Ok. Chciałem stworzyć coś w stylu szkieletu. Jest to wersja do ewentualnie całkowitego zmasakrowania/przerobienia.
Dokument jest wersją "alpha". Można go edytować do woli (najlepiej tutaj, ale wiem, że zaraz powstanie straszny chaos). Chciałbym, by zajęli się nim bardziej doświadczeni w "bojach" z ministerstwami. Dlatego prosiłbym o nie wpisywanie się tutaj z komentarzami w stylu "jesteśmy z wami!", a raczej z jakąś konstruktywną krytyką.
Może jest prymitywny i naiwny, ale mam nadzieję, że będzie to impuls do wypracowania naszego wspólnego stanowiska, w znanej nam sprawie. Dużo mówimy o przyłączaniu się do akcji, ale mało robimy. Przynajmniej będzie to mój początkowy wkład w tę sprawę.
------------
Ministerstwo Ochrony Środowiska
W ostatnim czasie środowisko terrarystyczne zostało poruszone wprowadzeniem rozporządzenia do nowej ustawy o „Ochronie Przyrody”, z dnia 16 kwietnia 2004 r. (Dz. U.04.92.880 z dnia 30 kwietnia 2004 r.). Precyzując, chodzi konkretnie o listę gatunków zwierząt niebezpiecznych (rozporządzenie do rozdziału 3 Art. 73. punkt 1 i 2).
Wiemy, że ministerstwo podjęło na szeroką skalę konsultacje społeczne z różnorodnymi organizacjami, dotyczące ustalenia składu tej listy. Środowisko terrarystów śledziło te poczynania z dużą uwagą, czego przykładem jest m. in. lista ustalona przez Polskie Stowarzyszenie Terrarystyczne (PST).
Pierwotna lista, proponowana przez MOŚ (TU PRZYKŁAD, ADRES ITP.), pokrywająca się w dużym stopniu z tą, ustaloną przez PST (ADRES LISTY), była w znacznej mierze do przyjęcia przez całe środowisko. Ponieważ lista powstawała przy współudziale doświadczonych hodowców, jesteśmy pewni, że uwzględniono na niej gatunki rzeczywiście niebezpieczne i stanowiące potencjalne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi.
Ku naszemu zaskoczeniu, lista została poszerzona o szereg nowych taksonów (m. in. rodzaje), których umieszczenie tu, wydaje się zupełnym nieporozumieniem. Oto następujące przykłady:
(Tu może się znaleźć lista gatunków/rodzajów. Do każdego powinien znaleźć się jakiś opis. Dlaczego nie powinien się tutaj znaleźć itp. Ponieważ nie mam tak dużego doświadczenia w hodowli tych gatunków tę część pozostawiam jak najbardziej wam.)
Środowisko terrarystów polskich ma ogromną nadzieję, że proponowane zmiany nie zostaną wprowadzone i lista pozostanie w swoim pierwotnym kształcie. Wyżej wymienione powody, poświadczone doświadczeniem setek, jeśli nie tysięcy hodowców, powinny stanowić nasz wkład w powstawanie tego prawa. Chcemy brać udział w jego tworzeniu, gdyż jesteśmy żywotnie zainteresowani możliwością rozwijania naszych zainteresowań (?) oraz szerzeniem wiedzy o zwierzętach w społeczeństwie. (BLE, BLE, BLE – wiem, że to zwykłe pierdoły, ale coś w tym stylu, pokazujące nasze zainteresowanie itp. musi się chyba tu znaleźć).
I tu jakieś wyrazy szacunku.
-------
Traktujcie to jako dość prymitywny wstępniak do stworzenia szablonu, który każdy będzie mógł wysłać mailem/pocztą. Chciałbym, by powstała jakaś ostateczna, bardziej złożona wersja tego dokumentu.