Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli nic nie daje

bT_PrzemO
    Guest

zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli nic nie daje

Mam kilka pajakow z gatunku brachypelma .. bylem u powiatowego zlozylem stosowny wniosek i oswiadczenie ... pozniej pojawil sie u mnie lekarz powiatowy w celu skontrolowania pajakow ... spisal protokol i powiedzial ze dostarczy mi zaswiadczenie na taka ilosc pajakow brachypelma smithi jaka u mnie widzial ... i co mi to daje ? zeby normalnie sprzedawac musze ponoc zarejestrowac dzialalnosc gospodarcza czyli udac sie z tym papierem do urzedu urzad ma sie skontaktowac z weterynarzem w celu sprawwdzenia "tego" ale coz z tego wszystkiego jak na 10 sztuk smithi nie bede specjalnie zakladal dzialalnosci gospodarczej ... gdzie beda odprowadzac podatek itp itd ... wiec takie zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli nic nie daje ... a kazdy chce to miec nie rozumie ... :| takie zaswiadczenie daje mowlisosc sprawdzenia komus ze pajaki naleza do mnie tyle .. ! takze i z tym zaswiadczeniem sprzedawac nie wolno .. czy tak ?

bT_PrzemO
    Guest

Re: zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli nic nie daje

Czy jak mam to zaswiadczenie to moge sprzedac te niechaciane 10 sztuk smithi ? i miec swiety spokoj ?

dr Robert
    Guest

Trudno coś powiedzieć bo niestety nie wiemy jakie masz zaświadczenie ? czy jest to zaświadczenie o urodzeniu w niewoli ?

bT_PrzemO
    Guest

tak .. dokladnie zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli ...

bT_PrzemO
    Guest

po prostu weterynarz przyszedl z osoba druga .. liczyli pajaczki spisali protokol . Dokumenty " zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli " ma mi dostarczyc osobiscie ... jak skladalem wniosek to kazano mi napsiac jakie to pajaki ile sztuk jaki gatunek nazwa polska i lacinska i ze chce otrzymac wlasnie to zaswiadczenie a we oswiadczeniu ze pajaki naleza do mnie i zostaly urodzone u mnie ( oczywisice musialem zakupic odpowiedni znaczki oplaty skarbowej na wniosek i zaswiadczenie .. na tej podstawie wlasnie Pan weterynarz przyszedl i powiedizal ze takie dokumenty " zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli dostarczy mi w najblizszych dniach ... wiec na podstawie tego dokumentu moge sie pozbyc tej namiastki pajakow ktore maam ?

dr Robert
    Guest

No to teraz możesz z kopią tego zaświadczenia je sprzedać, zaznaczając na każdym komu sprzedajesz. Tak przynajmniej wynika z wyjaśnień ministerstwa przesłanego do PST: www.pst.org.pl
    To znaczy, że masz dobrego powiatowego , bo nie musiał tego robić, bo pająków nie trzeba rejestrować, a teoretycznie powiatowy wystawia takie świadectwa na zwierzaki podlegające rejestracji. Wtedy jedynym sposobem jest założenie oficjalnej hodowli - tak jak to radzą urzędnicy z ministerstwa w liście do PST na stronie którą podałem lub ludzie z Salamandry
    http://www.salamandra.org.pl/cites

bT_PrzemO
    Guest

dziekuje jestem zadwolony

dr Robert
    Guest

Natomiast firmę trzeba zakładać, jeśli ma się z tego jakieś większe zyski. Ale wtedy doczepia się urząd skarbowy. Ale jakie mają to być zyski to nikt, łacznie z urzędnikami, nie wie.

dr Robert
    Guest

Postudiuj te strony z Salamandry i list do PST. Może przynajmniej częściowo załapiesz o co w tym chodzi. Nie jest to proste, ale możliwe .

bT_PrzemO
    Guest

jak tylko otrzymam to zaswiadczenie podesle skan jak to wyglada ... aby sie upwenic na 100 % bo aktualnie czekam na nie

Uprawnienia umieszczania postów