Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: Komisariat policji

DAAMOOK
    Guest

Re: Komisariat policji

No to w czym to przeszkadza ze tak napisales??
    Text w allegro nie jest zadnym dowodem, nic z tym nie moga zrobic.
    Dopiero to co powiesz na przesłuchaniu się liczy. Bo jest spisywane w protokol i podpisywane przez przeluchujacego i ciebie.

Krucyfix
    Guest

brachypelmy mozna normalnie, bez zadnych papierow hodowac w domu. Papiery sa tylko potrzebne przy spedarzy pajaczkow i kiedy chcesz je rozmniozyc, aby uzyskac papiery dla mlodych. Inne gatunki nie wymagaja zadnych papierow, wiec mozna je sprzedawac, trzymac i rozmnazac do woli

To jest wyklejone z jakiejś wiadomości z forum ;] Z treści tej wynika, że nie mam się czego obawiać i mogę się przyznać do posiadanych pająków gdyź nie mam zamiaru ich rozmnażać. Ale czy słusznie?

ironkapela
    Guest

Ja na Twoim miejscu powiedzial bym prawde na komiisriacie bo najlepiej na tym wyjdziesz. napewno nic ci nie zrobia, powiedz ze masz pajaczki i o nic sie nie martw

Krucyfix
    Guest

Ale mogą zabrać i tego się obawiam ;p A przecież skoro się przyznam to muszą coś zrobić bo mam je nielegalnie więc chyba nie mogą tego od tak zostawić?!

spider13
    Guest

w razie czego użyj następującego przykładu: jeżeli ja jestem przestępcą w związku z zakupem pająka i konsekwencjami na podstawie ustawy o ochronie przyrody i rozp. WE w sprawie gatunków chronionych, to w takim samym stopniu przestępcami byli przez pewien okres czasu również posiadacze cyklamen (fiołek alpejski, kwiatek w 50% nasyzch domów) - pamiętacie?? nie wiem jak to się zakończyło, ale też była afera koperkowa.... (ps tu krzdab2150)

Kiepski
    Guest

Do niczego sie nie przyznawaj bo jak zlamales prawo nawet nieswiadomie to
    i tak Ci dopier... dziale i wyjdziesz na frajera.
    Wierz mi,ja mam to na codzien

jw73
    Guest

Zabrać pająki ci mogą. Ja bym powiedział, że
    owszem kupiłem. Pająk dotarł cały i zdrowy. Niestety po tygodniu zdechł. (Zabezpieczy cię to przed konfiskatą zwierza.) Do tego był na tyle mały, że trudno powiedzieć co to był za gatunek. Wyglądał jak L. parahybana. (Nie ma dowodu, że woglę handel zakazanym zwierzęciem się odbył.)
    Dlaczego złożyłem, ofertę kupna gatunku chronionego ? Ano na aukcji pisało, że gatunek jest dopuszczony do obrotu w Polsce (Na allegro tego wymagali.) Sprzedający zapewniał, że pochodzi z jego hodowli. Poza tym w życiu bym nie przypuszczał, że mógł by pochodzić z odłowu w końcu w terrariach mnoży się on jak chomik i jest najpopularniejszym pająkiem w amatorskich hodowlach.

Pamiętajmy jednak, że zawsze trzeba mówić prawdę !

_tom_tom_
    Guest

zgadzam sie z jw73 madze mówi )

sady działaja szybciej niz wam sie wydaje, znam juz dwa wyroki w sprawie sprzedazy brachypelm na allegro i oba skończyły się karą pozbawienia wolnosci ( wzawiasach) ale jednak (wszystko trwało ok 6 miesięcy)

kupujacy odpowada tak samo jak sprzedający, w mysl przepisu UE - drRobert go przytyczył - a odpowiada za to chory przepis i SALAMANDRA która burzę rozpoczęla

Krucyfix
    Guest

I po przesłuchaniu na wstępie dowiedziałem się, że zostaje przesłuchiwany jako Świadek z '' Dązeniem do oskarżonego'' czy ajkoś tak, że grzoi mi od 3 miesięcy do 5 lat więczienia. Co by było Śmieszniej osób w tej samej sytuacji jest 150 którzy kupowali od tej osoby., a wyobraźcie sobie ile osób kupowało jeszcze na innych aukcjach. I kupują do tej pory.... najgorsze jest to , że nieświadomi tego i co gorsza na aukcjach ofeerujących brachypelmy pisze,że ''Oświadczam,że pająk ten jest dopuszczony do obrotu w Polsce'' popatrzcie na allegro. I czego taki początkujący terrarysta ma się obawaiać. nie zastanawia się tylko kupuję ;d tak było i w moim przypadku a co do moich pajączków to powiedziałem, że zdechły kiedy wyjechałem na wakacje. Pare innych pytań i to wszystko, kazali czekać an rozwój sprawy...

jw73
    Guest

Jakie konkretnie pytania ci zadawali ?

Uprawnienia umieszczania postów