Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 115

Wątek: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!

Baku
    Guest

Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁA

tak .. ale mozemy napisać to w formie - w sprawie prac nad listą , ... prosimy o wzięcie pod uwage ... czy coś ,, nie wiem cokolwiek zrobimy będzie lepiej niz jak nic nie zrobimy

Baku
    Guest

Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁA

dzięki bogu nie ma haploelm ...

ale kto wymyślił pamphobeteusy !! przeciesz one są nieszkodliwe !!!!

robert.p.
    Guest

Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!

czemu calceaty?- tu juz przesadzasz.to ze czegos nie lubisz to nie znaczy ze jest złe.Ja je lubie a nie lubie np selenocosmii- to moze je wpisac?Chodzi o to ze jesli by patrzec na ptaszniki obiektywnie to jesli na liscie mialy by byc pterinohilusy to automatycznie wszystkie inne afrykanskie i azjatyckie powinny tam trafic>ale co komu zawiniły aphonopelmy i pamphobeteusy to juz nie wiem zupełnie!Najwyzej wzbogacimy kolekcje ogrodow zoologicznych,nie ma sprawy!Ja tam sie zbyt nie przejmuje bo mam tylko pare samic tych gat. ktore sa przewidywane na liscie i prawde mówiąc chetnie bym je poswiecił w zamian za mozliwosc uzyskania legalnych papierow na brachypelmy,ale to niestety tylko moje marzenia.Niech w koncu ustanowią jakies jedno oficjalne prawo,niech pozwolą sie do niego stosowac i bedzie dobrze.Jakie by gatunki nie były dozwolone to zostaje jeszcze tyle innych ze miejsca na nie w terrariach zabraknie
    A azjaty i afrykany chetnie bym poswiecił byleby tylko prawo jasno okresliło ze cała reszta jest ok i mozna je amatorsko mnożyc i hodowac.

Baku
    Guest

s calcatum są bardzo agresywne z tego co widziałem i czytałem i mają bardzo nieprzyjemny jad ,, zresztą to jak podałem - tylko moja propozycja bo ja uwazam ze zadne z nich nie powinny być zakazane ...

dopuki nikogo nie zabiły , trwale nie okaleczyły znaczy ze nie są niebezpieczne ,, ile osub straciło zycie po psie albo pszczołach ?? a nikt ich nie zakazuje ...

pająki podziemne trzymane prawidłowo nie stanowią zagrozenia - wg mnie

esi
    Guest

no i juz sie zaczyna. może najlepiej zostawic wszystkie ptaszniki i tyle, po co rzucać im jakieś mięcho? Jednym podoba sie taki ptasznik, drugim taki. Dlaczego komuś zakazywać trzymania murinusa skoro mu sie podoba?

SD AS
    Guest

Baku Ty myślisz że im sie chce wpisywać pojedyńcze gatunki oni poprostu pójdą po najmniejszej lini oporu i zamiast P.Smithi wpiszą Poecilotheria ssp bo tak jest łatwiej.Niestety tak jest w polsce. Panie Robercie sądze ,że ogrody zoologiczne nie będą chciały przyjąc tak wielkiej liczby pająków wiec pewnie większość z nich albo choćby część zostanie uśmiercona , a pozatym niewiele osób będzie chciało oddać swoje pająki.Fakt że z tymi Brachpelmami trzeba wkońcu coś zrobić bo to co sie teraz dzieje jest nienormalne , jest to najpopularniejszy gatunek ptaszników trzymanych w terrariach od lat ale niestety Salamandre to gó*** obchodzi dla nich te pająki które trzymamy bezczelnie wywieźliśmy z ich naturalnego środowiska .

robert.p.
    Guest

calceaty sa tak samo agresywne jak wszystkie inne ptaszniki,ani mniej ani wiecej-zaatakowane uciekają a jak nie mają dokąd to sie bronią.Pająk jak pająk-spróbuj je kiedys pohodowac a zobaczysz jakie są milutkie Ja i tak bede trzymał to co mam nawet jak ustawa zabroni.A kto mi rozrózni czy w terrarium mam s.calceate czy a .metallice? I to i to siedzi w oprzedzie i wyłazi tylko w nocy.A pozatym u nas nikt sie nie zna i w Zoo we Wrocku nawet vagansa podpisują jako Brazilopelme.Tylko handel odpadnie ale mnie to wali bo i tak kazda brachypelma czy grammostola jest o niebo lepsza do sprżedaży niz te jadowite-przynajmniej nikt z tych początkujących w szpitalu nie wyląduje,a z zaawansowanymi zawsze sie da jakos dogadac (np na giełdzie)

robert.p.
    Guest

Salamandra dobrze wie ze nikt tych ptasznikow z natury nie wywoził.Po prostu to dobrze wygląda w sprawozdaniach rocznych(wszczelismy 10000 spraw w związku z nielegalnym posiadaniem zwierząt chronionych Konw.Waszyngt.)Tylko kasa sie liczy i dotacje z UE.Przeciez Oni dobrze z tego żyją,a ze nikt u nas tygrysow nie morduje to chociaz pajączki trzeba chronic.

Baku
    Guest

miałem 3 ostała mi sie jedna - niedojzały samiec :]

czytałem duzo opini ze samice dorosłe są bardzo agresywne i atakują wszystko co sie zblizy ,, z młodymi nie miałem problemu ale jakos sie ich " boje " :] : ]

co do tego ze pająk jak pająk to sie zgadzam :]

robert.p.
    Guest

Zgadzam sie ze to szybki ptasznik i bac sie trzeba-ale ja sie boje wszystkich i do każdego mam ten sam respekt,czy to stromatopelma czy grammostola.Dzieki temu przez 10 lat nic mnie nie ugryzło i mysle ze nadal tak bedzie.Jesli traci sie czujnosc to juz początek konca Z dwojga złego wole afrykanskie czy azjatyckie ptaszniki bo przy dopuszczaniu czy przenoszeniu do nowego terra są agresywne-ale to da sie opanowac bez problemu.A np.lasiodory czy acanthoscurrie zaraz biorą się za wyczesywanie włosków ,a to mnie denerwuje bo musze łykac prochy a i to swedzi jak diabli

Uprawnienia umieszczania postów