Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Nie tylko lista cites podlega ograniczeniom handlu

KORSAKOW
    Guest

Nie tylko lista cites podlega ograniczeniom handlu

DYREKTYWA RADY 92/43/EWG z dnia 21 maja 1992 roku W SPRAWIE OCHRONY SIEDLISK NATURALNYCH ORAZ DZIKIEJ FAUNY I FLORY

http://www.lkp.org.pl/prawo_html/ffh_pl.html

polecam zapoznanie sie z tekstem, wg mojej interpretacji sprzedaż zwierzaków z załącznika czyli,

GADY - REPTILIA

TESTUDINATA

Testudinidae
    Testudo hermanni
    Testudo graeca
    Testudo marginata

Cheloniidae
    * Caretta caretta

Emydidae
    Emys orbicularis
    Mauremys caspica
    Mauremys leprosa

SAURIA
    Lacertidae
    Lacerta monticola
    Lacerta schreiberi
    Gallotia galloti insulanagae
    * Gallotia simonyi
    Podarcis lilfordi
    Podarcis pityusensis
    Scincidae
    Chalcides occidentalis
    Gekkonidae
    Phyllodactylus europaeus
    OPHIDIA
    Colubridae
    Elaphe quatuorlineata
    Elaphe situla
    Viperidae
    * Vipera schweizeri
    Vipera ursinii

PŁAZY - AMPHIBIA
    CAUDATA
    Salamandridae
    Chioglossa lusitanica
    Mertensiella luschani
    * Salamandra salamandra aurorae
    Salamandrina terdigitata
    Triturus cristatus

Proteidae
    Proteus anguinus
    Plethodontidae
    Speleomantes ambrosii
    Speleomantes flavus
    Speleomantes genei
    Speleomantes imperialis
    Speleomantes supramontes

ANURA
    Discoglossidae
    Bombina bombina
    Bombina variegata
    Discoglossus jeanneae
    Discoglossus montalentii
    Discoglossus sardus
    * Alytes muletensis

Ranidae
    Rana latastei

Pelobatidae
    * Pelobates fuscus insubricus

wymaga udowodnienia legalności pochodzenie tak samo jak w przypadku citesów, jeśli sie myle niech mnie ktoś sprostuje, jednakże myśle że art 12 punkt 2 jest jednoznaczny

art 12 paragraf 2.

W odniesieniu do tych gatunków państwa członkowskie zakażą przetrzymywania, transportu, sprzedaży lub wymiany oraz oferowania do sprzedaży lub wymiany okazów pozyskanych ze stanu dzikiego, z wyjątkiem okazów pozyskanych legalnie przed wprowadzeniem w życie niniejszej dyrektywy.

dr Robert
    Guest

Re: Nie tylko lista cites podlega ograniczeniom handlu

Tak jest w istocie. Na te gatunki trzeba papierów pochodzenia. To europejskie gatunki objetę unijną ochroną.
    Zresztą niektóre z nich oprócz tego są na listach CITES i innych rozporządzeń UE związanych z obrotem zwierzętami (patrz: sygnowane przeze mnie wątki na forum o CITES-ie) oraz na liście gatunków chronionych zwierząt w Polsce (wówczas nawet dokument pochodzenia nam nie pomoże bo potrzebne jest zezwolenie naszego MŚ (dla celów hobbystycznych praktycznie nieosiągalne)).

KORSAKOW
    Guest

rozumiem ze zezwolenie potrzebne jest na gatunki typu, e.longissima czy l.viridis, a czy pozostałe tych gatunków z "załacznika europejskiego" wymagają rejestracji w UM?

dr Robert
    Guest

To jest problematyczne i znajduje odzwierciedlenie w krytycznej analizie polskiej ustawy o ochronie przyrody (http://www.cites.info.pl/USTAWA_OP.pdf), w której jest mało precyzyjne określenie dotyczące przepisów unijnych. Własnie których ? Ustawa powinna to precyzyjnie wyjaśniać, ale niestety tak nie jest. Jestem szczęśliwcem bo z tej listy mam tylko Podarcis lilfordi która i tak jest na listach CITES.

W praktyce w urzędach mają tylko listy z rozporządzenia komisji (WE) NR 1497/2003 z dnia 18 sierpnia 2003 r. i dostępne na stronie:
    http://europa.eu.int/eur-lex/pl/dd/d...03R1497-PL.doc

inneczasy
    Guest

Przecież greckie są objęte Cites-em. Czy poza papierem ze starostwa potrzebne jest coś więcej???

KORSAKOW
    Guest

nie, na gatunki z tego załacznika, któe są tez na citesie, nie potrzebujesz jakiś dodatkowych papierów, natomiast te gatunki z listy których nie ma na citesie, wymagają dokumentów poświadczających legalność pochodzenia (czyli to że nie zostały zabrane z natury, papier z UM wydaje sie na podstawie takich właśnie dokumentów więc on w zupełnosci wystarczy

dr Robert
    Guest

Papier z UM wystarczy do tego, aby trzymać legalnie takie zwierzę, ale nie wystarczy, aby nim handlować. Niektóre urzędy w Polsce rejestrują takie zwierzę tylko z papierem rejestracyjnym, a czy de facto powinny ?
    Kilka słów przypomnienia:

Art. 61. 1. Przewożenie przez granicę państwa roślin i zwierząt należących do gatunków, podlegających ograniczeniom na podstawie przepisów prawa Unii Europejskiej, a także ich rozpoznawalnych części i produktów pochodnych, wymaga...

Art. 64. 1. Posiadacz zwierząt, o których mowa w art. 61 ust. 1, zaliczonych do płazów, gadów, ptaków lub ssaków, a także prowadzący ich hodowlę, jest obowiązany do pisemnego zgłoszenia ich do rejestru. ...
    i dalej:
    4. Rejestr, o którym mowa w ust. 1, powinien zawierać następujące dane:
    ....
    11) numer i datę wydania:
    a) zezwolenia na import zwierzęcia do kraju albo
    b) zezwolenia na schwytanie zwierzęcia w środowisku, albo
    c) dokumentu wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzającego urodzenie zwierzęcia w hodowli, albo
    d) innego dokumentu stwierdzającego legalność pochodzenia zwierzęcia.

Natomiast przepisy unijne, które obowiązują również wewnątrz każdego kraju UE mówią, że o udokumentowanym pochodzeniu zwierzęcia dyskusja na ten temat:
    http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=1660&t=1660
    http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=2119&t=2119

Takim dowodem nie jest papier naszego UM. Może, jeżeli zawiera on jakieś dane na temat pochodzenia zwierząt (czyli nie taki co został wydany na podstawie oświadczenia woli) od biedy w kraju może zostać uznany w innym UM, ale nie zagranicą. Nasza ustawa nie rozróżnia obrotu wewnątrz- i pozaunijnego, stąd powstaje bałagan. Wszystko to zostało poddane niezłej krytyce na http://www.cites.info.pl/USTAWA_OP.pdf

Ale nie zmienia to faktu, że jakoś do tych "niekompatybilnych" ze sobą przepisów trzeba się dostosować.

W tej chwili został przytoczony zapis z tzw. dyrektywy siedliskowej. Ja go uzupełnię istotnym początkiem art. 12.

Artykuł 12
    1. Państwa członkowskie podejmą konieczne działania, aby ustanowić system ścisłej ochrony w ich naturalnym zasięgu, gatunków zwierząt wymienionych w załączniku IV pkt. (a), zakazujący: ................ i dalej

2. W odniesieniu do tych gatunków państwa członkowskie zakażą przetrzymywania, transportu, sprzedaży lub wymiany oraz oferowania do sprzedaży lub wymiany okazów pozyskanych ze stanu dzikiego, z wyjątkiem okazów pozyskanych legalnie przed wprowadzeniem w życie niniejszej dyrektywy.

Korsakow przytoczył nie ten załącznik tzn. załacznik II zamiast IV.
    Lista gatunków z załączniku IV jest znacznie bardziej liczna.

Natomiast problematyczny jest zapis " z wyjątkiem okazów pozyskanych legalnie przed wprowadzeniem w życie niniejszej dyrektywy.". Nie ma tu mowy o potomstwie tych zwierząt uzyskanym w niewoli !

Poza tym nasza ustawa mówi o "gatunkach podlegających ograniczeniom na podstawie przepisów prawa Unii Europejskiej". Ale których przepisów? Tu tez odsyłam do krytyki na http://www.cites.info.pl/USTAWA_OP.pdf

Co prawda to nie jest prawo, ale z kolei z pisma przedstawiciela MŚ do PST w sprawie handlu pająkami jest jednoznaczny adres, gdzie jest aktualny spis gatunków podlegający ograniczeniom. I jest to rozporządzeniu komisji (WE) NR 1497/2003 z dnia 18 sierpnia 2003 r. i dostępne na stronie:
    http://europa.eu.int/eur-lex/pl/dd/d...03R1497-PL.doc

O przytoczonej dyrektywie ani słowa. Także w robiącej akcje wyłapywania handlujących w internecie "Salamandrze" wśród przepisów dotyczących rejestracji nie znalazłem tej dyrektywy. Zresztą chyba wszyscy co w Polsce mają te gatunki, nie mają udokumentowanego legalnego pochodzenia (podejrzewam że to głównie "pamiątki z wakacji), a termin rejestracji na oświadczenie woli minął. Sytuacja bez wyjścia (?).

Nie wiem więc czy warto wobec niejednoznaczności przepisów "wychodzić przed szereg". Dlaczego sama UE w kolejnych rozporządzeniach będącym aktualizacją spisu o gatunkach objętych ograniczeniami w handlu nie ujęła gatunków z tej dyrektywy ? Zresztą sama lista jest ciekawa, oprócz gatunków rzeczywiście rzadkich jest tam np. jaszczurka murowa. Lista ta jest przypuszczalnie uzupełniana, ale to wymaga dłuższego szukania (od 1992 roku opisano w Europie trochę nowych rzadkich gatunków).
    Nie wiem jak z tej sytuacji wybrnąć i czy jest jakieś dobre wyjście.

KORSAKOW
    Guest

Dr Robert ma niestety racje, machnąłem sie w załączniki, lista tych zwierzaków jest przerażajaco obszerna oto ona:

GADY - REPTILIA
    TESTUDINATA
    Testudinidae
    Testudo hermanni
    Testudo graeca
    Testudo marginata
    Cheloniidae
    Caretta caretta
    Chelonia mydas
    Lepidochelys kempii
    Eretmochelys imbricata
    Dermochelyidae
    Dermochelys coriacea
    Emydidae
    Emys orbicularis
    Mauremys caspica
    Mauremys leprosa
    SAURIA
    Lacertidae
    Algyroides fitzingeri
    Algyroides marchi
    Algyroides moreoticus
    Algyroides nigropunctatus
    Lacerta agilis
    Lacerta bedriagae
    Lacerta danfordi
    Lacerta dugesi
    Lacerta graeca
    Lacerta horvathi
    Lacerta monticola
    Lacerta schreiberi
    Lacerta trilineata
    Lacerta viridis
    Gallotia atlantica
    Gallotia galloti
    Gallotia galloti insulanagae
    Gallotia simonyi
    Gallotia stehlini
    Ophisops elegans
    Podarcis erhardii
    Podarcis filfolensis
    Podarcis hispanica atrata
    Podarcis lilfordi
    Podarcis melisellensis
    Podarcis milensis
    Podarcis muralis
    Podarcis peloponnesiaca
    Podarcis pityusensis
    Podarcis sicula
    Podarcis taurica
    Podarcis tiliguerta
    Podarcis wagleriana
    Scincidae
    Ablepharus kitaibelli
    Chalcides bedriagai
    Chalcides occidentalis
    Chalcides ocellatus
    Chalcides sexlineatus
    Chalcides viridianus
    Ophiomorus punctatissimus
    Gekkonidae
    Cyrtopodion kotschyi
    Phyllodactylus europaeus
    Tarentola angustimentalis
    Tarentola boettgeri
    Tarentola delalandii
    Tarentola gomerensis
    Agamidae
    Stellio stellio
    Chamaeleontidae
    Chamaeleo chamaeleon
    Anguidae
    Ophisaurus apodus
    OPHIDIA
    Colubridae
    Coluber caspius
    Coluber hippocrepis
    Coluber jugularis
    Coluber laurenti
    Coluber najadum
    Coluber nummifer
    Coluber viridiflavus
    Coronella austriaca
    Eirenis modesta
    Elaphe longissima
    Elaphe quatuorlineata
    Elaphe situla
    Natrix natrix cetti
    Natrix natrix corsa
    Natrix tessellata
    Telescopus falax
    Viperidae
    Vipera ammodytes
    Vipera schweizeri
    Vipera seoanni (z wyjątkiempopulacji hiszpańskich)
    Vipera ursinii
    Vipera xanthina
    Boidae
    Eryx jaculus

PŁAZY - AMPHIBIA
    CAUDATA
    Salamandridae
    Chioglossa lusitanica
    Euproctus asper
    Euproctus montanus
    Euproctus platycephalus
    Salamandra atra
    Salamandra aurorae
    Salamandra lanzai
    Salamandra luschani
    Salamandrina terdigitata
    Triturus carnifex
    Triturus cristatus
    Triturus italicus
    Triturus karelinii
    Triturus marmoratus
    Proteidae
    Proteus anguinus
    Plethodontidae
    Speleomantes ambrosii
    Speleomantes flavus
    Speleomantes genei
    Speleomantes imperialis
    Speleomantes italicus
    Speleomantes supramontes

ANURA
    Discoglossidae
    Bombina bombina
    Bombina variegata
    Discoglossus galganoi
    Discoglossus jeanneae
    Discoglossus montalentii
    Discoglossus pictus
    Discoglossus sardus
    Alytes cisternasii
    Alytes muletensis
    Alytes obstetricans
    Ranidae
    Rana arvalis
    Rana dalmatina
    Rana graeca
    Rana iberica
    Rana italica
    Rana latastei
    Rana lessonae
    Pelobatidae
    Pelobates cultripes
    Pelobates fuscus
    Pelobates syriacus
    Bufonidae
    Bufo calamita
    Bufo viridis
    Hylidae
    Hyla arborea
    Hyla meridionalis
    Hyla sarda

inneczasy
    Guest

A mnie interesuje problem rozmnażania żółwi greckich, na które mam dokumenty rejestracyjne, niestety rejestrowane na oświadczenie woli. Z tego na co natknałem się gdzieś w internecie wywnioskowałem, że nie mogę w/w żółwi odsprzedać i wymieniać oraz przy rozmnożeniu nie wolno mi sprzedawać oraz wymieniać potomstwa moich podopiecznych - ze względu na ich "niewiadome" pochodzenie. Czy taki zapis jest zgodny z prawem. Z tego co się orientuję to prawo nie działa wstecz, więc skoro zarejestrowałem legalnie zakupione żółwie ( brak dokumentu ze sklepu - wtedy nie obowiązywała ustawa ) to dlaczego nie mogę handlować potomstwem i nimi samymi ???

dr Robert
    Guest

Ustawa nie obowiązywała, ale ten gatunek jest w załaczniku Konwencji CITES, a tę Polska podpisała 1 1990 roku i od tego momentu wszystkie sprzedawane zwierzęta powinny mieć udokumentowane pochodzenia. Jeśli zwierzęta są kupione przed tą datą to rozwiązaniem może być to:
    http://www.salamandra.org.pl/cites/inf/faq_7.php
    Jeśli nie są tak dawno w Polsce to gorzej, ale z tego co paiętam już ich wnuki chyba mogą być legalnie sprzedawane. Jak wskazuje jednak praktyka przynajmniej w Polsce potomstwo takich zwierzat sprzedaje się i uznaje za legalne. Ale to kwestia bałaganu. Jest o tym trochę w moich starszych wątkach, warto też postudiowć przepisy które w nich przytaczałem.

Uprawnienia umieszczania postów