-
Re: UWAGA !! LISTA ZWIERZĄT ZASTRZERZONYCH !! TRZEBA DZIAŁAĆ !!
ziu napisał(a):
> a wierzysz ze ktos odda pajaka do Zoo?? ;-] nie rozmieszaj mnie
> jw. Ja swoich napewno nie oddam. Nie ma szans co mnie jakas
> ustawa, musieli by mi sila zabrac. Nie po to tyle sie meczylem
> ze zbieraniem, zeby ktos sobie je dostal za darmo i pokazywal
> innym za pieniadze.
>
> Pozdrawiam.
>
U mnie pod to rozporządzenie będzie podlegał tylko regalis i też nie zamierzam się z nim żegnać.
-
Akurat Buthusy i Centruroidesy to jedne z popularniejszych skorpionów :/ wg mnie argumentme przeciw zakazowi ich trzymania jest to ze żaden skorpion nie ucieknie z dobrze zabezpieczonego terrarium i niej est w stanie np. skoczyć na rękę opiekuna. Wystarczy szczelne terra i penseta :/ Skolopendry podobnie.... Jestem też przeciwny zakazowi trzymania jakichkolwiek ptaszników.
-
bardzo ciekawa dyskusja, szkoda tylko że o pół roku za późna, teraz niestety możecie tylko straszyć tym że "nie oddacie pajaków bez walki"
walczcie o nowelizacje, tylko że rozporządzeń sie nie nowelizuje (chyba), w wątku tym widać że jest wśród was kilka osób których poziom pozwala na to aby koordynowali tą sprawe z ramienia pajęczego "środowiska"
walczcie, życze powodzenia
-
zapuzno , ale jak mieliśmy wcześniej walczyć skoro nikt nie wspominał w projekcie o ptasznikach ,,,
-
skoro nic nie mozna zrobic to chyba najlepiej to olać , sam bede decydowal co chce hodowac a co nie a nie pan za przeproszeniem Adam Jawiński...
-
Zakazem będą objęte "rasowe" pająki, tak jak to było z psami, to będzie można wymyślać krzyżówki przy sprzedaży np.
Sprzedam Grammostole lividium. ;-)
I wszyscy będą wiedzieć o co chodzi.
-
hmm a potem ci ktos przysle dorosłą samice rosea za 200zł bo wszyscy wiedza o co chodzi :;];]
-
Jeśli nie zrobią jak z CITES'em... cztery pokolenia mieszańców wstecz :-/
-
Z tego co wiem, rozporządzenie jeszcze nie wyszło ? Jeśli "pajęczarze" nie zadziałają w tej chwili to rzeczywiście zostanie tak jak w przygotowanej ministerialnej wersji. Nie ma tutaj co się bać określeń typu : "wersja krążąca w internecie".
Odgrażanie, że się pająków nie odda jest mało poważne, może zamiast pokrzykiwań zacząć działać. Czekanie oznacza zgodę na zakazy. Ale pismo musi być przynajmniej gramatycznie napisane bo te próby nie są najlepsze.
-
Jestem z wami!!!
Co, będą każdemu naloty po domach robić i szukać czy pod wanną nie masz jakiegoś "ZAKAZANEGO GATUNKU" już sie boję:P
Z tyloma postami może coś z tego być!
Uprawnienia umieszczania postów