-
Re: "Niebezpieczne" ciąg dalszy...
To jest jakieś zupełne nieporozumienie. Nie ma w prawie polskim pojęcia >>zwierząt ewidentnie niebezpiecznych<<. Idąc tokiem rozumowania p.Kepela, gdyby więc np. czyjaś pszczoła użądliła ze szkodą dla zdrowia lub (odpukać) ze skutkiem śmiertelnym kogokolwiek, właściciel (pszczoły) będzie odpowiadał nie tylko za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu (lub śmierci), ale również za posiadanie zakazanego zwierzęcia. Absurd, nieprawdaż. Swoją drogą już się cieszę na myśl, że Salamandra składa donosy żądając od Policji przeczesywania pasiek w celu odnalezienia sprawcy (pszczoły) i jej właściciela, żeby go posadzić za posiadanie niebezpiecznego zwierzęcia.
Gdyby nie było w ustawie zapisanej delegacji do wydania rozporządzenia z listą gatunków >>niebezpiecznych<<, o którym mowa w art.73, to wtedy sąd przy każdej sprawie musiałby decydować, czy dane zwierzę uznać za niebezpieczne, czy nie. Ale dopóki nie wydano rozporządzenia, zakaz posiadania zwierząt niebezpiecznych jest całkowicie martwym przepisem, nie ma listy - tzn., że żaden gatunek nie został uznany za niebezpieczny. A poza tym, nie całkiem to zgodne z prawem UE (patrz: http://www.terrarium.com.pl/rejestra...dzime_czy_obce tam akurat nie pisałam specjalnie o >>niebezpiecznych<< ale sens jest ten sam - jeżeli posiadanie żywych okazów danego gatunku nie jest zabronione przepisami ogólnounijnymi i są one w krajach UE dostępne w sprzedaży, to zakazanie ich posiadania w Polsce może być uznane za naruszenie Traktatu WE, bo trudno będzie przekonać ETS, że na wschodnim brzegu Odry są >>niebezpieczne<< a na zachodnim nie są. Jeżeli zakaz, to we wszystkich państwach UE jednocześnie, a jeśli dozwolone, to także u nas, na tym m.in. polega Jednolity Rynek).
Ustawa o ochronie przyrody musi być zmieniona, czego nie kwestionuje p.Kepel, choć wypadałoby z jego strony usłyszeć choć słowo samokrytyki za obecny kształt ustawy OP, w końcu brał aktywny udział (i jako członek PROP i jako Salamandra) w jej tworzeniu i na etapie prac nad projektem w ministerstwie i na etapie prac komisji sejmowych.
Powinny być przy tym poprawione praktycznie wszystkie artykuły dot. posiadania i obrotu okazami objętymi unijnymi rozporządzeniami 338/97, 1808/2001, 349/2003 (patrz: http://www.cites.info.pl/USTAWA_OP.pdf). I lepiej będzie, gdy taki projekt zostanie opracowany w gronie hodowców i zgłoszony do Ministerstwa Środowiska np. poprzez PST (jako wniosek w trybie art. 221-226 kpa) niż czekać, że ktoś zrobi to za nas. Bo pewnie w końcu zrobi, tylko że zaproponowane rozwiązania prawne znów będą do d...
Żeby nie rozciągać tego wątku, wszelkie wypowiedzi w sprawie koniecznych zmian ustawy proszę wysyłać bezpośrednio mailem do mnie, czyli na Loxodontę a nie na forum, jeśli będzie zainteresowanie, to postaram się jakiś szkic takiej ustawy przygotować i wtedy zrobimy dyskusję.
-
Dokładnie. Co do propozycji, mamy już część dotyczącą bezkręgowców (tekst wysyłam mailem).
-
A reszta?...............co robimy dalej /jaki plan/?
-
Hah... Jutro wyślę Ci maila. Trzeba będzie w tym tygodniu zgadać i przespacerować się z petycją do MŚ. Spróbuję wydrukować ją u siebie na uczelni. Za tydzień niestety wypadam w teren na minimum 7 dni (badania) :-/
Oto wyciąg z "Kodeksu Postępowania Administracyjnego, który dostałem od Loxodonta (Dziękuję).
Wnioski
Art. 241. Przedmiotem wniosku mogą być w szczególności sprawy ulepszenia organizacji, wzmocnienia praworządności, usprawnienia pracy i zapobiegania nadużyciom, ochrony własności, lepszego zaspokajania potrzeb ludności.
Art. 242. § 1. Wnioski składa się do organów właściwych ze względu na przedmiot wniosku.
§ 2. Wnioski w sprawach dotyczących zadań organizacji społecznych składa się do organów tych organizacji.
Art. 243. Jeżeli organ, który otrzymał wniosek, nie jest właściwy do jego rozpatrzenia, obowiązany jest w ciągu siedmiu dni przekazać go właściwemu organowi. O przekazaniu wniosku zawiadamia się równocześnie wnioskodawcę.
Art. 244. § 1. W sprawie terminu załatwiania wniosków stosuje się przepis art. 237 § 1.
§ 2. O sposobie załatwienia wniosku zawiadamia się równocześnie wnioskodawcę.
Art. 245. W razie niemożności załatwienia wniosku w terminie określonym w art. 244 właściwy organ obowiązany jest w tym terminie zawiadomić wnioskodawcę o czynnościach podjętych w celu rozpatrzenia wniosku oraz o przewidywanym terminie załatwienia wniosku.
Art. 246. § 1. Wnioskodawcy niezadowolenemu ze sposobu załatwienia wniosku służy prawo wniesienia skargi w trybie określonym w rozdziale 2 niniejszego działu.
§ 2. Wnioskodawcy służy prawo wniesienia skargi w przypadku niezałatwienia wniosku w terminie określonym w art. 244 albo wskazanym w zawiadomieniu (art. 245).
Art. 247. Do wniosków stosuje się odpowiednio przepisy art. 230, 237 § 2 i art. 238.
Na razie przez tę cholerną magisterkę, mam mały Sajgon :P, a nie było jakichś propozycji do dyskutowania z "S" :-)
-
Aha... wysłałem maila do Departamentu Ochrony Przyrody. Tam trzeba będzie złożyć petycję.
-
Dark jak masz już listę bezkręgowców to podeślij mi na dziki1959@poczta.fm
dzięki z góry
-
Lista w tej chwili nie obowiązuje (nie ma nowelizacji). Z tego co wiem, w projekcie jest coś w stylu "listy Salamandry".
Co do złożenia petycji. Zaraz po moim powrocie z badań terenowych (początek maja) wybieramy się z CRIMSON'em do MŚ. Zobaczymy co wyjdzie.
Uprawnienia umieszczania postów