-
Re: zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli nic nie daje
Mhm więc co - nie zakładać hodowli, mieć papiery, a potem tylko w PIT to uwzględnić i dopłacić?
-
Jak na moje rozumienie tego wszystkiego, to żeby mieć papiery hodowle trzeba założyć i to po pierwsze primo . Hodowli kak, jako działalności nie otworzysz, ale weterynaria zarejestruje bez problemu, więc pozostaje tylko wykazać dochód z tego tytułu w rozliczeniu z fiksusem (wiem, wiem – fiskusem).
Zastanowić się można nad faktem jaki dochód uwzględnić? Bo jak np. większość wylęgu padnie i dajmy na to zarobisz 100 zł to kto przy zdrowych zmysłach to uwzględni? No ale zarobek wysokości 1000 zł to jest coś co już widać.
Teraz jeszcze coś – czy ma ktoś z was np. ciocię w skarbowym? Chciałbym się spytać czy taki dochód trzeba wykazać na podstawie wystawionych za pająki rachunków czy wpisze tyle ile mi się podoba? Tak na zdrowy rozsądek to trzeba to chyba czymś udokumentować.
-
No tak, nie wiem, jak mogłem napisać, że "nie zakładać".
Tylko, czy mimo wszystko nie trzeba płacić KRUS? W końcu rolnicy płacą?
Ale jak wrócę do Iławy, popytam w skarbówce, może trafię na kogoś wyrozumiałego, bo z pająków nie zamierzam rezygnować.
-
z tego co się oriętuje to rolnicy płacą KRUS, bo mają ziemie a uprawa i hodowla to ich zawód. ja to tak rozumiem.
jeśli jest na sali jakiś farmer to niech się wypowie, bo jeśli mają padać jakieś wymysły i cuda to dzięki...
-
No więc tak. Hodowla gadów, ryb, pajaków też podpada pod KRUS. Bowiem jest to dział specjany produkcji rolnej (produkcja rolna bez gruntów ornych).
Jednak i tu nasz rząd palnuje innowacje. Każdy rolnik bądz osoba z wpisanym działem specjalnym produkcji rolnej jeśli przekroczy miesiecznie pewien prog bedzie zobligowana do płacenia ZUS.
Obecnie miesieczna stawka KRUS to ok 350zł, ZUS zaś najniższa stawka to 760zł.
-
czesc,
z KRUS-em chya troszke przesadziles, tyle sie placi ale kwartalnie
pozdr
Uprawnienia umieszczania postów