Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 115

Wątek: Wstępna wersja dokumentu o "niebezpiecznych"

Awikularia
    Guest

Re: Wstępna wersja dokumentu o "niebezpiecznych"

Oj, to bedzie duzo... ja myslalam, aby podac czasopisma (hobbystyczne oczywiscie, bo naukowych nie znam) ogolnie, np. AKVARIUM-TERARIUM, wydawnictwo AQUATROPIC Praha - to jest takie ogolne czasopismo rybko-terraryjne; scisle terraryjne, chociaz nie tylko o pajakach to SKLIPKAN, jest to czasopismo wydawane przez Ogrod Zool. w Pilznie (Plzen), jest tez AQUATERA, czasopimo wychodzi na Slowacji, w Banskiej Bystrzycy (Banska Bystrica); byl tez do zeszlego roku AMATERSKY ARACHNOLOG (od 3 lub 4 numeru wychodzil jako ARACHNOLOG) wydawany w Czeskiej Lipie (Ceska Lipa); z niemieckich czasopism posiadam jedynie 16 numer DRACO, w calosci poswiecony ptasznikom, wydawane w Berlinie. Wszystkie artykuly wypisane po kolei, bylyby niewyobrazalnie dlugie... I chyba niewykonalne .

Baku
    Guest

wszystkie ATSy mozna dodać

dr Robert
    Guest

Nie ma sensu chwalić się w takim piśmie, że zna się wszystkie czasopisma na temat pająków. Cytuje się konkretne artykuły świadczące o niskiej szkodliwości jadu, przypadkach ukąszeń (i oczywiście niewielkich skutkach takich ukąszeń) itp. Wtedy lista gwałtownie się skróci.

Awikularia
    Guest

Rownie dobrze mozna z ksiazek powybierac i napisac, na ktorej stronie sa informacje na temat jadu.

Ja sie nie chwale, ze znam wszystkie czasopisma, bo znam zaledwie trzy. A i to wybrane numery. Podalam je, bo moze jakos wplyna na ksztalt planowanego pisma. Jako niebiolog mało sie licze. Jako biolog, Robercie, pewnie znasz podobnych czasopism wiecej. Moglbys, jezeli zechcialbys (o ile czytales na ten temat), cos podrzucic. Oczywiscie, bron Boze, nie chwalac sie.

dr Robert
    Guest

Nie chodzi o to kto ile zna (ja akurat nie znam), tylko, żeby to nie był zbiór jakichkolwiek czasopism o pająkach bo takie wymienanie ma mały sens. Chodzi o to, żeby zachować zasady cytowania takie jak się stosuje powszechnie, w przypadku artykułów: autor, rok, tytuł artykułu, nazwa czasopisma, nr czasopisma, strony, a w przypadku książek: autor, rok, tytuł, wydawnictwo. Niestety dla laika w temacie pająków jakim jestem znalezienie odpowiednich artykułów w czasopismach naukowych zajęłoby pewnie tydzień lub więcej po kilka godzin szukanie codziennie, zostawiam to specjalistom od bezkręgowców, Darek jako student biologii UW ma dostęp do różnych baz danych.

Dark Raptor
    Guest

Nie zawsze mam dostęp, a i tak większość to bazy danych ekologiczne i trochę medycznych (np. te "Toxicony") :P

Co do tematyki grupy najbardziej jadowitych, to już wrzuciłem. Dostęp do bazy będę miał najwcześniej we wtorek, to poszukam jeszcze czegoś o naszych grupach (skorpy i skolopendry +jeszcze coś z pajęczaków). Ale przydałyby się jakieś pozycje z literatury "ogólnoterrarystycznej". Bo prawie wszystkie pozycje to naukowe publikacje dotyczące jadowitości i skutków ukąszeń, a nie łatwości/możliwości hodowli.

Awi. Wystarczy tylko jakiś artykuł opisujący nieszkodliwość (łatwość hodowli) gatunków z listy, które chce dopisać MŚ. Dokładnie na zasadzie schematu, który wcześniej podałem:

Artykuł:
    Kowalski J. Z., Nowak J. Z., 1666: O wyższości bezkręgowców nad kręgowcami. Stella Maris, Wąchock. 27 - 66.

Książka:
    Kowalski J. Z., Nowak J. Z., 1666: Ugryzienia ptaszników a sprawa polska. Stella Maris, Wąchock.

mantid
    Guest

te artykuły, które ja wstawiłem sa z profesjonalnych czasopism i dotyczą własnie toksycznosci jadu i powikłan po ukaszeniu przez pajaki i skolopendry.

Dark Raptor
    Guest

Zatem przydałyby się jeszcze jakieś pozycje "lżejszego kalibru" (a więc coś w stylu artykułów Awi), opisujące łatwość hodowli i mały stopień niebezpieczeństwa dla zdrowia i życia hodowców, ze strony ptaszników, proponowanych na liście MŚ.

Awikularia
    Guest

Ok, to podaje artykuly, ktore znalazlam:

P. Pastor, M. Kovac, 2000, Vtackare rodu Poecilotheria Simon 1885, AQUATERA, nr 3, cz. 1, s. 37-39;
    P. Pastor, M. Kovac, 2000, Vtackare rodu Poecilotheria Simon 1885, AQUATERA, nr 4, cz. 2, s. 30-32;
    M. Sipos, 2002, Sklipkan Vitalius (Pamphobeteus) platyomma, SKLIPKAN, nr 4, s. 78-80;
    P. Brtnik, 2002, Sklipkan Poecilotheria subfusca, SKLIPKAN, nr 3, s. 54-55;
    P. Pecina, 1998, Epigamni projevy a kopulace sklipkana Pterinochilus murinus, AKVARIUM-TERARIUM, nr 9, s. 42-44;
    J. Oplustilova, 2002, Vitalius platyomma (=Pamphobeteus platyomma), AMATERSKY ARACHNOLOG, nr 1, s. 8-9;
    M. Vajs, 2002, Poecilotheria ornata, AMATERSKY ARACHNOLOG, nr 2, s. 5-6;
    M. Toran, 2003, Pareni a odchov sklipkana Pterinochilus murinus, ARACHNOLOG, nr 4, s. 1-2;
    J. Oplustilova, 2003, Poecilotheria ornata a jeji odchov, ARACHNOLOG, nr 4, s. 4-5;
    L. Hlubek, 2003, Sklipkani - manipulace, nebezpecnost a nemoci, ARACHNOLOG, nr 4, s. 10-12;
    M. Vajs, 2004, Sklipkani rodu Poecilotheria, ARACHNOLOG, nr 5, s. 4-6;
    M. Vajs, 2004, Pareni druhu Theraphosa blondii, ARACHNOLOG, nr 6;
    J. Oplustilova, 2004, Theraphosa blondii, ARACHNOLOG, nr 6;
    J. Oplustilova, 2004, Aphonopelma pallidum, ARACHNOLOG, nr 6;
    J. Zarsky, 2004, Poecilotheria fasciata, ARACHNOLOG, nr 6;
    M. Vajs, 2004, Stavba kokonu Aphonopelma seemanni, ARACHNOLOG, nr 6;
    M. Toran, 2004, Poecilotheria regalis, ARACHNOLOG, nr 7;
    M. Toran, 2004, Poecilotheria rufilata, ARACHNOLOG, nr 7;
    B. F. Striffler, 2003, Temperaturvorzuge und Aktivitasmuster bei Vogelspinnen, DRACO, nr 16, s. 63-66, 68;
    B. F. Striffler, D. Weinmann, 2003, Vogelspinnen in Venezuela - von der Karibik bis zu den Tepuis, DRACO, nr 16, s. 74;
    B. F. Striffler, 2003, Vogelspinnen - Biologie & Systematik, DRACO, nr 16, s. 8-18;

Moze sie do czegos przyda...

Dark Raptor
    Guest

Super. Niedługo to przepiszę do literatury.

Dzięki. Przyda się na 100%.

Uprawnienia umieszczania postów