Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 115

Wątek: Wstępna wersja dokumentu o "niebezpiecznych"

Mieszany widok

Dark Raptor
    Guest

Wstępna wersja dokumentu o "niebezpiecznych"

Ok. Chciałem stworzyć coś w stylu szkieletu. Jest to wersja do ewentualnie całkowitego zmasakrowania/przerobienia.
    Dokument jest wersją "alpha". Można go edytować do woli (najlepiej tutaj, ale wiem, że zaraz powstanie straszny chaos). Chciałbym, by zajęli się nim bardziej doświadczeni w "bojach" z ministerstwami. Dlatego prosiłbym o nie wpisywanie się tutaj z komentarzami w stylu "jesteśmy z wami!", a raczej z jakąś konstruktywną krytyką.
    Może jest prymitywny i naiwny, ale mam nadzieję, że będzie to impuls do wypracowania naszego wspólnego stanowiska, w znanej nam sprawie. Dużo mówimy o przyłączaniu się do akcji, ale mało robimy. Przynajmniej będzie to mój początkowy wkład w tę sprawę.

------------

Ministerstwo Ochrony Środowiska

W ostatnim czasie środowisko terrarystyczne zostało poruszone wprowadzeniem rozporządzenia do nowej ustawy o „Ochronie Przyrody”, z dnia 16 kwietnia 2004 r. (Dz. U.04.92.880 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). Precyzując, chodzi konkretnie o listę gatunków zwierząt niebezpiecznych (rozporządzenie do rozdziału 3 Art. 73. punkt 1 i 2).
    Wiemy, że ministerstwo podjęło na szeroką skalę konsultacje społeczne z różnorodnymi organizacjami, dotyczące ustalenia składu tej listy. Środowisko terrarystów śledziło te poczynania z dużą uwagą, czego przykładem jest m. in. lista ustalona przez Polskie Stowarzyszenie Terrarystyczne (PST).
    Pierwotna lista, proponowana przez MOŚ (TU PRZYKŁAD, ADRES ITP.), pokrywająca się w dużym stopniu z tą, ustaloną przez PST (ADRES LISTY), była w znacznej mierze do przyjęcia przez całe środowisko. Ponieważ lista powstawała przy współudziale doświadczonych hodowców, jesteśmy pewni, że uwzględniono na niej gatunki rzeczywiście niebezpieczne i stanowiące potencjalne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi.
    Ku naszemu zaskoczeniu, lista została poszerzona o szereg nowych taksonów (m. in. rodzaje), których umieszczenie tu, wydaje się zupełnym nieporozumieniem. Oto następujące przykłady:

(Tu może się znaleźć lista gatunków/rodzajów. Do każdego powinien znaleźć się jakiś opis. Dlaczego nie powinien się tutaj znaleźć itp. Ponieważ nie mam tak dużego doświadczenia w hodowli tych gatunków tę część pozostawiam jak najbardziej wam.)
    Środowisko terrarystów polskich ma ogromną nadzieję, że proponowane zmiany nie zostaną wprowadzone i lista pozostanie w swoim pierwotnym kształcie. Wyżej wymienione powody, poświadczone doświadczeniem setek, jeśli nie tysięcy hodowców, powinny stanowić nasz wkład w powstawanie tego prawa. Chcemy brać udział w jego tworzeniu, gdyż jesteśmy żywotnie zainteresowani możliwością rozwijania naszych zainteresowań (?) oraz szerzeniem wiedzy o zwierzętach w społeczeństwie. (BLE, BLE, BLE – wiem, że to zwykłe pierdoły, ale coś w tym stylu, pokazujące nasze zainteresowanie itp. musi się chyba tu znaleźć).
    I tu jakieś wyrazy szacunku.
    -------

Traktujcie to jako dość prymitywny wstępniak do stworzenia szablonu, który każdy będzie mógł wysłać mailem/pocztą. Chciałbym, by powstała jakaś ostateczna, bardziej złożona wersja tego dokumentu.

Dark Raptor
    Guest

Re: Wstępna wersja dokumentu o "niebezpiecznych"

No i bym zapomniał. Przydałby się jakiś koordynator, bo już wyobrażam sobie chaos. najlepiej ktoś mocno osadzony w temacie i z doświadczeniem w pisaniu petycji, "oficjałek" itp.

Jak pisałem. To tylko propozycja, by coś robić, a nie chrzanić o "dupie Maryny". W ten sposób raczej do niczego nie dojdziemy.

Teraz się wyłączam. Pojawię się na forum dopiero późnym wieczorem. Wszystko w Waszych rękach :-)

Samael_
    Guest

Swiete slowa Dark i kawal dobrej roboty <piwo> :]Gadaniem nic nie zdzialamy, trzeba zaczac dzialac...

Baku
    Guest

super ... postarram sie jutro coś dopisać ...

dzięki !!!!!

dr Robert
    Guest

"Dlatego prosiłbym o nie wpisywanie się tutaj z komentarzami w stylu "jesteśmy z wami!", a raczej z jakąś konstruktywną krytyką."

AGAM
    Guest

z tego co pamiętam w formie pierwotnej były też duze dusiciele, dlatego nie sądzę żeby powrót do niej był w porządku. Ponadto upierałbym się też o wykreślenie korpionów, a przynajmniej na sprecyzowanie konkretnych gatunków (podgatunków), bo zakaz hodowli tych, które są w projekcie, przekreśla zdecydowaną większość gatunków występujących w naszych hodowlach, a skorpiony w odpowiednio zabezpieczonym terrarium i przy użyciu pensety nie są w stanie ukąsic opiekuna, np. skacząc na niego. Dokładnie to samo odnośnie skolopendr - zakaz hodowli rodzaju Scolopendra sp. spowoduje zakaz praktycznie wszystkich trzymanych u nas gatunków z nielicznymi wyjątkami. Jeżeli majaczegoś zabronić powinni się bardziej uściślić... Nie można zakazac poprostu wszystkiego :/ Po wejściu w życie tego rozporządzenia automatycznie większość hodowców skorpionów, skolopendr i wielu pająków stała by się łamiącymi prawo przestępcami, a szczerze wątpie żeby ktoś od tak oddał owoc wszystkich lat swojej hodowlanej pracy. Ja sam posiadam 6 gatunków bezkręgowców, które listya obejmuje (zarówno spośród pająków, skorionów, jak i skolopendr) i nie uważam, aby jakiekolwiek z nich stanowiło realne zagrożenie dla odpowiedzialnego hodowcy.

ironkapela
    Guest

Witam. Ja osobiscie uwazam isc tresc jest bardzo dobra i nie trzeba nic w niej zmieniac. Teraz tylko trzeba czekac na powazne opisy potwierdzajace to iz dany gatunek nie zagraza zyciu ludzkiemu. A co pierwotnej wersji listy zwierzat pospolicie uwazanych za niebezpieczne to nie wiem czy warto do niej wracac bo na niej byl m.in Boa Constrictor, wiec z ta stara lista rowniez bardzo wiele osob sie nie zgadza.

Dark Raptor
    Guest

Re: V 2.0

Wprowadziłem trochę poprawek. Ale nie zmienia to faktu, że jest to nadal szkielet. Mam nadzieję, że ktoś to obrobi i dostosuje do odpowiednich standartów.
    Mam też prośbę do specjalistów w dziedzinie hodowli pewnych grup zwierząt, by ustalili np. podział między sobą i opisali wymieniane w noeym rozporządzeniu taksony, wraz z uzasadnieniem, czemu je trzeba wycofać. Dobrze byłoby dać coś o bezwypadkowości hodowli itp.

-----------------------
    Ministerstwo Ochrony Środowiska

W ostatnim czasie środowisko terrarystyczne zostało poruszone wprowadzeniem rozporządzenia do nowej ustawy o „Ochronie Przyrody”, z dnia 16 kwietnia 2004 r. (Dz. U.04.92.880 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). Precyzując, chodzi konkretnie o listę gatunków zwierząt niebezpiecznych (rozporządzenie do rozdziału 3 Art. 73. punkt 1 i 2).
    Wiemy, że ministerstwo podjęło na szeroką skalę konsultacje społeczne z różnorodnymi organizacjami, dotyczące ustalenia składu tej listy. Środowisko terrarystów śledziło te poczynania z dużą uwagą, czego przykładem jest m. in. lista ustalona przez Polskie Stowarzyszenie Terrarystyczne (PST).
    Pierwotna lista, proponowana przez MOŚ (Nie mam jeszcze adresu gdzie była), pokrywająca się w dużym stopniu z tą, ustaloną przez PST (http://www.pst.org.pl/start/pismo_PST.pdf), była w znacznej mierze do przyjęcia przez całe nasze środowisko. Ponieważ powstawała ona przy współudziale doświadczonych hodowców, jesteśmy pewni, że uwzględniono na niej gatunki rzeczywiście niebezpieczne i stanowiące potencjalne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi.
    Ku naszemu zaskoczeniu, lista została poszerzona o szereg nowych taksonów (m. in. rodzaje), których umieszczenie tu, wydaje się zupełnym nieporozumieniem. Czujemy się więc zobowiązani do wskazania które z nich i dlaczego, nie powinny być dalej uwzględniane. Gatunki te znajdują się już od wielu lat w krajowych hodowlach i zostały dość dobrze poznane, zrówno pod względem behawioru jak i potencjalnych utrudnień dla hodowców.
    Oto następujące przykłady wraz z objaśnieniami:
    (Tu może się znaleźć lista gatunków/rodzajów. Do każdego powinien znaleźć jakaś krótka charakterystyka. Należy wyszczególnić, dlaczego nie powinien się tutaj znaleźć itp. Ponieważ nie mam tak dużego doświadczenia w hodowli pajęczaków – a zapewne dojdą i inne zwierzęta tę część pozostawiam naszym specjalistom w tej dziedzinie.)

Środowisko terrarystów polskich ma ogromną nadzieję, że proponowane przez MOŚ zmiany, w sprawie dodania nowych taksonów do spisu zwierząt niebezpiecznych, nie zostaną wprowadzone i lista pozostanie w swoim pierwotnym kształcie. Wyżej wymienione powody, poświadczone doświadczeniem setek, jeśli nie tysięcy krajowych hodowców, powinny stanowić nasz wkład w powstawanie tego prawa. Chcemy brać udział w jego tworzeniu, gdyż jesteśmy żywotnie zainteresowani możliwością rozwijania naszych zainteresowań oraz szerzeniem wiedzy o zwierzętach w społeczeństwie. Terrarystyka, stanowi doskonały wstęp do poznania takich dziedzin wiedzy biologicznej jak arachnologia, entomologia i herpetologia. Tworzenie dodatkowych barier stanowi tylko przeszkodę w jej upowszechnianiu.
    Czujemy się również zobowiązani do wskazania kilku dodatkowych problemów, które stworzą nowe przepisy, jeśli zostaną wprowadzone w proponowanej przez MOŚ postaci. Po pierwsze, nowe prawo może stać się martwe, gdyż przesunie dużą część hodowli do podziemia. Jeśli nawet założymy, że wymienione na liście gatunki zostaną przekazane do ogrodów zoologicznych, liczba osobników może iść w tysiące. Uważamy, że ogrody nie będą w stanie sprostać nowej sytuacji, a ewentualne niepotrzebne uśmiercenie zwierząt, kłóci się z logiką i etyką terrarystów.
    Bardzo ważny jest też fakt, że tak restrykcyjne rozwiązania nie istnieją w innych krajach Unii Europejskiej (tu nie wiem, jakby co poprawić). Zaostrzanie istniejących przepisów, nie wydaje się więc być podyktowane jakimiś specjalnymi powodami.

Jeszcze raz wyrażamy nadzieję, że nasze propozycje zostaną rozpatrzone i uwzględnione w procesie tworzenia nowego rozporządzenia.
    Podpis………………………………….itp.
    --------

Więc to jest wersja robocza 2. Pisałem ją z myślą o pajęczarzach, ale widzę, że są już głosy w sprawie gadów. Niestety zupełnie w tym temacie nie siedzę i jest on dla mnie "terra incognita". Jak pisałem wcześniej, projekt powinien przejąć ktoś, kto potrafi dobrze zorganizować prace. Najlepiej w gronie doświadczonych hodowców. Najlepiej, by skończyć to w tym tygodniu.
    Nie wiem, czy dokument nie powinien być pisany w liczbie pojedynczej, tak od siebie, by każdy mógł go podpisać i wysłać mailem i pocztą. Może to być też w formie petycji, podpisanej przez wiele osób.

Mam też taką myśl, że ktoś mógłby stworzyć stronę www z petycją i zbieralibyśmy podpisy. Posiadacze swoich stron, dali by odnośniki do niej dla wszystkich odwiedzających. Nie wiem jakie dane powinny być na niej wpisywane, tak by nie złąmać prawa o informacjach niejawnych, a jednocześnie wpisujące się osoby mogły być możliwe do identyfikacji przez odpowiednie organa.

To takie tam... życzę owocnej pracy :-)

Dark Raptor
    Guest

Acha. Kolejne posty wpisujcie w głównym ciągu, chyba, że wyraźnie z kimś dyskutujecie. Ewentualnie stosujcie znaczniki "quote" i wpisujcie kogo cytujecie. Unikniemy bałaganu z poprzedniego topicu.
    ----
    Ironkapela
    A co pierwotnej wersji listy zwierzat pospolicie uwazanych za niebezpieczne to nie wiem czy warto do niej wracac bo na niej byl m.in Boa Constrictor, wiec z ta stara lista rowniez bardzo wiele osob sie nie zgadza
    Ironkapela masz rację. Można stworzyć jakiś załącznik ze skompilowaną listą gatunków, które uważamy za odpowiednie do umieszczenia na tej liście. Generalnie godzę się z tą z PST, ale jak pisałem wcześniej, mam "wypaczony" punkt widzenia przez pajęczaki.

Reszta moich uwag pozostaje bez zmian. Jeśli jakieś sformułowania są niejasne, niedobre, niepoprawne, najlepiej je zmienić, bo to tylko ogólny zarys tego co mogłoby się znaleźć w petycji.

Nightwolf
    Guest

Re: V 2.0

Jak myślicie na jakim servie jakimś darmowym?
    Moge zarejstrować piszcie gdzie to może coś skombinuje.

Uprawnienia umieszczania postów