-
Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!
kaarol, troche w tym tym liście błędów, no ale już trudno. Może stworzyć własną liste gatunków które uważamy za niebezpieczne (to jest kierowane dla terrarystów ogólnie, nie tylko dla pajęczarzy) i wysłać ją chociażby salamandrze. Z tą listą bedzie problem, wiec uważam, że najlepiej jakby jej sporządzeniem zajęło sie grono ludzi którzy wnieśli najwięcej w poszczególne fora, inaczej wytworzy sie jedna wielka kłótnia. Wypowiedzcie sie prosze. Można sporządzić dział z ankietami dla poszczególnych gatunków (chociaż zapewne na pytanie: "czy uważasz, że gatunek xxx jest niebezpieczny?" wiekszość odpowie, że nie).
No to tyle, staram sie tylko jakoś pomóc.
PS. może plakaty? :P
-
Hodowcy gadow swoje wywalczyli, my tez powinnismy. Z tego co wiem, to maja na owej liscie byc:
Czarne wdowy TheridiidaeLatrodectus spp.Steatodea spp.
Tarantule LycosidaeLycosa spp.
Pająki z rodziny SicariidaeLoxosceles spp.Sicarius spp.
Pająki z rodziny DipluridaeTrechona spp.
Pająki z rodziny HexathelidaeAtrax sppMacrothele spp.
Pająki z rodziny CtenizidaeConothele spp.
Pająki z rodziny CtenidaeCupiennius spp.Phoneutria spp.
Pająki ptaszniki TheraphosidaeAphonopelma spp.Ceratogyrus spp.Pamphobeteus spp.Poecilotheria spp.Pterinochilus spp.
Skorpiony z rodziny Scorpionidae Buthus spp.Centruroides spp.Androctonus spp.Leiurus spp.Mesobuthus spp.Parabuthus spp.Tityus spp.
Pareczniki Scolopaendra spp.
Conus geographus
Ośmiorniczki Hapalochlaena spp.
-
Materiały dotyczące listy napłynęły w zeszłym roku (sierpień) z Departamentu Ochrony Przyrody. Niestety link do listy nie działa.
Pamiętam, że na wstępie nie wyminiano ani jednego gatunku ptasznika (tylko kilka "true spiders"). Pod tym względem było zbieżne ze stanowiskiem PST (przynajmniej wg. pliku, który umieścili na tej stronie).
O ile wiem, listę, poszerzoną o wymieniane tu gatunki wystosowała "nasza kochana" Salamandra (a przynajmniej z organizacji biorących udział w konsultacjach, tylko do ich materiałów dotarłem).
Pomimo poszukiwań, nie dookopałem się do materiałów o znowelizowanej ustawie. Więc chyba jeszcze nie wiadomo jak to wygląda. Ale sądząc i znając siłę przebicia Salamandry (i organizacji do niej podobnych), oraz kondycję stowarzyszeń terrarystycznych, nie wygląda to najlepiej.
Słowem, dobrze byłoby wciągnąć w to jakichś przedstawicieli ogrodów zoologicznych, bo chyba im nie zależy na zalaniu ich pająkami :]
-
Za niedługo to w tym kraju nie będzie można nawet hodować zbożówki bo stwarza zagrożenie dla chomika sąsiadki.Jeżeli tak dalej będzie to nie pozostaje nic innego jak tylko uciekać z tego kraju.Szkoda że robieniem takich ustaw zajmują sie ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia o tych pięknych zwierzętach.
-
Dołanczam się do akcji. Te podanie ma troszkę, za dużo kolokfializmów (wiem, że łatwo komenytować) Coś w stulu prośbę moją motywuję.... itp.
-
nie ?? to czemu pytona i boa zdjeli z listy ?? a w pierwowzorze był :]
lepiej sprubować popierdolić niz umrzeć nieprubując ...
-
jestem za oraz jakbyscie zbierali takie podpisy to pewnie udałoby mi sie zebrac ich dosc sporo na uczelni
-
Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁA
Jeśli chodzi o bezkregowce to po sieci krązy lista z załacznika. W stosunku do pierwotnego projektu jest trochę zmieniona. Lista zakrawa na absurd.
Nie wiem na ile pokrywa się to z oficjalnym stanowiskiem ministerstwa, proponuje spytac człowieka, ktory odpowiedzialny byl za zbieranie opinii w ramach tzw. konsultacji spolecznych. To chyba on zajmowal sie opracowaniem (a w kazdym razie maczał w tym palce) listy od strony MS.
Facet ten nazywa sie Adam Jawiński pracuje w departamencie ochrony przyrody:
Adam JAWIŃSKI
(22) 57 92456
Adam.Jawinski@mos.gov.pl
Przede wszystkim podkreslilbym w tego typu liscie fakt, ze w UE nie ma tego typu przepisów odnosnie ptaszników i to, ze nie ma udokumentowanych przypadków smiertelnych ukaszenia przez ptaszniki.
Poza tym trzeba by napisac, ze w polskich hodowlach jest zapewne kilka - kilkanascie tysiecy osobników ztych rodzajów i wydanie niniejszego rozporzadzenia (to nie ustawa ale rozporzadzenie) spycha nagle poza margines prawa kilkutysieczna grupę osób.
Ja moją opinie na ten temat wyraziłem w sierpniu i wtedy tez przeslalem ją z obszernym komentarzem do ministerstwa.
-
Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁA
Musicie wziac pod uwage ze ta lista nie jest do momentu opublikowania oficjalnym stanowiskiem MS. W tym momencie teoretycznie wiec nie mozna sie na nią powoływać, nawet jesli jej kopie krązą w sieci...
-
ja sie postaram o podpis mojego Dziekana i paru osób zaqjmujących sie zoologia ,, ty terz byś mugł ,, ale niech ktoś napisze jakieś podanie - ja bym naprawde sie zato wziął ale nie umie pisać takich zeczy + dysselekcja to ja dziękuje :P:P
napiszmy to na podstawie tego co napisało pst w sprawie listy ,, zn napiszmy o kazdej z tych podrodzin ze nie jest szkodliwa i takie tam , i inne aspekty ,, i zrubmy to dokonca tygodnia bo czas nas goni .. jak zasypiemy ich listami to napewno coś to wpłynie ..
dajmy im coś .. wpiszmy na liste pare gatunków - niech mają coś dla siebie ...
ja bym proponował dać jako najbardziej szkodliwe :
s calcatum - nie lubie ich :P:P
P.smithi - i tak nikt hyba tego nie ma i mieć nie będzie ..
H.rabustum - wzorzec gatunku zaginą - nie ma go więc mozna zakazywać ...
P.spinifer - i tak ich nie ma :]
dodtego bym atraxy napisał ( ale i tak chyba są )
napiszmy dotego ze to są gat jedyne które mogą stanowić potencjalne zagrozenie i ze nie są podobne do innych przedstawicieli swojej podrodziny więc ich identyfikacja nie stanowi problemu ,,,
jak dla mnie to wszystkie są nieszkodliwe , ale trzeba im cos dać ... - hć to tylko taka propozycja - poprostu niech ktoś coś napisze i publikuje na forum propozycje podania , coś wymyślimy wtedy razem ...
Uprawnienia umieszczania postów