-
Podanie do MS ver. 4.8
Dobra. Wstawiłem tu poprawki Jacy (bez wstawiania odniesień do literatury z ww. powodów).
Nadal nie mam dokładnych adresów, gdzie słać petycję. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnych dalszych poprawek.
-
Re: Podanie do MS ver. 4.8
ale dlaczego piszecie o Theraphosa?? Wskazany był rodzaj Theraphosidae, a nie Theraphosa.
-
Bo rodzaj nazywa się Theraphosa.
Końcówka nazwy łacińskiej -idae odnosi się do rodziny. W tekście mówimy o rodzajach, nie rodzinach.
PS. Był jakiś błąd na forum, bo temat wrzucałem w normalnym topicu, a zrobił mi jako oddzielny topic.
-
a rodzaj Theraphosidae nie istnieje?? Czyli taka np. Theraphosidae sp. Equador to po prostu ptasznik bez rodzaju??
-
Abstrahując od pająków, na których się nie znam, a tylko operując na końcówkach nazw - mylisz Agam rodzaj z rodziną. Darek wyjaśnił. Nie może istnieć rodzaj Theraphosidae bowiem ta końcówka (-idae) zawsze w systematyce zoologicznej oznacza rodzinę (do której może należeć wiele różnych rodzajów, a do każdego rodzaju należeć mogą różne gatunki).
Natomiast forma "Theraphosidae sp. Equador" to bełkot oznaczający po polsku: "jakiś gatunek z rodziny Theraphosidae z Ekwadoru". Formy takiego zapisu takie bywają używane czasem (głównie w handlu) w odniesieniu do (1) gatunków które nie zostały formalnie opisane w literaturze naukowej zgodnie z zasadami Kodeksu Nomenklatury Zoologicznej, ale wiadomo, że będzie to gatunek z tej rodziny bo mam charakterystyczne cechy tej rodziny i wiadomo skąd pochodzi, (2) zostały importowane (tu np. Ekwadoru) i sprzedający poza miejscem skąd pochodzą oraz że należą do tej rodziny nie może/nie umie oznaczyć jaki to gatunek.
-
Człowiek uczy sie przez całe życie.....
-
No to startujemy?
Ok. myślę, że ta wersja może być uznana, mimo różnych niedociągnięć, za ostateczną.
Mam jeszcze pytanie o adresy, na które mamy wysyłać petycję.
Czy ma to iść na MŚ?
http://www.mos.gov.pl/1adres_pocztowy/index.shtml
Czy należy to skierować bezpośrednio do odpowiedniego departamentu, w tym przypadku Departamentu Ochrony Przyrody?
http://www.mos.gov.pl/bip/index.php?idkat=52
Jak ustalimy ten ostatni punkt, możemy ruszać do "boju".
-
heh a myślałem że mam pająka z rodzaju Theraphosidae :/ Dzięx za rozjaśnienie umysłu.
-
Re: No to startujemy?
Hmmm, namiar mogłby dać ktoś, to już korespondowa z MŚ.
I może dać link z ostateczną wersją na "Pajęczaki" ?? W końcu nie każdy tutaj zagląda, a w końcu o dobro pajęczarzy nam chodzi.
-
Re: No to startujemy?
Wiem. Planuję, by wrzucić to na pajęczaki i by dać linki na innych forach do tego "głównego" posta.
A dokładny adres jest potrzebny, by cała akcja nie poszła na ślepo.
Typowałbym adresy mail:
Sekretariat.Ministra@mos.gov.pl
Departament.Ochrony.Przyrody@mos.gov.pl
Biuro.Dyrektora.Generalnego@mos.gov.pl
Co do adresu pocztowego:
Ministerstwo Środowiska
ul. Wawelska 52/54
00-922 Warszawa
Ale nie wiem, czy nie należy skierować petycję bardziej "celowo", nie na ogólny adres.
Choć jakoś w tej chwili jakoś ruch w "interesie" zamarł :-/
PS. W załączniku znalazły się jeszcze dodatkowe poprawki błędów, zauważone przez forumowiczów.
Uprawnienia umieszczania postów