-
Re: Wstępna wersja dokumentu o "niebezpiecznych"
Do Baku:
Jak pisałem, czekam jeszcze na propozycje Mantida (i ewentualne hodowców innych grup). Dopiero wtedy ruszamy (po dalszych ewentualnych poprawkach). W każdym razie dziś zamkniemy listę.
Zrobi się w "pajęczakach" topic z plikiem *doc, by każdy mógł go zapisać/wydrukować/wysłać (mailem, pocztą). Na wszystkich innych forach zrobi się odnośniki do tego jednego. Mam nadzieję, że moderatorzy nie wywalą ich, nawet jeśli będą dla nich zupełnie off-topic. Potrzebujemy jak największej ilości głosów.
I mam dodatkową prośbę. Potrzebne są dokładne adresy: pocztowy i mailowy, na które wyślemy petycję i jakiś "główny" adres zwrotny (?), na który możemy otrzymać ew. odpowiedź z MŚ. Nie wiem czy coś takiego jest konieczne.
-
Do tego trzeba dopisać coś o skolopendrach.
Poza tym, mozna wyjść z inicjatywą opracowania na potrzeby srodowiska terrarystycznego ogólnych wytycznych BHP dotyczacych hodowli ptaszników, skorpionów i skolopendr, w oparciu o nasze wieloletnie doswiadczenia, praktykę, tudziez doswiadczenia zachodnich autorytetów z tejze dziedziny.
Poza tym trzeba do tego walnąć obszerną listę publikacji - w tym stricte naukowych...
całość wysłać do nich ( i nie tylko do nich) jako list otwarty, ale tak, jak juz wcześniej mówiłe, dopiero po opublikowaniu przez nich wersji po ustaleniach miedzyresortowych.
tyle ode mnie.
jak dojdziecie już do ostatecznej wersji to chętnie się podpiszę
-
podoba mi sie
dobrra robota
-
kazdy wysyłający niech wpisuje swój adres :]
-
Wprowadziłem małe poprawki do wersji Mantida. Myślę, że tak może być (głównie kursywa w łacinie i skasowałem spp. przy nazwach rodzajów, jak w mojej ostatniej wersji).
Co do listy dot. ogrodów zoologicznych:
http://www.finisz.pl/index.php?menu=6&tem=19&txt=51
Dotarłem kiedyś do tego przez tę stronę.
-
No i załącznik. Cholerna skleroza :-)
-
Re: V 3.0
Ok. Poprawiłem część w punktach dot. skorpów, ptaszników i skolopendr. Dodałem literaturę (to co znalazłem do tej chwili).
Przydałby się przegląd skolopendr, podobny do przeglądu skorpionów przygotowanych przez Mantida.
Sorki, że tak co chwila poprawiam, ale zmiany wychodzą na bieżąco.
-
niema sensu - wszystkie mają porównywalny jad i porównywalne zagrozenie stanowią ... mozna napisać ze jad scolopendr nie stanowi zagrozenia a jedyny problem z nim związany to potworny bul po ukąszeniu
-
Bardzo dobry tekst, merytorycznie na poziomie, ale chłopaki - interpunkcja i składnia miejscami solidnie kuleje. Poprawie wieczorem albo jutro i zapodam na forum. Pozdro.
-
jutro zaczynamy wysyłać :]
Uprawnienia umieszczania postów