniesz za pifffffko od kogoś "papier" po umrzyku i będzie wszystko ok

kiedyś w starych komediach wystawiało się zwłoki babci do okna jak listonosz roznosił emeryture, może znowu przychodzą podobne czasy

Qba

Loxodonta
    Guest

Re: znalaziony "bez papierów"

A jest jakiś przepis, który zabraniałby zaopiekowania się bezdomnym żółwiem? NIE MA. Prawo unijne przewiduje taką sytuację, patrz wzór świadectwa pochodzenia, rubryka 18 poz.2.
    Napisz w zgłoszeniu do starosty, że znaleziony i już. A jak nie będą chcieli zarejestrować... to zrób to samo co Evoker, nie przejmuj się niedouczonymi urzędnikami. Wystarczy, że masz potwierdzenie złożenia w urzędzie zgłoszenia a obowiązek ustawowy spełniony.

Pzdr.

Uprawnienia umieszczania postów