Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 115

Wątek: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!

Baku
    Guest

Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁA

był wątek i było w newsach portalowych ..

myśle ze jak wejdzie to będzie zapuźno ,, a napisac nie zaszkodzi ...

w mojej wersji ma to wyglądać tak .. publikujemy tutaj wzur podania ,, terraryści przepisują/drukują podpisują sie pod podaniem / zbierają inne podpisy ( niekoniecznie ) i wysyłają ,, jak wyślemy im troche listów to przemyślą sprawe a jak wejdzie w rzycie to będzie przechlapane ..

zróbmy to na wszelki wypadek,, nie wymaga to od nikgo pracy ani jakiś pieniędzy ,, napisać /wydrukować list i przejść sie na poczte ...

ketnip
    Guest

Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!

ja sie przyłączam, napisać podanie tak jak Baku powiedział i każdy niech wyśle w swoim zakresie

bronek997
    Guest

jestem za ! niech ktoś najpierw zorientuje się czy taka ustawa jest w planach ministerstwa, a następnie można opublikować jakiś wzór tak jak baku mówi, wtedy ja na pewno zaciągnąłbym na niego kilkaset podpisów (zamiast pesela, można wziąść numer legitymacji szkolnej) i wysłal do ministerstwa
    działajmy teraz zanim będzie za późno. jeśli zobaczą ogromny protest przeciwko takiej ustawie, to powini coś zrobić...

jeszcze jedno, słyszałem że weszła nowelizacja do ustawy o zagrożonych gatunkach i że można już legalnie sprzedawać citesowe pajęczaki, czy t prawda ???

pelomen
    Guest

Jestem za. tylko ktos ładne ułoży podanie bo ja nie mam zdolności. Po za buraki z sejmu zawsze muszą sie przyczepić do czegoś.

"Nie kradnij rząd nie lubi konkurencji"

Mefisto
    Guest

Zdaje się, że PST swojego czasu wysyłało do MŚ pismo nt. zwierząt niebezpiecznych. Chodziło im wtedy o węże. O sam wzór można ich poprosić - może nas wesprą i po kilku modyfikacjach sklecimy to, co nas interesuje. W końcu ptaszniki to też zwierzątka terrariowe.

W kazdym razie jest o co walczyć, bo w przeciwnym wypadku w praktyce hodowle ptaszników nie znikną lecz zejdą do podziemia i dopiero wtedy staną się ofiarami policji i bufoniastych pismaków żądnych sensacji. :/

Ponadto słyszałem też, że mają tam być Pterinochilusy i Poecilotherie. :/

Trzeba o to walczyć dopóki ta lista jest jeszcze projektem. Teraz są teoretycznie największe szanse na jej zmianę. Gdy ona wejdzie, to możemy sobie jedynie popłakać i mieś nadzieję, że policja nam nie pokradnie zwierząt.

Baku, jakby co, to ja chętnie pomogę. Muszę mieć tylko punkt odniesienia w postaci innego pisma. Jeśli ktoś coś takiego ma, to prosiłbym o zostawienie wiadomości na @ lub GG.

I jeszcze jedno - kilka osób myli listę zwierząt niebiepiecznych z listą zwierząt chronionych. Brachypelmy są na tej drugiej, a nam teraz chodzi o tą pierwszą.

mantid
    Guest

wszyscy cos slyszeli tylko nikt nie powołuje sie na zadne wiarygodne zrodła - gdzie bylo cos takiego napisane?

SD AS
    Guest

http://www.terrarystyka.com.pl/forum...18829&start=15
    Tutaj dr Robert napisał jakie gatunki planują wprowadzić na liste zwierząt niebezpiecznych .Ciekawe co oni by zrobili z tymi wszystkimi pajakami gdyby jednak sie okazało , że nie można ich trzymać w domu. Nie sądze że jakiś ogród zoologiczny był chętny do przyjęcia kilkuset - kilku tysięcy Poecilotheri.A z tymi Aphonopelmami to juz jest totalne przegięcie nie są aż tak jadowte jak Stromatopelmy albo Heteroscodry których nie ma na tej liście.

mantid
    Guest

Ok. Myślę że zanim zasypie się ministerstwo listami trzeba by jednak poczekac na ukazanie sie karty rozbieznosci i ostatecznego tekstu rozporzadzenia. Zadne z wymienionych przez dra Roberta gatunków nie byly uwzglednione w pierwotnym projekcie rozporzadzneia. Wiem ze tez cwoki z Salamandry chicaly umiescic te gatunki na liscie, ale o ile sie dobrze orientuje to nie oni poki co stanowia w tym kraju prawo (mimo, ze sa swiecie przekonani, ze tak wlasnie jest).

jw73
    Guest

Baku może wyjaśnij, gdzie słyszałeś o wprowadzeniu tego zakazu ?

bahid
    Guest

Cieszę się, że po temacie dr Roberta wreszcie coś ruszyło, ale rzeczywiście skąd informacje o pająkach, które maja się na niej znaleźć? Korsakow napisał,że pajęczarze nic nie zrobili w sprawie swoich pajaków. A co mieli zrobić? Przepraszam ale gdy dostaliśmy do konsultacji proponowaną listę nie było na niej żadnych ptaszników natomiast np. pyton tygrysi był więc "gadziarze" mieli o co walczyć. Poza tym dlaczego terraryści maja dzielić się na gadziarzy, pajęczarzy itd. kiedy trzeba wyrazić jedną opinię na temat jednej konkretnej listy! Przecież wielu z nas hoduje wiele róznych gatunków. Uważam, że żadnych ptaszników na liście być nie powinno bo niezanotowano przypadku smierci człowieka po ukąszeniu któregokolwiek gatunku ptasznika (w przeciwieństwie do pytona tygrysiego który ponoć pozbawił życia paru hodowców). W pełni popieram napisanie takiego uzasadnienia do MOŚ i chętnie wyślę swój podpis. Teraz już jest o co walczyć...

Uprawnienia umieszczania postów