-
Re: Apropo "niebezpiecznych" - Pismo do SSalamandry.
Hmmm... cóż, zostanę może "adwokatem diabła", ale zrobili bardzo dużo dobrego, zwłaszcza w ochronie ptaków, ssaków, roślin. Ponadto mają ogromny wkład w rozpowszechnianie wiedzy biologicznej. W sumie można wymieniać... proponuję dokładnie przejrzeć - http://www.salamandra.org.pl/index.php. Z szalonymi "ekologistami" nie mają zbyt dużo wspólnego.
Ich pomysł z Brachypelmami, to było wejście w wąską, jednokierunkową uliczkę, bez zastanawiania się nad szerszymi skutkami swoich działań. Sama idea ma sens (ochrona gatunków itp.), ale w tym wykonaniu przynosi ona odwrotne do zamierzonych (przynajmniej jeśli chodzi o ptaszniki).
...a w sumie będzie jak pisał KORSAKOW. Z nimi możemy walczyć tylko "standardowymi" i ogólnie przyjętymi metodami, kwestionując ich pomysły, proponując własne zmiany w prawie itp.
-
A czy pan Dr Robert posiada ktores zwierzeta z listy "niebezpiecznych"? bo jakos mam wrazenie ze nie i chyba nie rozumie nas, ktorzy maja oddac swoje okazy dla jakies "instytucji" bo tak ktos chce. Wydaje mi sie takze ze nasze petycje i tak nic nie dadza w walce w tym skorumpowanym panstwie, takze ja pozostaje dalej przy buntowniczej postawie twierdzac ze nie oddam moich zwierzakow panu heniowi z salamandry. Jak sasiadka nie zlozy na nas donosu to nic nam nie grozi.
-
A ja tam nic nikomu nie zamierzam oddawać. Jak mi suki do chaty wpadną prędzej im w ryj walnę niż coś z hodowli oddam!
-
Jeśli nawet doszłoby do jakiś konfiskat w wyniku donosów, jak pieski bidulki mają rozpoznać konkretne gatunki ?? :P Przyjdą z czarno-białym kserem jakiejś lipnej foty i będą się bawić w zgadywanki co mi w terra piszczy ?? Nie sądze, a nawet jeśli mieli by zabrać pająki warte kilkaset zł (a często dużo więcej) dostaną w łapę i będą się cieszyć, że mają na buty dla dzieciaka. Myślicie, że któryś się będzie przejmował wzorową służbą społeczeństwu ?? No proszę bez żartów :]
-
wiem ze nie beddzie, ale trafisz na takiego z powolania co ma na buty dla syna i zabierze Ci wszystkie, bo wlasnie nie bedzie mu sie chcialo sprawdzac co i jak. Jak wpadna do domu to juz nie ma zartow, zalezy na jakich trafisz, ale moze byc slabo. Lepiej do tego nie doposcic.
-
Dark,ja wcale nie chce z nimi walczyc,tak jak i pewnie wiekszosc osób na tym forum jestem za ochroną przyrody i to chyba naturalne w koncu to moja pasja i wcale nie marze o tym by wszystkie zwierzeta żyły w niewoli.Ale sytuacja ze łatwiej miec legalną brachypelme z odłowu (bo kupie ją z CITES-em) i wszystko jest niby ok.,niz zalegalizowac własne mnożone od lat jest chyba farsą.Przecież nie moze byc tak ze nie moge dostac dokumentow bo jeden urząd uważa ze są zbędne, a w tym samym czasie drugi ze mam je miec to chyba tylko brac i zwierzaki do kanału spuszczac.I za to nie lubie Salamandry ze zamiast ,skoro jest wpływową organizacją spojrzec na hodowców jak na miłosników przyrody i potencjalnych sprzymierzeńcow-i podac ustawodawcy jakis sensowny sposób rozwiązania tego problemu-potraktowala nas ta organizacja jako przestepców i w ogóle "przemytników,dręczycieli zwierząt i co by tam jeszcze ..."Wiec za to ich nie lubie -zresztą to porównanie skóry tygrysa ialbopilosy całkowicie mnie do nich zraziło.Chodzi im tylko o medialny poklask i dotacje z UE ,a ze nikt u nas tygrysami nie handluje bo to nie Hamburg to dobre i biedne osmionogie dręczone robaczki
-
Masz racje ziu,jak już cos zabiorą to już nie oddadzą bo zanim znajdą eksperta to im pająk zdechnie-albo go na lewo sprzedadzą>I jeszcze napiszą w gazecie ze wyrwali zwierzątka wrednemu draniowi co męczył tropikalne ,przemycone podstępnie przez sto granic zwierzęta
-
Ależ ja nie kwestionuję Twojego zdania odnośnie "Brachypelmagate". Mam w tej sprawie niemal identyczne zdanie jak Ty :-)
Odpowiedziałem tylko na Twoje pytanie odnośnie innej działalności Salamandry.
-
ludzie błagam poczytajcie a potem sie kompromitujcie! gdzieście sie dowiedzieli że zwierzaki pójdą do salamandry?
-
normalnie wezwą biegłego sądowego, który przy pomocy kolorowego albumu będzie wiedział co zabrać, o to sie nie bójcie
Uprawnienia umieszczania postów